Foto: Ronald Gorsic/CROPIX

OVAKAV DEBAKL NISMO VIDJELI – NIKAD: Smiješno zvuči što je Hrvatska najavljivala, kakve su nam priče prodavali…

Autor: Andrija Kačić Karlin

Uopće nije bitno kako će se završiti ove kvalifikacije za košarkaško Svjetsko prvenstvo, čak i ako naši košarkaši nekim čudom prođu i dalje – sve to skupa nema nikakvog smisla. Ma, ni najmanjeg smisla. Jer, mi koji volimo košarku, koji smo na njoj odrasli nikad nećemo zaboraviti mučninu koju smo osjećali tijekom prve četvrtine utakmice u Ljubljani protiv Slovenije.

Moralo se to doslovce preživjeti, takav debakl u nekoliko uvodnih minuta nikad nismo ni vidjeli u košarkaškom sportu. Prvu četvrtinu Slovenci su ponizili hrvatske košarkaše s urnebesnim rezultatom 33:8. Smiješne nam se sad čine izjave, riječi ohrabrenja prije ove utakmice, i igrača, napose izbornika, a da ne velimo djelatnika Saveza. Kakve su nam priče prodavali, a na parketu su bili kao roj neobuzdanih muha.

A istina je tako jednostavna, banalna, ma i bizarna. Kolikogod se hvalili da ipak imamo kvalitetnih igrača odavno znamo da nemamo momčad. A struka koja je vodi također je upitna. Ne znamo što će nakon utakmice pričati izbornik Damir Mulaomerović, ma i bolje jest da ne priča. Ali, kako je uopće pripremio i motivirao momčad za ovu utakmicu u kojoj u prvoj četvrtini primi 31 a zabije osam poena. Smiješno. Njegov posao je već sada propao!

Nema momčadi, kulta, karizme…

Ne samo da nemamo momčad, naša košarkaška reprezentacija nema kult, onu karizmu, osjećajnu, emotivnu vrijednost kod samih igrača, kao što je to, vidimo, u nogometu, vaterpolu ili rukometu. Od naše košarkaške vrste navikli smo baš na sve najgore scenarije. I baš kad pomislimo da ne može gore – bude još gore.

Foto: Ronald Gorsic/CROPIX

I što će ovakva jadna Hrvatska na nekakvoj svjetskoj smotri? U ovome trenutku kada neki gledaju kako spasiti Cibonu činjenica jest da je propala cijela naša košarka, a ne samo Cibona. Ima samo igrača koji igraju za sebe, trenera koji ne znaju kako složiti prvu petorku, tu je i Savez u kojem se nekad proslavljeni košarkaši očito ne snalaze. Sve skupa, veliki jad i nevolja, a najgore je što su u nas uništeni sentimenti prema sportu koji nam je nekad bio svetinja.

Hrvatska u teoriji još nije ostala bez sljedeće runde kvalifikacija, a da bi se tamo stiglo mora u nedjelju u Rijeci pobijediti Finsku, a pritom Slovenci nadvisiti Švedsku u gostima. Ali, ima li još nekoga da to zanima nakon ovakvog debakla?

Bol je to velika, i zato smo tako grubi. Baš se osjećamo loše zbog svega viđenog…




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.