Foto: GuliverImage/ilustracija

Neviđene varalice potresle Srbiju: Suspendirali ih zbog namještanja, a oni se ipak snašli

Autor: Ivor Krapac

Još u lipnju, u Srbiji je odjeknuo skandal zbog namještanja utakmica u čemu je sudjelovalo nekoliko srpskih košarkaša, a nakon toga, otkriveni prijestupnici kažnjeni su doživotnom zabranom igranja, a neki do daljnjeg, do završetka postupka. Unatoč tome, dio igrača ipak je u akciji s loptom, ali u drugačijim košarkaškim vodama od velikog parketa. Nastavili su se baviti sportom u ‘basketu’ u kojem se igra ‘tri na tri’, a u Srbiji se nakon ovog čude kako su varalice uspjele izmaknuti kazni.

Po logici stvari, ne bi se smjelo dogoditi da suspendirani košarkaši i dalje igraju, no dio njih se ipak snašao. Očito su pronašli rupu u pravilima iako su i natjecanja u košarci ‘tri na tri’ pod kapom Fibe, krovne svjetske košarkaške reprezentacije, koja bi trebala voditi računa da ne bude ‘iskakanja iz tračnica’.

Sada se to nije dogodilo, unatoč priči u kojoj će se u Srbiji baviti i državni organi.

Foto: AP Photo/Armin Durgut, Guliver Image, Ilustracija

Zbunjen i direktor lige

O ovoj situaciji, za srpski Kurir pričao je Aleksandar Grujin, direktor Košarkaške lige Srbije, uz riječi da ne bi smjelo biti provlačenja onih koji su kažnjeni.

“Točna je informacija da su suspendirani igrači igrali i ‘basket’ 3×3. Postoje igrači kojima je završen postupak i oni su doživotno suspendirani iz košarke, a postoje oni protiv kojih Fiba još vodi postupak, a oni su suspendirani do daljnjeg”, rekao je Grujin.

“Ti igrači su nastavili igrati ‘basket’ 3×3 i postavlja se pitanje kako je to moguće, to je pitanje na koje treba odgovoriti Fiba. Oni su krovna svjetska organizacija, pod njih spada i ‘basket’, ali je očigledno došlo do propusta”, dodao je.

Želi oštru reakciju

Grujin je istaknuo da u Srbiji traže oštriju reakciju u slučaju u kojem glavnu riječ ima Fiba.
“Obavili smo sastanak s predstavnikom krovne svjetske organizacije zaduženim za Srbiju, a zajednički je stav da ovakvim radnjama nije mjesto u sportu i da ovu pojavu treba iskorijeniti”, rekao je direktor Košarkaške lige Srbije.

“Svim ovim igračima, i doživotno suspendiranim i onima za koje se još vodi postupak, trajno je zabranjeno bavljenje košarkom, ali i bilo kojim drugim vidovima košarke, a tu spada i ‘basket’ 3×3”, istaknuo je Grujin.

Pogledajte snimku zbog koje se zgraža cijela Srbija: ‘Pa tko to odgaja ovu djecu?‘

Najavio je i da će Košarkaška liga Srbije imati svoj potez, pokretanje postupka pred državnim organima u Srbiji, s obzirom na to da ne žele da se sve odvija samo u rukama krovne svjetske košarkaške organizacije.

Tu se izgleda dogodio propust zbog kojeg neki još igraju iako zbog kazne zbog namještanja utakmica to ne bi smjeli.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.