Nakon Springfielda, Mirko Novosel primljen i u Europsku kuću slavnih

Autor: hina

Mirku Novoselu je košarka uistinu bila život i zato mu se i desilo nešto što, u bilo kojoj profesiji, uspijeva malo kome, a to je da je za života primljen u dvije kuće slavnih.

Nakon što je 2007. u američkom Springfieldu primljen u Kuću slavnih i time se pridružio probranom društvu, koje od 1959., useljava u Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, našem najtrofejnijem košarkaškom treneru ukazana je još jedna izuzetna počast prijemom i u FIBA-inu Kuću slavnih sjedište koje je u Madridu.

Formalni prijem dogodit će se u nedjelju, a svečano predstavljanje ovogodišnjih laureata upriličit će se na poluvremenu utakmice za treće mjesto Svjetskog prvenstva koje je upravo u tijeku u Turskoj. Uz Novosela u FIBA-inu Kuću slavnih ove godine će još biti primljeni legendarni ruski trener Aleksandar Gomeljski (posmrtno) i australski trener Lindsay Gaze, te pet igrača Talijan Dino Meneghin, Litavac Arvydas Sabonis, Srbin Vlade Divac i Dragan Kićanović, te Brazilac Oscar Schmidt.

– Prijemom u FIBA-inu Kuću slavnih stvarno mi je ukazana velika počast, a posebno se veselim što je tamo primljen ruski trener Aleksandar Kondrašin s kojim sam desetljeće vodio bitku na košarkaškoj klupi, te moj učitelj Ranko Žeravica, koji još nisu u Springfieldu. Zadovoljstvo je još veće kada se zna da sada imam već i kompletnu petorku svojih igrača u toj Kući – Ćosića, Petrovića, Kićanovića, Dalipagića i Delibašića. S Delibašićem i Kićanovićem sam počeo raditi za njihovih kadetskih dana, i kako su se oni razvijali u karijeri, tako sam se i ja razvijao kao trener – kazao je Novosel.

U FIBA-inoj Kući slavnih za sada je samo odabrano društvo velikih igrača i trenera koji uglavnom, nažalost, više nisu među živima, pa će tek u narednim godinama FIBA-in “Hall of Fame” primati sve više još aktivnih košarkaških djelatnika.

U američkoj košarkaškoj Kući slavnih je ukupno 287 velikana: 134 igrača, 80 trenera, 54 košarkaška djelatnika, 13 sudaca i 6 ekipa. Među njima su i trojica Mirkovih igrača: Krešimir Ćosić (izabran 1996.), Dražen Petrović (2002.) i Dražen Dalipagić (2004.).

Mirku Novoselu je košarka uistinu bila život i zato mu se i desilo nešto što, u bilo kojoj profesiji, uspijeva malo kome, a to je da je za života primljen u dvije kuće slavnih.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.