LOŠE VIJESTI IZ MADRIDA: Ozljeda Luke Modrića nije bezazlena!

Autor: Josip Valjan - Harambašić

Iz Real Madrida su se oglasili službenim priopćenjem vezano uz zdravstveno stanje Luke Modrića koji se ozlijedio u eurokvalifikacijskoj utakmici Hrvatske i Walesa u Cardiffu.

Modrić je u tom susretu morao biti prijevremeno zamijenjen zbog ozljede zadobivene požrtvovnim startom na Harryju Wilsonu u samoj je završnici utakmice u Cardiffu. Zbog njegovog starta nastala je prava pomutnja u hrvatskom stožeru jer u prvi tren se činilo da je riječ o težoj ozljedi. Modrić od bolova nije mogao ustati s travnjaka pa su odmah reagirali naši liječnici. Nema sumnje kako je zbog tih kadrova odmah nastala panika u Madridu.

“Luki Modriću je dijagnosticirana kontuzija kvadricepsa desne noge. Njegovo stanje nastavit će se promatrati”, stoji u šturom priopćenju Reala.

Marca navodi kako će Modrić gotovo sigurno preskočiti subotnje gostovanje kod Mallorce, posebice jer Realu nakon toga dolaze još dva gostovanja, kod Galatasarayja u Ligi prvaka i Barcelone u velikom derbiju La Lige. As prenosi mišljenje Realovog liječnika dr. Gonzaleza kako bi Modrićev tretman i oporavak trebao potrajati tri do četiri dana, nakon čega bi trebao biti spreman za povratak.

S obzirom na stupanj oštećenja mišića ozljede je moguće stupnjevati od malih kontuzija (nagnječenja) mišića do stvaranja hematoma unutar mišića i pucanja mišićnih vlakana. Za stupnjevanje težine ozljede najčešće se koristi slijedeći sustav stupnjevanja:

0. stupanj – nema vidljivih znakova oštećenja mišićnih vlakana na MR-u
1. prvi stupanj (ozljede istezanja)- istezanje mišićno-tetivnih struktura, mala
oštenjenja koja dovode do <5% gubitka funkcije;
2. drugi stupanj (djelomična ruptura) – pucanje manjeg broja mišićnih vlakana,
gubitak funkcije 5-50%;
3. treći stupanj (potpuna ruptura) – >59% gubitka funkcije (Lee i sur., 2012;
O’Donoghue, 1984; Ropiak i sur., 2012).

Kontuzije se još mogu podijeliti na lake, umjerene i teške. 

Kod lakih kontuzija manji podljev je direktno ispod površine kože i ne prodire dublje u mišićna vlakna, odnosno dalje od kože i potkožnog masnog tkiva. Liječenje nije potrebno već sama upotreba RICE metode (rest, ice, compression, elevation) tijekom 1-2 dana rješava problem.

Umjerene kontuzije prodiru u mišićno tkivo i zahvaćaju dio krvnih žila i vezivnog tkiva, a smetnje, bol i oštećenje umanjuju funkcionalnost i pokretljivost mišića, bol se javlja kod kretanja, naročito u fazi opružanja noge kada se mišićna vlakna izdužuju, npr. kod hodanja nizbrdo ili niz stepenice. Javlja se izljev krvi, hematom unutar samoga mišića te oštećenje dijela mišićnih vlakana. Nužno je prekinuti aktivnost 24-48 h ovisno o razini boli te za to vrijeme provoditi spomenutu RICE metodu kako bi se spriječilo krvarenje u mišiću i smanjila bol i otok koji se je stvorio prilikom udarca. Nakon tog perioda akutne rehabilitacije kreće se s poboljšanjem cirkulacije u mišiću kako bi se što brže odstranio hematom i potaknulo zacijeljivanje mišićnoga tkiva na mjestu oštećenja.

Vrlo je vjerojatno da se kod Luke radi upravo o umjerenoj kontuzijji koja se može nazvati i “srećom u nesreći” jer se lako moglo dogoditi da definitivno ostanemo bez Modrića protiv Slovačke, no oprez je nužan.

Pitanje je koliko će Luka biti “funkcionalan” nakon oporavka. U utakmici protiv Azerbajdžana također se vratio u Madrid ozlijeđen, ali vrlo brzo se vratio u vrhunsku formu. Nadamo se da će tako biti i ovoga puta, jer igra Vatrenih mnogo ovisi o malome genijalcu.

Nastup u utakmici odluke protiv Slovačke 16. studenog, kako se još uvijek nagađa, ne bi smio doći u pitanje.

Autor:Josip Valjan - Harambašić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.