Foto:instagramscreenshotjugoslavija.sfrj

‘JUGOSLAVENA’ NAPALI NA SRPSKOM PORTALU: ‘Tito nas je uništio’, ‘pa oni su se prvi odcijepili!’

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Nastavljajući svoju veliku karijeru na NBA parketima, u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta, slovenski majstor Goran Dragić je rano u novoj sezoni malo ‘zapalio’, ali ne na parketu, već uoči utakmice u kojoj su njegovi Chicago Bullsi kod kuće sa 128:96 doživjeli težak poraz od Cleveland Cavaliersa.

Kako smo već pisali, Dragić je uoči utakmice došao u dvoranu noseći majicu dugih rukava s obilježjima bivše Jugoslavije. Na svojem profilu na Instagramu objavio je fotografiju kako to izgleda, a sve je popratio riječima – ‘bit ćemo prvaci svijeta’, uz spominjanje Ive Daneua, slavnog slovenskog košarkaša iz vremena nekadašnje države, u jednom od ‘hashtagova’ u svojoj objavi.

Dragić je time izazvao puno reakcija, ima onih koji ga hvale zbog majice s obilježjima bivše Jugoslavije, ali ima i onih koji se čude i prozivaju ga zbog ovog poteza.

‘Jugoslavija živi u Chicagu’

Među ostalima, ono što je Dragić napravio izazvalo je odjek i na srpskom portalu B92, u tekstu čiji je naslov ‘Jugoslavija živi u Chicagu’. Komentara na potez velikog slovenskog košarkaša pritom nije nedostajalo, s raspravom o povijesnim temama povezanima s bivšom državom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Goran Dragic (@the_1_dragon)




‘Gorane legendo’ i ‘ne hvala’

Nižu se komentari na B92, a među njima, neki su na jednoj, a drugi na suprotnoj strani. ‘Bravo Gorane legendo!!!’, bila je jedna reakcija, ali tu je i sasvim drugačiji pogled.

‘Ne hvala, dosta je bilo’, stoji u tom drugom komentaru.




Potegnuo se i Josip Broz

Išlo se i dalje, godinama prije razdoblja nego se bivša država raspala. ‘Tito nas je uništio’, bio je pogled u jednoj od reakcija, a našli su se i pogledi koji Gorana Dragića prozivaju za licemjerje zbog njegovih Slovenaca.

‘Da bude ironija što veća, oni su se prvi odcijepili kada su opkolili i pobili vojnike u vojarni. Gle čuda, toga se ne sjećaju!’, napao je jedan komentar na srpskom sve Slovence, pa time i Dragića.

Drugačijih pogleda nije nedostajalo.

‘Inače, u Sloveniji je sjećanje na Jugoslaviju vrlo živo i uvijek se predstavlja u pozitivnom kontekstu. Ponose se i tim dijelom svoje povijesti’, piše u jednom od komentara u raspravi na B92.

Rođen u svibnju 1986., Dragić je rano djetinjstvo imao u bivšoj državi, a o svojem pogledu govorio je i sam, pričajući o svojim odnosima sa Srbima s obzirom i na korijene iz te zemlje.

‘Otac mi je Srbin, a majka Slovenka. Moj djed je Srbin, rođaci su Srbi i žive tamo, tako da svaki put kada igram tamo, protiv njih, šalju mi poruke ‘Bolje bi ti bilo da ne daš 20 poena”, govorio je slovenski košarkaš o svojim susretima sa srpskim predstavnicima na parketu, a ovih dana, s jednom majicom i nekoliko riječi, malo je ‘zapalio’ prisjećajući se bivše države.

Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.