Foto: Ranko Suvar / CROPIX/navijači Cibona/ilustracija

Veliki hrvatski klub pred padom: ‘Četvorka nam blokira račun, a znaju da se ne mogu naplatiti’

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Cibona se usred teškog financijskog stanja obratila javnosti priopćenjem u kojem se upozorava na tešku situaciju u klubu koji je i dalje s blokiranim računom.

Ključni dio priopćenja odnosi se na četvoricu vjerovnika, koje u klubu ne žele imenovati, a ne odustaju od blokade.


“Ovim putem želimo izraziti i zadovoljstvo načinom na koji je reagirala većina vjerovnika i zahvaliti svima koji su već povukli ovrhu odnosno prisilnu naplatu jer je ukupna iznos blokade u zadnjih nekoliko tjedana značajno smanjen. Međutim, svega četiri preostala vjerovnika i dalje ostaju pri blokadi računa iako su vrlo dobro upoznati s činjenicom da mogućnosti za uspješnu prisilnu naplatu nema i da insistiranjem na prisilnoj naplati neće uspjeti u naplati svojih potraživanja te da će se nad klubom otvoriti stečajni postupak”, objavio je klub.

Cibona otišla u likvidaciju, evo što će se sad događati s nekadašnjim divom

“Budući da je jedini način da vjerovnici naplate svoja potraživanja nastavak rada kluba, jer klub od predstečajne nagodbe nema imovine iz koje bi se vjerovnici naplatili, jasno je da će stečaj kluba biti na štetu upravo istim vjerovnicima kao i brojnim navijačima i svim ljubiteljima košarke kojima KK Cibona još uvijek puno znači”, dodaje Cibona.

Kako se do ovog došlo?

Ranije u priopćenju, klub je objavio detalje o dolasku do sadašnjeg stanja.

“Smatramo važnim istaknuti da bi klub, kada bi mogao upravljati svojim novčanim tijekom, mogao podmirivati i tekuće troškove, kao i postupno otplaćivati dugove iz prethodnih razdoblja, što bi klubu osiguralo nesmetano funkcioniranje i nastavak rada. Međutim, klub ne može upravljati svojim novčanim tijekom isključivo zbog činjenice da je u prošlosti raznim vjerovnicima izdan ogroman broj zadužnica, na temelju kojih vjerovnici neprekidno vrše blokade računa kluba”, stoji u priopćenju.

“Drugim riječima, klub bi svoje dugove mogao otplaćivati postepeno, u dogovoru s vjerovnicima, ali to ne može odjednom, što je svim vjerovnicima, više puta, vrlo jasno preneseno. Upravo zbog toga su računa KK Cibona u blokadi više od 120 dana pa je Financijska agencija sukladno zakonu predložila otvaranje stečajnog postupka”, dodaje se.
“Uprava KK Cibona je nekoliko puta, na razne strane, slala zamolbe za pomoć u vidu pribavljanja dodatnog kapitala za namirivanje dugova. Najveći pojedinačni vjerovnik (odnosno grupa investitora), nakon što su nekoliko puta osigurali sredstava za deblokadu računa kluba, sada to više nisu spremni učiniti”, objašnjava Cibona.

“Oni su o tome zauzeli jasan stav i obavijestili javnost, napomenuvši da su sva buduća ulaganja spremni realizirati samo u postupku preoblikovanja kluba i uz dogovor sa svim vjerovnicima, o čemu su dali i pismo namjere. Grad Zagreb se javnim putem izjasnio da je voljan pretvoriti svoja potraživanja u buduće dionice kuba, ali da nema namjeru osiguravati nikakvo privremeno financiranje”, nastavlja se u priopćenju.

Foto: Goran Mehkek/CROPIX

“Stoga preostaje samo jedan put za rješavanje problema kluba, a to je povlačenje prisilne naplate te deblokada računa kluba od strane vjerovnika koji to još nisu učinili, kako bi prestali razlozi za stečaj kluba i kako bi klub proveo postupak preoblikovanja u dioničko društvo, čime bi se klubu omogućio uzlazak svježeg kapitala ali i kako bi se uspješno prijavio za financiranje u 2024. godini koje Grad Zagreb pruža kroz svoje redovne programe. KK Cibona u izravnoj komunikaciji pokušava uvjeriti vjerovnike u naprijed navedene činjenice i ovim putem također apelira na sve vjerovnike da zauzmu ispravnu stranu te odblokiraju račune KK Cibone kako se nad klubom ne bi otvorio stečajni postupak”, piše u priopćenju Cibone.
Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.