Foto: Blaz Samec Delo / CROPIX

OTKRIVENA NAJČUVANIJA TAJNA HRVATSKE KOŠARKE! ‘Cibona i Cedevita trebale su biti jedan klub, a ja predsjednik HKS-a’

Autor: Dnevno.hr

Poprilično opsežan i vrlo zanimljiv intervju za Večernji list dao je prvi čovjek nekoć hrvatske, a danas slovensko-hrvatske Cedevite, Emil Tedeschi. Košarkaški se klub ranije ovoga ljeta iz Zagreba preselio u Ljubljanu gdje se fuzijom spojio s Petrol Olimpijom. Tako je nastala nova tvorevina – KK Cedevita Olimpija.

Spojile su se tako narančasta i zelena u jednu cjelinu. Ona će sljedeće sezone nastupati u ABA ligi i Eurokupu, ali i slovenskom košarkaškom prvenstvu. Hrvatska inačica kluba i dalje postoji, osnovan je novi – KK Cedevita junior koji će morati u natjecanje krenuti iz najnižeg ranga.

Tedeschi je u razgovoru s novinarom Draženom Brajdićem otkrio neke zanimljive detalje vezane uz sami proces preseljenja kluba, ali i razgovore o ranijem eventualnom objedinjavanju zagrebačkih klubova Cedevite i Cibone u jedan kolektiv.

“Mi smo razgovore s Cibonom vodili dok je predsjednik bio Ivo Jelušić, a direktor Andro Knego. Nažalost, tadašnje rukovodstvo Cibone nije bili spremno omogućiti nam due diligence. Umjesto toga, ponuđeno nam je da postanemo naslovni sponzor, da se klub zove Cibona Cedevita i da dobijemo dva od devet mjesta u Upravnom odboru. Nama to kao model nije bilo zanimljivo. Ulagati novac u klub koji ima evidentne financijske probleme, a da nemamo nikakvu kontrolu novca koji ćemo uložiti. Nije nam prihvatljivo poslovati pod devizom „ideje naše, pare vaše“.”

Imao je čelni čovjek Atlantic Grupe i dvije primjedbe na gradsku vlast. Prvo, kako je rekao, ona nikad nije raspisala javni natječaj za dodjelu sponzorskog imena zagrebačkoj Areni, što znači gubitak od čak 10 milijuna kuna. Drugo, i dalje se ne zna što će biti s Cedevitinim domom košarke na Velesajmu.

“Ako bude moguće produljiti koncesiju, mi ćemo to učiniti. Budućnost Velesajma je predmet javne rasprave i za sada mi je teško o tome govoriti”, veli Tedeschi.

Otkrio je i da je svojedobno imao ponudu da postane prvi čovjek hrvatske košarke.

“Članovi “Generacije ‘92” predlagali su mi 2005. godine da sudjelujem u svrgavanju tadašnjeg predsjednika HKS-a i da postanem novi predsjednik. Nisam to prihvatio, jer smatram da puč nije način kako da se treba radi ni u sportu, ni u biznisu. Naše društvo vapi za dijalogom i nadmetanjem činjenicama, a ne podmetanjem i zaplotnjačkim djelovanjem.”

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.