Foto:Screenshotyoutube

Reprezentativac Jugoslavije nasrnuo na maloljetnicu, godinama je izbjegavao pravdu

Autor: Dnevno GIŠ

Nažalost sport ima i svoju tamnu stranu, kada slava i novac dovedu neke sportaše u mišljenje kako su iznad zakona i smatraju kako mogu napraviti bilo što i proći nekažnjeno.

Slučajevi kada djevojke i žene tuže slavne sportaše zbog silovanja vrlo često pune stupce portala pa imamo primjere od Maradone, Ronalda, svježije Alvesa, a regiju je prije dosta godina šokirala priča koja je došla iz tadašnje krnje Jugoslavije.

Riječ je o Nikoli Bulatoviću, članu zlatne generacije reprezentacije Jugoslavije koju su  tada sačinjavali igrači iz Srbije i Crne Gore, koji je 1998. godine u Beogradu počinio strašan zločin.

Silovao maloljetnicu
Crnogorski košarkaš je bio optužen da je 27. ožujka 1998. godine u svom stanu u Beogradu pretukao i silovao 15-godišnju učenicu jedne beogradske gimnazije.

Djevojka, koja je pratila košarku za školski list zamolila je Bulatovića za intervju i on je pristao, prvo su se našli u kafiću, a nakon razgovora košarkaš je pozvao učenicu u svoj stan da završe intervju i ona je pristala.

Kada su došli u stan košarkaša i reprezentativca Bulatović je nasrnuo na djevojku, pretukao je i silovao. Dan kasnije ona je s majkom otišla na policiju i prijavila zločin.
Negirao zločin

Košarkaš je tijekom istrage negirao da je silovalo djevojku tvrdeći da je sve to obična izmišljotina gimnazijalke i njene majke, i mnogi su vjerovali u njegovu priču. Zanimljivo, optužnica je skrivana od očiju javnosti sve dok nije počelo suđenje 19. listopada 1998. godine.

Kada je odjeknula vest da je košarkaš FMP silovao djevojčicu, njegov klub bio je u pripremama za play-off i borbu za titulu sa Crvenom zvezdom, a neki su vjerovali da je Bulatović nevin i da je u pitanju ozbiljna zavjera, čiji cilj je bio da eliminira najboljeg igrača FMP pred odlučujuće bitke za titulu.

“Gledao sam svoju sliku i naslove po novinama i sam sam ubjeđivao sebe da je riječ o skrivenoj kameri. Nikada u životu mi nije bilo, niti će biti – teže. Dokazati ću svima da mi je savjest čista i da sam sportaš, a ne kriminalac”, izjavio je tada košarkaš, ali navijači Zvezde su mu tijekom utakmica skandirali: “Silovao si dijete, Nikola!”, a Bulatović je bio šokiran što je podignuta optužnica i stalno je tvrdio kako je nevin.

Priznao odnos

Bulatović je prešao u podgoričku Budućnost, kako bi izbjegao suđenje, a istog ljeta košarkaš je sa reprezentacijom tadašnje Jugoslavije osvojio zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Ateni.

No po povratku s u tadašnju državu Bulatović jedini nije dobio titulu abasadora dobre volje, jer da bi postao “ambasador” jedan od uvijeta je bio da nisi krivično gonjen i osuđivan.

Suđenje Bulatoviću je počelo u rujnu iste godine na Okružnom sudu u Beogradu i bilo je zatvoreno za javnost, a Bulatović se nije pojavio zbog ‘klupskih obaveza’, a mjesec dana kasnije, na drugom glavnom svjedočenju iznosio je svoju obranu puna dva sata.

Košarkaš je tada priznao da je imao intimni odnos sa 15-godišnjom djevojkom, ali je tvrdio da je nije prisilio, već da je sama pristala, ali na osnovu nalaza sudskih vještaka – ginekologa utvrđeno je da je do prisilnog odnosa ipak došlo, a ozljede koje djevojka imala na tijelu Bulatović nije mogao objasniti sudu.

Presuda i bijeg

U prosincu iste godine Bulatović je proglašen krivim i osuđen je na tri godine zatvora, ali je nakon žalbe presuda poništena. Slučaj se razvlačio godinama, da bi 2003. godine na ponovljenom suđenju kazna povećana na pet godina zatvora. Tu presudu dve godine kasnije potvrdio je i Vrhovni sud u Beogradu.

Košarkaš je odmah pobjegao iz zemlje i 2009. godine za njim raspisana međunarodna tjeralica Interpola. Nakon pet godina bjekstva uhapšen je u Santo Domingu u Dominikanskoj Republici 2011. godine.

Košarkaš je izručen Crnoj Gori, gdje je izdržavao zatvorsku kaznu u Spužu. Pušten je u studenom 2015. godine, nakon četiri godine i 15 dana provedenih iza rešetaka. Pušten je ranije, jer je slučaj zastario, a nakon izlaska iz zatvora Bulatović se i dalje držao svoje verzije – da nije silovao gimnazijalku.

Životna tragedija uzdrmala je ovog asa Dinama, vjera mu je pomogla da ostane normalan nakon šoka

“Sa ove distance sve sam shvatio kao jednu gorku životnu etapu, po meni nepravednu. Ja imam svoju istinu i ona čuči duboko u meni”, rekao po izlasku iz zatvora Bulatović.

 

Autor:Dnevno GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.