Foto:Profimedia

KOVAČIĆ S NOVIM TRENEROM NE ZNA ZA PORAZ: Evo kako se Chelsea preporodio u kratkom roku

Autor: Fran Franjković

Thomas Tuchel 26. siječnja zamijenio je legendu kluba Franka Lamparda na klupi londonskog Chelseaja. Iako su mnogi zagovarali ostanak legende na klupi kako bi uigrao momčad, među kojima je bio i autor ovog članka, Chelesaju je očito trebala promjena.

Tuchel je prvu utakmicu s Bluesima igrao samo dan kasnije, nakon jednog ili dva odrađena treninga. Nitko nije očekivao neke drastične promjene u tako kratkom roku, ali Tuchel je odmah pokazao svoje zamisli.

Na Stamford Bridgeu protiv Wolverhamptona, Chelsea je istrčao u novoj formaciji, ali prikazao i drastično drugačiju igru od one pod vodstvom Lamparda. Momčad je zaigrala u 3-4-2-1 (3-4-3) formaciji, a neki su se igrači odmah našli u novim ulogama. Rudiger, koji je pod Lampardom bio zakovan za klupu, dobio je šansu u prvih 11, dok je mladi Callum Hudson-Odoi zaigrao kao desni bek. U obrani se spuštao pomoći, dok je u napadu igrao visoko na krilu. Nešto slično je Tuchel prakticirao s Ousmaneom Dembeleom još dok je vodio Borussiju Dortmund.

Iako je rezultat bio 0:0, Chelsea je dominirao u posjedu (78,9%) te u dodavanjima (820). Oba statistička podatka bili su rekordi za nekog tko prvi puta vodi momčad u Premiershipu. U istoj formaciji, Chelsea je slavio protiv Burnleyija i Tottenhama.

Valja napomenuti kako Kovačić ponovno igra kao najbolji igrač Chelseaja, a najviše je za to zaslužan Tuchel, koji je nedavno i hvalio hrvatskog reprezentatvica. Kovačić je uz Jorginha izgledao sjajno, a vezni red Plavaca trebao bi biti još bolji kada se Kante potpuno zaliječi i pronađe formu u kakvoj su ga svi navikli gledati.

Zašto Chelsea obrambeno izgleda puno bolje?

Obrana se nije previše mijenjala, Thiago Silva je duljii period ozlijeđen (bio je na klupi u posljednjem dvoboju protiv Evertona), a u sastav su se vratili Christensen i Rudiger, a čini se da ih je Tuchel preporodio. Obojica igraju vrlo dobro, a standardan u posljednjoj trojci je i kapetan Cesar Azpilicueta, koji je pod Lampardom igrao sve manje s obzirom na to da je Englez igrao s četvoricom u obrani gdje je na desnoj strani preferirao mladog Reecea Jamesa.




Kako je Tuchel preporodio obranu Plavaca? Ponajviše stilom igre, gdje Nijemac forsira visoki presing nakon izgubljene lopte. Posjedom smanjuju šanse protivnika, što nije bio slučaj s Lampardom. Pod Englezom, Chelsea se često znao povući, a obrana i vezni red nisu bili dovoljno obrambeno kvalitetni da se brane i ne primaju pogotke. Pod Tuchelom to sve izgleda drugačije, Chelsea prima manje pogodaka, ali protivnici i puno manje pucaju prema njihovim vratima.

Primjer je i utakmica protiv Atletica u Ligi prvaka kada Španjolci nisu uputili nijedan udarac u okvir vrata Edouarda Mendyija. Iako su se mnogi navijači Chelseaja pribojavali utakmice s Atleticom, Tuchel je u potpunosti nadmudrio Simeonea u prvoj utakmici. Naravno, ostala je i uzvratna utakmica, a starog lisca Diega i njegove ratnike ne valja nikada otpisati, ali se Tuchelu moraju pripisati zasluge za pobjedu.

Tuchel je u prvih 11 utakmica u svim natjecanjima upisao osam pobjeda te tri neriješena rezultata, a među ekipama koje je Chelsea pobjeđivao bili su: Liverpool, Atletico, Tottenham te jučer i Everton. U tim utakmicama Chelsea je postigao 13 pogodaka, a primio samo dva. Za vikend ga čeka Leeds, a već sljedeći tjedan igra uzvrat s Atleticom, koji ih može odvesti u četvrtfinale po prvi puta nakon sezone 2013.-2014.




Atmosfera u svlačionici je čini se pod kontrolom

Mnogi treneri su znali izgubiti podršku svlačionice na Stamford Bridgeu, a svi znamo koliko je to važno za uspjehe momčadi. Trenutno, Tuchel ima sve pod kontrolom, a koliko ga poštuju igrači pokazuje i izjava Reecea Jamesa, koji pod Tuchelom igra manje nego za vrijeme Lamparda:

“Tuchel je izrazito smiješan i veoma strastven za vrijeme utakmica. Trenutno ne igram svaku utakmicu, ali kada ste među najboljim ekipama to je normalno. Moram nastaviti dobro raditi. Tuchel je vrhunski strateg i svaku njegovu odluku poštujem.”

Havertz je jučer nakon dugo vremena, odigrao fantastično, što svakako veseli Tuchela, ali i navijače Chelseaja. Uz bolju igru Havertza, ali i Wernera Chelsea bi mogao izgledati još ubojitije.

Iako je uzorak utakmica još uvijek premalen, očito je da Tuchel radi dobro s londonskom momčadi. Mnogi su za Lamparda tražili još vremena kako bi uigrao momčad i uveo promjene, a čini se kako je Nijemcu za to trebalo svega nekoliko utakmica. Chelsea igra drugačije, ljepše, ali i izgleda puno bolje, a kako će izgledati sljedeće sezone, kada bi Tuchel trebao odraditi pune pripreme s klubom, ali i ljetni šoping ostaje nam za vidjeti. Sada su im glavni ciljevi mjesto koje vodi u Ligu prvaka i što bolji uspjeh u Europi.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.