LEGENDARNI TONI KUKOČ DOŽIVIO NEVIĐENU NEPRAVDU! Evo zašto je Srbin ušao u kuću slavnih, a Hrvat nije

Autor: Andrija Kačić Karlin

Vlade Divac je prije nekoliko dana primljen u Kuću slavnih u Sprinfildu, pa se tako u ovom elitnom društvu pridružio najvažnijim ljudima u povijesti. Član “generacije 2019” postao je zbog sjajne karijere u NBA ligi, gde je igrao za LA Lakerse, Charlotte Hornetse i Sacramento Kingse, a imao je i velike uspjehe imao je i s reprezentacijom.

Trenutno radi kao generalni menadžer Sacramento Kingsa i poznato je kako je dost aktivan u svojoj samostalnoj promičbi pa na taj način treba gledati a njegovo uvrštenje u Kuću slavnih prije našeg, primjerice, Toni Kukoča. Koji će sigurno prije ili kasnije “završiti u Springfieldu”.

“Želim zahvaliti obitelji na podršci. Također dugujem zahvalnost mojim suigračima, trenerima, kolegama i navijačima koji su odigrali važnu ulogu u postizanju ovog izvanrednog priznanja”, kaže Vlade Divac koji je bio jedan od “pionira” Evropljana u NBA ligi, a svojim dobrim partijama “prokrčio” je put i drugima.

Divac je bio prvi igrač rođen i izvan Sjedinjenih Država koji je odigrao preko tisuću utakmica u SAD, a imao je i odličnu statistiku. Tijekom NBA karijere je prosječno ubacivao 11,8 poena imao 8,2 skoka, kao i 3,1 asistenciju i 1,4 blokade, a bio je i sudionik all-stars utakmice 2001. godine kao košarkaš Kingsa, s kojima nije uspio da se domogne NBA finala. Sacramento Kingsi povukli su dres s brojem “21” koji je nosio.

Mi smo se nadali da bi ove godine u Kuću slavnih nakon Dine Rađe mogao ući i Toni Kukoč. Koji ne bjeći od misli da je razočaran ovim epilogom:

Kukoč je, u razgovoru za Večernji list, otkrio kako se osjeća nakon izbora za kojega mnogi kažu da je nepravedan.

WValjda će se jednoga dana i mene sjetiti. Što da vam kažem. Valjda će se jednog dana, u sljedećih 10 godina, i mene sjetiti. Eto, vidim da je radi toga javno negodovao i Scottie Pippen koji se pitao je li to netko mene namjerno zaboravlja”, rekao je Kukoč.




Toni Kukoč karijeru je počeo u Jugoplastici, momčadi s kojom je čak triput zaredom osvajao naslove europskog prvaka. Kasnije je prešao u Benetton iz Trevisa, gdje je triput proglašavan najboljim igračem Europe. U tom je razdoblju na reprezentativnom planu osvajao FIBA Svjetsko juniorsko prvenstvo (1987. za Jugoslaviju), FIBA Svjetsko prvenstvo (1990g. za Jugoslaviju), te dvije olimpijske srebrne medalje: 1988. u Seoulu za Jugoslaviju te 1992. u Barceloni za Hrvatsku.

U sjevernoameričku profesionalnu ligu (NBA) Kukoč je izabran od strane momčadi Chicago Bulls još 1990. godine, ali je preselio u SAD tek 1993. Bila je to sezona u kojoj je Michael Jordan prestao igrati, te je Kukoč ulazio kao alternacija Scottie Pippenu ili Horace Grantu, dvojici krila Bullsa, igrajući ponekad i ulogu šutera ili čak centra. Imao je solidnu premijernu sezonu, s dvoznamenkastim prosjekom postignutih koševa.
Već u sezoni 1994-95., nakon Grantovog odlaska, Kukoč postaje standardni član početne petorke. Te je sezone drugi strijelac, drugi skakač i drugi asistent momčadi, iza Pippena.

U sezoni 1995-96. na parket se vratio Jordan, a Bullsi su dobili i centra Dennis Rodmana. Kukoč se ponovno vraća na klupu, gdje briljira kao šesti igrač sljedeće tri sezone, u kojima Bullsi osvajaju nova tri naslova prvaka NBA. Kukoč je cijelo to vrijeme bio trećim strijelcem momčadi (iza Jordana i Pippena), a proglašen je i najboljim šestim igračem NBA.




Nakon odlaska Jordana i Pippena 1999, momčad je bila u preustroju. Kukoč je te sezone bio prvi strijelac, skakač i asistent Bullsa. Ipak, bilo je jasno da je vrijeme slavne momčadi prošlo, te je Kukoč zamijenjen u Philadelphia 76ers, gdje je nakon kratkog vremena ponovno zamijenjen, ovaj put s Atlanta Hawksima. Niti ondje nije ostao dugo, stigavši konačno u Milwaukee Buckse u kojima je igrao sa solidnim učinkom sve do sezone 2005-06.

“Morao sam se dokazivati najmanje dvije godine, i to tako da sam se borio za minute s Jordanom, Pippenom, Horaceom Grantom, Rodmanom, Harperom… A sjećam se da se već nakon njegove prve godine govorilo da Nowitzki može raditi što mu je volja i da mora imati između 15 i 20 šuteva jer mu 10 ne bi bilo dovoljno, a ja sam to mogao imati samo ako bih imao šut 80 posto”, kaže još Kukoč.

On nije ni prvi ni zadnji kojeg su preskočili manje zaslužni. To je tako i s time se moramo pomiriti!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.