Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

KUKOČA IPAK UVEO JORDAN U KUĆU SLAVNIH! Toni konačno dobio veliko priznanje, evo kako je to izgledalo

Autor: P.V.

Toni Kukoč dočekao je taj dan. Uveo ga je Michael Jordan u Kuću slavnih, tamo je gdje je davno trebao biti…

Nitko nije toliko dugo ostao u – čekaonici. Naime, u nju je ušao iz osmog pokušaja! Nakon što su ga Chicago Bullsi nominirali 2014. godine, i tako je postao peti Hrvat u društvu košarkaških besmrtnika. Prije njega ta je čast ukazana Krešimiru Ćosiću 1996., Draženu Petroviću 2002., Mirku Novoselu 2007. i Dini Rađi 2018. godine.

Kukoča je u Kuću uveo za mnoge najbolji košarkaš svih vremena i njegov bivši suigrač iz dana provedenih u slavnim Chicago Bullsima, Michael Jordan.

‘Hvala Jordanu’

“Htio bih zahvaliti gospodinu koji sjedi ovdje. Hvala Michaelu Jordanu i Scottieu Pippenu što su me razbili na Olimpijskim igrama 1992. i natjerali me da radim još više kako bih bio važan član Bullsa”, kazao je Toni u govoru.

Jedan od najboljih hrvatskih košarkaša u NBA ligi je proveo 13 godina, a one najbolje u za mnoge najboljoj NBA momčadi svih vremena, igrajući uz bok Jordana, Scottieja Pippena, Dennisa Rodmana. U slavnom je timu Kukoč, koji bi u većini franšiza svojim igrama izborio status zvijezde, skromno prihvatio sporednu ulogu, zbog koje i nije imao spektakularnu statistiku, ali zbog koje je triput podizao trofej pobjednika NBA lige.




Mjesto među košarkaškim besmrtnicima u Springfieldu tako je pronašlo pet Hrvata. Dražen Petrović i Krešimir Ćosić izabrani su posmrtno, iza njih primljen je Mirko Novosel, a onda i Dino Rađa. Hrvatska se s Kukočem u Kući slavnih probila na drugo mjesto u svijetu košarke, samo je Amerikanaca više. Što je još jedan dokaz koliko je velika i uspješna povijest hrvatske košarke.

Trofeji? Toni je jedini košarkaš u povijesti koji ne samo da je triput osvajao europski Kup prvaka/Euroligu i NBA prsten nego je to činio po tri godine zaredom.

Nadalje, tri puta je proglašen najboljim igračem Final Foura. S Jugoplastikom dva puta i s Benettonom jednom. Devet je puta osvojio dvije najcjenjenije europske individualne nagrade.

Osvojio je i četiri prvenstva te dva kupa Jugoslavije te talijansku ligu i kup.

Posebna je priča – reprezentacija. Osvojio je olimpijsko srebro u Barceloni 1992. te dvije europske i jednu svjetsku broncu, a s Jugoslavijom je također bio olimpijski doprvak 1988., ima svjetsko zlato, dva europska zlata i jednu broncu te tri zlata s mlađim selekcijama…

Autor:P.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.