Screenshot: YouTube/BC Partizan TV

Popularni Srbin naglo umro, a pamti vezu s hrvatskim legendama: ‘Petrovići su moji rođaci’

Autor: Ivor Krapac

Lani je u lipnju bilo obilježeno 30 godina otkako je u automobilskoj nesreći u Njemačkoj smrtno stradao Dražen Petrović, a danas, tri godine nakon što je preminuo, u Srbiji traje prisjećanje na jedno tamošnje poznato ime s košarkaških terena, Milenka Savovića, koji je iz hrvatskog kuta gledanja posebno zanimljiv zbog toga što je svojedobno pričao o svojoj vezi s legendarnim Draženom.

U priči je pritom bio i još jedan legendarni Hrvat s košarkaških parketa i s klupe, Draženov stariji brat Aco, s obzirom na to da je Milenko Savović govorio da je s Petrovićima rodbinski povezan. Te veze potječu iz Hercegovine. Savović je rodom iz Trebinja, u kojem je 1. ožujka 2021. i preminuo u 61. godini, a posebno blizak bio je Draženovom i Acinom ocu Joli.

“Petrovići su moji rođaci. Jole Petrović me svaki put, kada smo igrali u Šibeniku, pričekao kako bi me pozdravio i pitao za rodbinu”, otkrio je Savović jednom prilikom, spominjući vezu koja nije bila samo košarkaška, zbog dvije hrvatske legende s parketa.

S velikim trenerom bio kum

Na parketu i kasnije kao direktor kluba, Milenko Savović postao je legenda košarkaša beogradskog Partizana, a pritom je stekao i posebno bliske, kumske odnose sa slavnim trenerom Željkom Obradovićem. Beogradski klub pritom posebno pamti 1992. godinu, kada je Savović bio direktor, a Obradović trener u dolasku do Partizanovog naslova klupskog prvaka Europe.

Jednom prilikom, Savović je govorio da je utjecao na Obradovićev početak trenerskog puta u Partizanu. “Željko je trebao biti kapetan reprezentacije na Europskom prvenstvu u Rimu, a sve se događalo u noći prije odlaska na to prvenstvo. Željko i ja smo sjedili u ‘Klubu književnika’ sa ženama na večeri i dogovarali smo se da pronađemo klub u kojem ćemo zajedno igrati sljedeće sezone. Mi smo dugogodišnji prijatelji i kumovi”.

“Tada nije bilo mobilnih telefona i izlazi konobar iz kuhinje i kaže mi: ‘Savo, telefon’. Na vezi je Kićanović i kaže: ‘Gdje ste? Tražimo vas po cijelom gradu. Dođite kod mene kući’. Godinama unazad je ‘Kića’ pričao da će Željko biti trener, a ja da dođem na njegovo mjesto, ali nismo se nadali da će to biti brzo”, nastavio je Savović u toj svojoj priči.Srpski trener ostao u čudu

“I odemo i dogovorimo se s ‘Kićom’, ali postoji problem jer Željko treba otići na aerodrom i reći Dudi Ivkoviću da postaje trener. Prilazimo aerodromu, unosi se oprema, mi bez torbi i Duda pita: ‘Gdje ste vi?’ Kaže mu Željko: ‘Postao sam trener Partizana’. Na to će Duda: ‘Ma, ‘ajde bre’, ali onda ugleda ‘Kiću’ i shvati da je to ozbiljno. Volio je jako Željka i čestitao mu je”, dodao je Savović, govoreći o dijelu priče u kojem je bio i slavni pokojni srpski trener Dušan Ivković.

Milenko Savović otišao je naglo, nakon borbe s koronavirusom u bolnici, a pamti se i da je bio poseban tip u mladosti, u kojoj mu je drag bio ‘punk’ i tadašnji Novi val. To se odrazilo i na njegovom izgledu, kako je jednom prilikom pričao.

“Kada su se pojavili ‘punk’ i Novi val, sve sam zaboravio i počeo sam samo to slušati. Ofarbao sam zbog ‘punka’ mali pramen kose u crveno. Došao sam onda na trening Partizana i trener me izbacio. Kazao mi je: ‘Na što ličiš, čovječe’. Bilo je diskretno, ali morao sam odsjeći taj pramen. Tada mi je bilo krivo zbog toga”, govorio je Savović jednom prilikom za list Nedeljnik o svojim mladim i pomalo divljim danima.

Izabrali su Hrvatsku, ali onda su neki počeli dobivati i prijetnje smrću

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.