MOĆNOM HRVATU NEĆE SE SVIDJETI OVE IZJAVE: Slavni trener otkriva zašto je Cedevitin projekt na staklenim nogama

Autor: HINA/B.H.

Iako predstavljen kao panregionalni projekt koji bi mogao podići kvalitetu košarkaške igre u Sloveniji i Hrvatskoj te kao inkubator za razvoj mladih igrača, plan spajanja Cedevite i Petrol Olimpije u jedan klub sa sjedištem u Ljubljani, u Sloveniji ima i kritičare koji ga drže projektom na “staklenim nogama”, prenose neki slovenski mediji, a pozivaju se na izjave domaćih košarkaških stručnjaka.

“Teoretski to ne izgleda loše i novi sponzor u Ljubljani svakako je dobrodošao, ali je pitanje je li taj projekt pravno-formalno moguće izvesti”, rekao je u razgovoru za portal Siol.net Olimpijin najuspješniji trener u povijesti Zmago Sagadin, nakon što su planove o novom klubu u utorak u Ljubljani predstavili Emil Tedeschi i Tomaž Berločnik, ali je iznio i niz zamjerki o ciljevima da se novi klub vine u vrh europske košarke.

“Sve je to pitanje znanja, a Olimpija u prošlosti to nije imala pa unatoč velikim financijskim ulaganjima, u svojoj sredini nije znala stvoriti euroligašku momčad”, rekao je Sagadin, navodeći da je ljubljanski košarkaški klub u zadnjih 12 godina na projekt “europske” Olimpije potrošio 50 milijuna eura, ali bez uspjeha.

“Klub je sanirao dugove, a doveli su i neke mlade igrače, no nisu imali ljude koji bi te mladiće razvili dalje”, rekao je Sagadin.

“Iz tog projekta treba izvući najviše što se može i postići dobar rezultat u Eurokupu, ali sumnjam da oba kluba za to imaju potrebno znanje, cijeli je projekt u tom pogledu na staklenim nogama”, rekao je Sagadin, dodavši da “dva minusa” u košarci ne mogu rezultirati plusom kao u matematici te da je košarka kompleksna igra.

“No, pustimo da nas iznenade. Želim im sve najbolje i nadam se da će košarka u Ljubljani opet početi živjeti kao nekad. No, to povezivanje vjerojatno će u ABA ligu donijeti mnogo konfuzije i pitanja pravno-formalne naravi i ne vjerujem da će se to natjecanje dugo održati”, rekao je Sagadin koji je s Olimpijom, dok ju je vodio, osvojio 24 trofeja.

Dodao je da klub s novim imenom vjerojatno neće oživjeti ni produciranje novih vrhunskih mladih domaćih košarkaša, jer to ni Cedeviti ni Olimpiji ni dosad nije uspijevalo, jer su se kao i drugi europski klubovi bazirali na angažiranju stranaca, posebno iz SAD-a.




Nekadašnji Olimpijin košarkaš i reprezentativac Dušan Hauptman rekao je za isti portal da ga je cijela stvar iznenadila i da u projekt ne vjeruje niti ga podržava, jer je isforsiran.

“Osim toga, sumnjam da će ideju prihvatiti navijači jednog i drugog kluba. Mislim da će se vrlo brzo pojaviti sporovi, pa u svemu, osim sinergije kod snižavanja troškova, ne vidim ništa pozitivno”, zaključio je Hauptman.




Autor:HINA/B.H.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.