FOTO: FIBA

IZBORNIK KOŠARKAŠA OTKRIO NEPOZNATE DETALJE: Noć prije finala odvijala se prava drama s jednim igračem

Autor: Željka Orešković

Raspričao se o svakom od njih

Hrvatski košarkaški kadeti europski su prvaci. Zlato u “oteli” Španjolcima, koji su slovili kao favoriti , u dramatičnoj završnici Eurobasketa u Novom Sadu. Njihov izbornik Mile Karakaš za službene stranice FIBA-e o svakom od svojih igrača rekao je nekoliko rečenica, ali i otkrio da nije sve teklo glatko izvan parketa.

Krenuo je s Filipom Paponjom, koji inače igra za Cedevitu.

“Večer prije finala završio je u bolnici na promatranju jer je dobio udarac u glavu, pa smo bili oprezni zbog potencijalnog potresa mozga. On sam mi je rekao: ‘Treneru, spreman sam’. Igrač je to  odlične košarkaške vizije, njegova trica na 65-60 je bila ogromna.”

Sljedeći je bio Dominik Rašić, također iz Cedevite.

“On je najsmješniji… zapravo drugi najsmješniji u momčadi. Nevjerojatno je napredovao, a nije bio ni među 100 najboljih košarkaša u regionalnoj selekciji. Ipak, naporno je radio i trudio se i zaslužio svoje mjesto međi dvanaestoricom. Dao nam je puno bitnih minuta. Volim ga.”

Uslijedio je Ivan Perasović, sin našeg slavnog košarkaša i igrač Splita.

“Moj čovjek, iz moje ekipe. Još uvijek mora shvatiti koliko velik može biti. Nedostaje mu samo malo pozitivne sportske arogancije, ali kad to dobije samo mu je nebo granica.”




Nakon toga govorio je o Hrvoju Majcuniću, igraču Cibone.

“On je timski igrač kakvog smo trebali. Igrao je većinom na poziciji beka šutera, ali može odigrati i jedinicu i njegove minute bile su nam dragocjene. On je žrtvovao svoje tijelo za ekipu, bio je dobar u dvobojima, on je pravi srčani igrač. Obožavam ga.”

Uslijedio je i komentar na zvijezdu ekipe, Roka Prkačina.




“MVP je, zar to ne govori dovoljno? Ima nevjerojatan potencijal, može igrati sve od jedan do pet. Kada još shvati neke sitnice igrat će košarko kojoj se svi divimo.”

Usljedio je još jedan zvjerski igrač, Boris Tišma, koji je oduševio Španjolce, kada je tješio jednog njihovog reprezentativca, a svog suigrača iz Real Madrida.

“Vidjeli ste ga u prvoj polovici protiv Španjolske, On je nosio kompletnu ekipu sa svojih 19 poena. Nisam ga poznavao dobro kao ostale dečke koji igraju u Hrvatskoj, ali nije mi dugo trebalo da shvatim kako ej on igrač za velike utakmice.2

Sljedeći je bio Duje Brala, iz Zadra.

“Nije puno igrao i jedan je od dvojice u ekipi koji su rođeni 2003. godine. Velika je stvar za njega što je bio s nama i što je proživio sve ove emocije. On će biti lik kojeg ćemo zvati sljedeće godine za obranu titule.”

Nakon njega došao je red i na kapetana momčadi, Mateja Bošnjaka iz Cedevite.

“Da, on je naš centar. U budućnosti će moći igrati i na poziciji krilnog centra. On je pravi kapetan, on je sve na što pomislite kada kažete riječ ‘kapetan’. Ekipa mu je na prvom mjestu, nikada ne zahtjeva ništa samo za sebe.”

Uslijedio je Lukša Buljević iz Cibone.

“On je naš snajperist. Nije dobio puno prilika u Novom Sadu da to dokaže, zbog minutaže na pozicijama tri i četiri. Ipak, on je momamak na kojeg ćete trebati obratiti pažnju sljedećih godina. Nestvarno dobro šutira.”

Došao je red i na Antu Perkušića iz Splita.

“Sjećate se da sam rekao kako je Rašić drugi najsmješniji lik u ekipi? Perka je najsmješniji. Bizarno je to, kada sam trenirao njegov klub u Hrvatskoj, nisam ga čuno da je riječ rekao, ali otkako je u reprezentaciji ne gasi se. Ima jako pozitivan stav, radi više od mnogo njih, mogao je biti još bolji u Srbiji, ali doći će to s vremenom, ne bojte se.”

Zatim, Mario Krešić iz Kaštela.

“Rekao mi je da je on prvi iz Kaštela ojije pozvan u reprezentaciju. On živi i diše za ovu ekipu, nije mu bitno igra li pet minuta ili pet sekundi, samo da igra. Takve želite u svojoj ekipi.”

Za kraj, najviši u timu, Tomislav Ivšić (2,06 cm).

“Najviši je i najmlađi. On će s Bralom voditi ekipu sljedećeg ljeta. Fenomenalno je igrao u polufinalu protiv Francuske i u finalu protiv Španjolske. Mora samo ostati skorman, kakav je i sada i nastaviti raditi kao i sad. Dobre stvari su pred njim.”

Karakaš je pričao i o članovima stručnog stožera te je naglasio svačije zasluge, a valja napomenuti i da je za svakog svog igača rekao da ga voli, što je FIBA-i bilo iznimno simpatično.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.