Na fotografiji: Toni Kukoč.Foto: Damir Krajac / CROPIX

Kukoč otvoren o slavnom Srbinu, nisu se mogli ni rukovati: ‘Reći ću iskreno što je bilo prije rata’

Autor: Dnevno GIŠ

Mnogi poznati sportaši Hrvatske i Srbije nekada su bili zajedno ispod stijega raspale nam Jugoslavije, a tenzije koje je donio napad tadašnje JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Hrvatsku razorio je i mnoga prijateljstva koja su postojala u reprezentacijama bivše države.

Jedan od sportova koji je bio u velikom usponu početkom 90-tih bila je košarka, a generaciju su činili i Toni Kukoč, Vade Divac, Dino Rađa, Dražen Petrović i mnogi drugi, kojima se život promijenio preko noći.

Odnosi između Hrvata i Srba često su i nakon rata bili u žiži medija, kako domaćih tako i stranih, a uvijek ih je najviše zanimao odnos između sportaša, koji su nekada bili bliski pa su mediji iz susjedstva prisjetili odnosa Tonija Kukoča i Vlade Divca.

Bili su prijatelji

“Nekad su Toni i Vlade bili veliki prijatelji. Toni je iz Hrvatske, Vlade je iz Srbije, razdvojeni su kada je rat počeo u njihovoj Jugoslaviji, nisu se ni rukovali zadnjih godina, ali očigledno su stvari izglađene. Bili su nekad prijatelji i suigrači u Jugoslaviji i njenoj reprezentaciji, a 1995. godine Jugoslavija je osvojila titulu, Hrvatska bila treća i tijekom dodjele medalja Hrvati su otišli sa podija u znak protesta, ali po svemu sudeći, ponovo su prijatelji”, komentirali su Amerikanci 2000. godine i jako ih je zanimao njihov odnos nakon nekoliko godina poslije rata:

“Pričao sam sa obojicom prije utakmice, Toni je rekao kako su pričali prethodnih nekoliko godina, uglavnom razmjenjivali nekoliko rečenica pred meč, pitali jedan drugog kako su im obitelji. Vlade mi je rekao ‘Nadam se da možemo ostaviti te stvari za sobom i nastaviti naše prijateljstvo”, otkrili su tada američki NBA komentatori.
Kukoč je godinama poslije gostovao na HRT-u, gdje se izjasnio o svojem odnosu s Vladom Divcem, koji ga je bio pozvao na njegov oproštaj od košarke u Beogradu.

Otišao sam kao Hrvat

Kukoč je gostovao kod Aleksandra Stankovića, a na pitanje što misli o Divcu odgovorio je kako misli da je dobra i pozitivna osoba, na što je voditelj replicirao da tako ne misli većina Hrvata, na što je Toni odgovorio prisjećajući se situacije kada je Divac šokirao Hrvate oduzimajući pa bacajući hrvatsku zastavu koju je imao jedan navijač:
“Znam, radi se o bacanju hrvatske zastave na Svjetskom prvenstvu u Argentini. Iskreno ću vam reći, tamo kad smo došli, godinu i pol poslije počeo je rat. Imali smo koliko, 21 godinu, bili smo djeca koja nisu razmišljala o tome što bi se moglo dogoditi. Nama je život bio košarka i pet mjeseci smo bili na pripremama, zadnjih mjesec dana proveli smo u Americi i već smo tamo bili upozoreni da bi tamo moglo biti hrvatske i srpske struje i da se trudimo ne reagirati.

To je bila njegova reakcija, ali vjerujem da je on dobra osoba. Sada kada sam bio na njegovom oproštaju, otišao sam tamo kao Hrvat, nisam imao problema. Predstavilo se ovdje da on želi biti predsjednik Srbije. Mogu reći da je on bio predsjednik, možda ni rata ne bi bilo i našao bi se put da Hrvatska bude Hrvatska, a Srbija – Srbija, bez rata. Uostalom, Divac je izjavio da bi bacio zastavu i da je bila srpska”, govorio je kod Stankovića Kukoč, koji je na pitanje smeta li mu što je Divac koševe slavio s tri uzdignuta prsta rekao:

Foto: Damir Krajac / CROPIX

“Svatko gleda svoju stranu i vjerojatno ne može doći u Srbiju i pričati da nije Srbin. Treba i on paziti svoju glavu”. rekao je Toni i naglasio kako je s Divcem poznanik i kako se nisu čuli tijekom NBA karijera zbog rata, ali da njegov poziv na oproštaj vidi kao respekt prema utakmicama koje su igrali zajedno i jedan protiv drugog.

Nisu ga zvali

“Mi smo u vrijeme Argentine bili djeca koja su igrala za reprezentaciju Jugoslavije. Nitko od nas nije imao ni ideju o tome šta se sprema. Dogodine se igralo prvenstvo u Rimu, u polufinalu smo s Francuzima, telefon zvoni Zdovcu u četiri sata, pred utakmicu. Pitao sam ga ‘Ko te zove?’, rekao mi je ‘Zvali su me iz Slovenije da nas je Srbija napala i da moram ići kući’, rekao je Toni pa se prisjetio famozne janjetine u Kninu:

“To je bila moja ideja, priča je počela nakon jedne utakmice, kada je predsjednik ušao s ostatkom svoje pratnje i bila je priča da bi bilo lijepo da se na Olimpijskim igrama 1992. godine igra finale sa Amerikancima, Olimpijske igre su, košarka je, Dream tim je bio tu, najgledaniji sport na Olimpijskim igrama. I ja sam ga pitao ‘Ako igramo finale, da li se možemo naći u Kninu na janjetini?’. Rekao je ‘Može'”, rekao je Kukoč, da na kraju ne bi bio pozvan:

“Ispalo je ono što je ispalo, sedam dana nakon toga sam sa suprugom i prijateljem i njegovom suprugom otišao u Knin s autom. Izgleda da nisu imali moj broj telefona. Da li me je Rađa krivio? Možda mrvicu, ali ne, jer nije bio on koji poziva. Bili smo kod njega na vikendici, i on je otišao, rekao je da ga zovu. Vidjeli smo poslije na TV-u izvještaj iz Knina i to je bio to. Ali, ne mogu kriviti Dinu.

Stjepan je drmao Hrvatskom: ‘Ma koga si ti to ubio Vidoševiću, ako si branitelj dragovoljac?’

Nepodoban sam bio zbog HDZ-a, napravljena je lista podrške HDZ-u na izborima i bez pitanja je moje ime stavljeno na listu, rekao sam ‘Jeb*m ga tko me god stavio na listu’, ne zato što sam protiv HDZ-a, već nazovi me i pitaj me da li hoću biti na listi, objasni mi šta HDZ predstavlja, daje, nudi… Ma, i onda bih tražio da bude godinu dana da vidim da li bih pristao. Radije bih sačekao da ne budem na toj listi”, ispričao je Kukoč.

Autor:Dnevno GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.