Snimka zaslona/ Facebook

Zagreb je prelako zaboravio čovjeka koji je stvarao povijest: Njegova smrt šokirala je Europu

Autor: Ivan Lukač

Dražen Petrović tragično je preminuo u prometnoj nesreći 1993. Mnogi su tada i prestali pratiti košarku. Cijeli svijet tada ostao je u šoku. Dražen je poginuo u godinama kada je tek trebao postati najbolji na svijetu iako je već tada bio blizu.

Nažalost, nije Dražen jedini hrvatski košarkaš koji je život izgubio u prometnoj nesreći. Deset godina prije Dražena život je izgubio čovjek kojeg je Zagreb olako zaboravio, a bio je čovjek koji je utabao put zlatnoj generaciji Cibone koja će s Draženom pokoriti Europu.

12. svibnja 1983. poginuo je košarkaš Srebrenko Despot.  Detalje te nesreće za Germanijak je pisao njegov suigrač Zoran Ćutura: “Njegovu je volkswagen bubu pogodio tramvaj, i to na taj način da ju je pogodio točno u vozačka vrata, a djevojka koja je bila s njim ostala je neozlijeđena. Da je ubrzao, da je ranije kočio, da je, da je, da je… nesreće ne bi niti bilo, ili bi se dogodila, ali ne s fatalnim posljedicama. Srebrenko je poginuo s 25 godina, dva mjeseca nakon što sam ja dobio svoje prvo dijete.” Europa je ostala u šoku. Preminuo je jedan od najboljih mladih košarkaša i u tom trenutku čovjek koji je po popularnosti bio na razini Cice, Ćire, Zeke, Štulića i drugih ikona Zagreba tog vremena.

Velikan

Rođen je 1957. godine u Mostaru, a njegova karijera počela je u Zagrebu u koji je došao s tri godine. Obitelj je željela da bude glazbenik, svirao je violončelo. Uskoro je i obitelji postalo jasno da mu je lopta draža. Iz Medvščaka odlazi u Industromontažu i od tamoje došao u Cibonu na nagovor Mirka Novosela. Kratko je bio na studiju u SAD-u.

Govorili su već tada da je Desport najveći fajter kojeg je naša košaraka imala. Ginuo je za momčad, a fizički je bio impresivan. S Cibonom je uzeo kup Radivoja Koraća dva puta. Nije dočekao da zaigra s Draženom. Poginuo je godinu dana ranije. Cibona je umirovila njegov broj na gotovo 30 godina sve dok Dario Šarić nije došao i preuzeo “plavi 9”.

Nekako, Zagreb kao da ga je zaboravio. Cibona ga se sjeti, ali navijači i ljudi u hrvatskoj košarci trebali bi više raditi na tome na sjećanju jednog istinskog velikana kao što je Despot bio.
Navijači skandirali Modriću: Pogledajte što im je kapetan Hrvatske odgovorio
Autor:Ivan Lukač
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.