imago/Kolvenbach/Ilustracija

‘LJUDI, PA OVO JE ŽIVA OPASNOST ZA HRVATSKU’! Bivši Vatreni upozorava: ‘Ako se ovo dogodi, moglo bi biti problema’

Autor: Andrija Kačić Karlin

Split s nestrpljenjem čeka kvalifikacijski dvoboj (za EP u Njemačkoj dogodine) protiv Walesa u subotu. Dok reprezentativna ekspedicija odrađuje treninge na suvremenim terenima u Dugopolju, a inače boravi u lijepom hotelu Meridien u obližnjoj Podstrani, u gradu se osjeća dolazak zanimljive utakmice.

U sjećanju je još euforija nakon zadnjeg gostovanja reprezentacije u Splitu, sjetimo se… Riječ je o onom čuvenom dvoboju protiv Rusije 14. studenog 2021. godine kada se ultimativno moralo pobijediti da bi se direktno otišlo na svjetsku smotru u Katar. I dobila se utakmica, žestoki hrvatski pritisak urodio je plodom nekoliko minuta prije kraja, Rus Kudrjašov sam si je zario loptu u svoju mrežu…

Šećemo tako Splitom, svako malo naletite na nekoga od znanih „vatrenih„, prođe Asanović, evo i Gabrića. Zaustavljamo i pozdravljamo se s proslavljenim vratarom, ne samo godinama Hajduka, nego Rijeke Čelika, PAOK-a, i dakako hrvatske reprezentacije.

Sprema se spektakl

Izgleda kao da je u punom treningu, kilaža ista kao u srcu karijere, tipičan osmijeh i dobrodušnost.

„Svi čekamo tu utakmicu s Walesom, a najljepše je što više nitko ne spominje da je Split kao domaćin reprezenttivnih utakmica zanemaren ili da je riječ o nekom neugodnom stadionu koji nam ne donosi sreću. Sada je dolazak Hrvatske u Split spektakularan događaj, već smo nekako navikli na dolaske ‘vatrenih’ i pobjede. I to je ono najljepše. Svi se veselimo, gdje ćeš bolje„.

Govorimo Gabriću kako su nam Velšani nepoznanica, da im nedostaje nekoliko bitnih igrača, da je Hrvatska apsolutni favorit…

Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

„Ne treba tako gledati, nikad se ne smije tako gledati. To je reprezentacija koja godinama ima svoju glavu i rep. Velšani vole nogomet i trude se biti uvijek na razini, bez obzira jer imaju izvanserijske igrače kao nekad Balea ili nekog drugog. Ovo su inače opasne utakmice, to je prvi dvoboj nakon velikog turnira svjetskog prvenstva, podsvjesno igrači znaju u njih ući opušteno. Sjetim se dva primjera, nakon osvajanja bronce 1998. Hrvatska je gostovala kao favorit kod Republike Irske i izgubila. Pa, i nakon Rusije srebrna Hrvatska je gostovala kod Španjolske i teško izgubila 0-6. A bilo je to samo tri mjeseca nakon što smo igrali u finalu svjetske smotre. Vidite na što aludiram„.




Ipak, sada je Hrvatska baš veliki favorit, zar se doista može dogoditi da se nešto zakomplicira?

”Pa, znamo što je nogomet. Da se nešto zna ne bi se igralo. Evo vam, sjetite se starta zadnje Lige nacija, one skupine u kojoj smo bili prvi ispred Francuza i Danaca. Još ćemo i na finalni turnir. A kako je počelo? Izgubili smo u Osijeku od Austrije 0-3. Utakmici protiv Walesa se mora pristupiti kao sudbonosnoj, skupina jest, štono se kaže, laka. Ali, zašto komplicirati, ajmo jednom kvalifikacije odraditi bez stresova. Fino je što je momčad nekoliko dana zajedno i što će imati nekoliko treninga. U suvremenom reprezentativnom nogometu sve je manje takvih situacija„.

Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

S obzirom da ste bili vratar i danas ste trener vratara, kakve su to utakmice za golmane u kojima je vaša momčad favorit?




”Mogu govoriti iz vlastitog iskustva. Najgore. To su vam one utakmice u kojoj imate smo jednu ili dvije intervencije i ako tu zeznete evo vam komplicirane situacije. Momčad se mora vaditi, pojavi se nervoza, a vi se kao golman grizete. Nadam se da nećemo svjedočiti takvom scenariju. Ja vam imam najveće povjerenje u golmana Livakovića. On je u Dinamu odigrao bezbroj takvih utakmica, momčad mu je favorit a on u toj jednoj ili dvije intervencije pokaže raskoš talenta i kvalitetu. Uostalom, on je jedna od najjačih karika Dalićeve postave. Žao mi je što je zanemaren u onim natječajima za najboljeg vratara i svjetske smotre i prošle godine„.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.