Foto: Ronald Gorsic/CROPIX

SRPSKI MEDIJI: ‘KAKO JE SRBIN UNIŠTIO HRVATSKU’: ‘Ovakvo poniženje Hrvati dugo ne pamte’

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Teška situacija pogodila je hrvatsku košarkašku reprezentaciju u potrazi za nadom u odlazak na Svjetsko prvenstvo kojem će sljedeće godine u kolovozu i rujnu domaćini biti Filipini, Japan i Indonezija. Nakon teškog poraza od Slovenije u Ljubljani ostala je još jedna nada. Traži se pobjeda nad Finskom u nedjelju u Rijeci, a istog dana, Hrvatska će navijati i za pobjedu Slovenaca u Švedskoj kako bi se moglo do trećeg mjesta u skupini i nastavka kvalifikacija.

Teško je tražiti nadu nakon onog što se dogodilo protiv Slovenaca, s 28 razlike za domaće na kraju utakmice, a s rješenjem priče puno prije toga, s 33:8 nakon prve četvrtine. Dojam koji je ostao je grozan, od toga je nemoguće pobjeći, ali nema druge nego krenuti dalje nakon ružne večeri koja je jako odjeknula.

U Sloveniji se itekako slavilo. Pokazalo se koliko može momčad koju predvodi Luka Dončić, preuzimajući uzde od ranijeg lidera Gorana Dragića koji svoju reprezentativnu priču privodi kraju, a Dončić i njegova kvaliteta bili su velika priča i u Srbiji – uz komentare košarkaških zaljubljenika koji su u prvi plan stavili njegove srpske korijene, ističući da je baš Srbin uništio nade hrvatske reprezentacije da bi se moglo do iznenađenja u Ljubljani.

Priča o korijenima

U komentarima na B92, 23-godišnji rođeni Ljubljančanin bio je tema zbog korijena s očeve strane, koji sežu do Kosova. Pričalo se i o korijenima dvojice Dragića, starijeg i poznatijeg Gorana te dugo godina uspješnog Zorana, a povod je bio nastup u kojem su svi sudjelovali u pobjedi nad Hrvatskom. Dončić je pritom bio posebna tema nakon što je Slovence vodio s 21 poenom, 10 asistencija i osam skokova, u poniženju koje se dogodilo već u prvoj četvrtini i kakvo hrvatski košarkaši ne pamte dugo.

‘Samo Srbi i Ameri mogu biti ovaka klasa od košarkaša, jedini izuzeci Hrvat Kukoč i Litavac Marčulionis. Hrvatima dali Petrovića, otac Srbin, Dončiću otac Srbin s kolijevke naše, Kosova, Dragićima otac Srbin iz RS… Srbi imaju Teslu, Milevu Marić, Milankovića, Pupina, Đokovića, kakav narod’, bio je jedan od zanimljivijih komentara sportskih zaljubljenika na B92, u kojem je Luka Dončić bio samo dio priče.

‘Dončić i Dragić uništili Hrvate’

Dojam koji je ostavila utakmica u Ljubljani je, među ostalima, približio srpski Telegraf, ističući u naslovu da su Slovenci odigrali svemirski, a Dončić i Dragić uništili su Hrvatsku. Ovo blijedilo istaknuo je i Mondo, spominjući da se Hrvatskoj dogodila katastrofa nakon koje je nada u SP jako upitna, sa samo jednom prilikom koja je ostala protiv Finaca u posljednjem kolu – i s navijanjem za Slovence u Švedskoj.

Foto: Ronald Gorsic/CROPIX

Teško je bilo naći riječi

Poslije poraza, nije bilo lako pojaviti se pred kamerama i mikrofonima u hrvatskom taboru. Kako je donio Hrvatski košarkaški savez, izbornik Damir Mulaomerović osvrnuo se na tešku večer govoreći da je sve odredila prva četvrtina, nakon koje je povratak bio praktički nemoguć.




‘Moramo se puno bolje konsolidirati, to je evidentno. Najveći nam je zadatak dignuti se u tri dana i mentalno i fizički. Igrat ćemo pred svojom publikom i pokušat ćemo doći do te pobjede koja bi nas odvela dalje’, najavio je izbornik nedjeljnu utakmicu protiv Finaca u Rijeci.

Probati zaboraviti Ljubljanu

Ružna pljuska koju je Hrvatska primila se teško podnosi, ali preostaje nada da će protiv Finske sve biti puno bolje. Utakmici koja slijedi okrenuo se i Mario Hezonja, koji je u Ljubljani predvodio Hrvatsku s 22 poena, devet skokova i šest asistencija. ‘Nastavit ćemo trenirati, spremati se, razvijati naše igrače i nadam se da ćemo brzo doći na razinu na kojoj se možemo boriti za ozbiljne stvari. Idemo se pripremati za Finsku i zaboraviti na večerašnju utakmicu’, bile su Hezonjine riječi, uz dodatak koji je slavio veliku reprezentativnu priču Gorana Dragića, na Dragićevom oproštaju od navijača slovenske nacionalne momčadi.

‘Htio bih reći i hvala Goranu Dragiću, zaželjeti mu svu sreću obzirom na to da ide u reprezentativnu mirovinu. Napravio je velike stvari za svoju reprezentaciju i za nas Europljane u NBA ligi, svaka mu čast i veliko hvala’, istaknuo je Hezonja govoreći o svečanijem dijelu ove sportske večeri – nakon što je rezultatski sve ispalo jako loše za Hrvatsku.




Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.