Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

LEGENDARNI VATRENI IMA ‘FOBIJU’ OD UKRAJINE: Gabrić otkrio zašto će Hrvatska imati gadnih problema u Kijevu!

Autor: Andrija Kačić Karlin

"Pretpostavljam da će nam za osvajanje prvog mjesta i direktan plasman na Svjetsko prvenstvo biti potrebna pobjeda u gostima protiv Ukrajine", kaže Gabrić.

Vratar je kojeg pamte generacije. I navijača reprezentacije, Hajduka, Rijeka, PAOK-a, Splita, Čelika i Pazinke. Osim sjajne igračke karijere Gabrić zna kako raditi s vratarima, plod njegovog rada danas su i Lovre Kalinić i cijela plejada golmana koji se uspješno snalaze u profesionalnom nogometu.

Neka dostignuća kod Gabrića su antologijska. Obranama se ponajviše istaknuo tijekom nastupa Hajduka u Ligi prvaka kada je bio možda i najbolji igrač momčadi. U reprezentaciji je u sedam godina zabilježio tek devet nastupa, uključujući debi 17. listopada 1990. godine u Zagrebu, u prvoj povijesnoj prijateljskoj utakmici hrvatske nogometne reprezentacije od uspostave neovisnosti protiv reprezentacije SAD-a, u kojoj je Hrvatska pobijedila 2-1. Većinu vremena bio je zamjena Draženu Ladiću, a bio je jedan od igrača na EURU 1996. godine u Engleskoj.

“Tko je mogao kontra Ladića, pogotovo kad ga je išlo”, sjeća se Gabrić.

U razgovoru za naš portal, a tema je bila reprezentacija, istaknuo je “kako mu je neshvatljiv ovakav rapidni pad nacionalne vrste koja je već mogla tražiti kamp u Rusiji na poprištu svjetske smotre dogodine”.

“Ajmo stvari postaviti ovako, neka i pobijedimo Finsku, ne želim se uopće opterećivati da će biti problema s Fincima utakmici u petak u Rijeci. Makar, zar je potrebno govoriti da je potreban oprez, pa u paničnoj smo situaciji. Opet kažem, pobijedimo Finsku i što? Pretpostavljam da će nam za osvajanje prvog mjesta i direktan plasman na Svjetsko prvenstvo biti potrebna pobjeda u gostima protiv Ukrajine. Protiv Ukrajine kojoj je zbog političke globalne situacije plasman u Rusiju sveti cilj. I to na njihovom terenu. Ja tu vidim problem”, kaže Tonči Gabrić.

Potom objašnjava konkretnije:

“Ukrajina ima sjajnu momčad, možda nikad bolju i to joj je velika šansa. Vidim da su angažirali i Brazilca Marlosa. Mislim si, da nam treba samo bod možda bi ga i mogli osvojiti. No, imperativna pobjeda biti će baš težak zadatak. No, nogomet vas dovodi u takve situacije, i mi imamo sjajne igrače, a ako ćemo htjeti pobjedu netko će morati odigrati junački, postati junak i omogućiti nam pobjedu. To su takve utakmice, za velike igrače”.




Vi s Ukrajinom i nemate baš ugodna iskustva”?

“U kvalifikacijama za europsku smotru 1996. godine sam branio u Kijevu i odmah na početku utakmica sam dobio crveni karton, spašavajući jedan siguran pogodak. Nije mi bilo druge nego da napadača dignem u zrak izvan kaznenog prostora, sudac je to vidio, nije bio daleko. I izvadio je crveni karton iste sekunde dok je igrač kojeg sam oborio letio po zraku. Tada su nas Ukrajinci samljeli”.

Sjeća se Gabrić i čuvenih dokvalifikacijskih utakmica protiv Ukrajine u jesen 1997. godine.




“Poslije smo kao drugoplasirani u skupini morali igrati s Ukrajincima dvije dokvalifikacijske utakmice, sjećate se u Zagrebu je bilo 2-0 za nas, a u uzvratu 1-1. Ukrajinci su rano poveli, u prvoj minuti, poslije samo tri minute zabili su i drugi, koji je poništen zbog zaleđa. Teško nam je bilo, a spasio nas je Bokšićem pogotkom s distance. Tek tada su Ukrajinci pali. I sada nam treba takav junak. Bilo je osamdeset tisuća navijača, nije lako igrati u Kijevu, vjerujte mi”.

Kako ste vi zadovoljni s prvim vratarom reprezentacije, Danijelom Subašićem. Mnogi mu predbacuju primljen gol protiv Turske?

“Njemu se nema što prebacivati, bila je to teška lopta koju je zaustavio, a nesretno se odbila na nogu turskog napadača. Njegov se svaki potez vidi, a napadač ili vezni deset lopti pošalje u prazno i nikome ništa. Zato uvijek govorim da je vratar najvažniji čovjek u momčadi. On je izvanredan vratar. Pa, on je Monaco iz Druge lige doveo do polufinala Lige prvaka. On je pomeo svu konkurenciju, a koliko drže do njega svjedoči i nedavni sjajan ugovor. Svi vratari imaju kikseve, glupo je govoriti zašto se njemu dogodio onaj krivi – odbijanac. Pa, čovjek je najbolji vratar u Francuskoj. Njega znam osobno, trenirao sam ga i znam da je fenomenalan”.

Vaš je “proizvod” i Lovre Kalinić?

“On je lani bio najbolji vratar u Belgiji. Ove sezone malo je njegov klub Genk poremetilo rano ispadanje iz Europe, bio sam nedavno kod njega da mu malo pomognem. Biti će on dobar, predviđam mu sjajnu karijeru”.

Koji su vratari u svjetskom nogometu po vašem ukusu?

“Po meni su najbolji vratari u Engleskoj, Tamo je svaki vratar vrh vrhova. Baš svaki vratar mora znati igrati nogomet. Velika je revolucija u nogometu, golman mora znati igrati, biti kompletan na crti, u izletavanju. Courtois i De Gea su top, a Neuer je priča za sebe”.

A naši mladi vratari?

“Mali Livaković mi se sviđa, dobar je momak, ima sličan put kao što je imao Subašić. Subašić je branio u Zadar pa je ispao u Drugu ligu. Tako je i Livaković baš kao i Subašić puno primao golova, ali to mu je bila izvrsna, neponovljiva, škola. Pa, vidite, u posrtajima Zadra i Zagreba rodila su se dva odlična golmana, haha… Imamo mi i u Hajduku dobrih vratara, evo Grbić i Letica. Stipica možda malo oscilira. Moje je mišljenje da se mladima mora davati prilika, bolje biti treći s Grbićom ili Leticom, nego sa Stipicom. No, to je pitanje struke, a ja sam samo promatrač u zadnje vrijeme”…

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.