Zagreb i Cibona prošli u finale

Autor: dnevno.hr

Treću godinu zaredom za naslov će se boriti Vukovi i Mravi.

U finalu Kupa Krešimira Ćosića danas će se u dvorani Trnsko sastati domaćin Zagreb i branitelj naslova Cibona. Cibosi su jučer u dramatičnoj završnici, nakon produžetka, svladali ekipu Zadra rezultatom 81-71, dok su Mravi bili bolji od momčadi Cedevite, pobijedivši ih 80-73.

Drugi put u dva tjedna Vukovi su slavili protiv Zadra u produžecima. Zvuči gotovo nevjerojatno da su Zadrani uspjeli prokockati pet koševa prednosti (57-52) koje su imali samo 47 sekundi prije kraja. Junak večeri, Jamont Gordon, prvo je zabio tricu, a potom i koš uz dodatno bacanje, te doveo Cibonu do prednosti 58-57 svega 18 sekundi prije kraja utakmice. S druge strane tricom odgovara kapetan Zadra, Tomislav Ružić, i svojoj momčadi donosi novo vodstvo. U zadnjem Ciboninom napadu opet odgovornost preuzima Gordon, koji ide na ulaz i polaganje. Blokira ga Hrvoje Perić, a sudac pokazuje da se radilo o silaznoj putanji.

Opet u produžetku

Nakon što su ovako prokockali pobjedu, smeteni Zadrani nisu imali snage za veći otpor u produžetku. Tricama Marka Tomasa i Bojana Bogdanovića Cibona odlazi na plus šest ( 78-72 ), te na kraju pobjeđuje sa 81-71.

– Opet smo od Cibone izgubili u produžetku. Vjerujem kako smo ovoga puta mi bili bliže pobjedi. Problem je u tome što teško nalazimo napadačka riješenja, a mislim da je potrebno i malo više karaktera za dobiti ovakvu utakmicu. Nadao sam se ovoj pobjedi jer sam preuzeo klub u jednom teškom razdoblju i ova pobjeda bi mi olakšala posao. Ipak, vidim svjetlo na kraju tunela i siguran sam da ćemo ustrajati u radu – izjavio je nakon utakmice trener Zadra Danijel Jusup.

S druge strane Cibona je igrala u okrnjenom sastavu jer su im nedostajala čak tri bitna igrača. Uz ozlijeđene Marina Rozića i Vedrana Vukušića, jučer nije bilo ni Lukše Andrića, kojemu je preminuo otac.

– Utakmica je bila izuzetno teška, a mi smo imali problema s energijom u napadu. Odigrali smo napadački lošu utakmicu, ali s obzirom da nam je falilo puno igrača, mislim da smo dali maksimum – rekao je Velimir Perasović, trener Cibone.




Igrač utakmice je gorespomenuti Jamont Gordon, koji je uz postignutih 26 koševa zabilježio i 11 skokova. Zadrane su predvodili Ružić sa 16 koševa i 9 skokova, te tradicionalno najbolji Zadranin, Rok Stipčević, sa 19 postignutih koševa.

Mravi iskoristili prednost domaćeg terena

U drugom polufinalnom susretu Zagreb je na svom parketu pobijedio ekipu Cedevite rezultatom 80-73. Mravi su odlično otvorili utakmicu te u jednom trenutku imali prednost od 11 koševa. Ipak, Cedevita je u posljednjoj minuti prve četvrtine uspjela doći na samo četiri koša zaostatka ( 19-15 ). Druga četvrtina pripala je razbuđenoj Cedeviti, te se na odmor otišlo sa poravnatih 36-36.




U trećoj četvrtini Zagrebaši lome suparnika i rješavaju pitanje pobjednika. S dvije vezane trice veterana Damira Mulaomerovića, Zagreb odlazi na plus deset. Prednost koju Cedevita do kraja ne uspijeva stići.

Veliki hendikep za Cedevitu bilo je i isključenje ponajboljeg igrača Andrije Žižića koji je, kao i Marino Baždarić, igrao ozlijeđen i pod injekcijama. S druge strane, kod Zagreba, također zbog ozljede, nije bilo iskusnog playmakera Vladimira Krstića.

– Ovo je bila rezultatski dosta napeta utakmica, moji momci su dali maksimum i mislim da smo zasluženo pobijedili. Sutra ćemo dati sve od sebe i probati iznenaditi fantastičnu Cibonu. Zaista ne znam otkud oni crpe snagu – izjavio je trener Zagreba Denis Bajramović.

Najbolji u redovima Zagrebaša bio je Luka Žorić sa 23 postignuta koša, dok je poraženu Cedevitu predvodio Amerikanac Jermaine Anderson sa 17 koševa.

Inače, ovo je treća godina zaredom da se u finalu Kupa Krešimira Ćosića sastaju Cibona i Zagreb. Mravi će nastojati iznenaditi favoriziranu Cibonu i osvojiti drugi trofej u povijesti kluba, dok će Cibosi, ukoliko pobjede, postati jedini klub koji je sedam puta osvojio ovaj prestižni naslov.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.