FOTO: Počinje NBA, a majstor stripa predviđa play-off

Autor: G.R.

Pred nama je nova, nikad neizvjesnija NBA sezona, na početku koje je gotovo nemoguće predvidjeti tko će se zadnji smijati. Aktualni prvaci Lakersi, za Lebrona jači Miami Heat, ili uvijek prisutni Boston Celticsi? Pogledajte što majstor stripa misli o tome...

Manje od 24 sata ostalo je do početka nove, po svemu sudeći, nikada neizvjesnije NBA sezone, u kojoj se kao glavni pretendenti na naslov prvaka ističu aktualni vladari lige Los Angeles Lakersi, LeBronom Jamesom i Crisom Boshom pojačani Miami Heat, uvijek prisutni osvajači 17 NBA prstenova Boston Ceticsi, te ‘favoriti iz prikrajka’ Dallas Mavericksi, Oklahoma City Thundersi i Orlando Magic.

Većina svjetskih medija bavi se usporedbom aktualnih prvaka Los Angeles Lakersa i Miami Heata. O Lakersima, s Philom Jacksonom, Kobeom Bryantom i Pao Gasolom, na treba trošiti previše tinte, jer sasvim je jasno da će oni igrati važnu rolu i ove godine. Zanimljivo, ‘Jezerčani’ su jedan od rijetkih klubova koji nije bitno mijenjao roster tijekom ljeta, ali unatoč tomu ostaju jedni od favorita za osvajanje naslova.

S druge strane, klub s Floride izgleda neprepoznatljivo u odnosu na prijašnje godine. U grad je stigla ‘prva faca’ NBA lige, veliki ‘Kralj James’, a kao da to nije dovoljno čelnici kluba doveli su i rasno krilo Chrisa Bosha. Kada ovom dvojcu pridodate Dwyanea Wade, osvajača NBA prstena, MVP-a finala i prvoga strijelca lige od prije dvije godine, onda je sasvim jasno da su se u Miamiju ovoga ljeta ‘kuhale’ opasne travke.

Pa ipak, oni oprezniji neće zaboraviti niti na najtrofejniji klub u povijesti natjecanja. Lanjski finalisti Boston Celticsi pojačani su za dva O’Neala. Shaquille, koji očito ne razmišlja o mirovini, je netom pristigao iz Clevelanda, dok je Jermaine došao upravo iz Miamija. Klub koji već godinama kvantitetu pretpostavlja kvaliteti, u svoje je redove doveo i Vona Wafera iz Houston Rocketsa, te Delontea Westa iz Minnesote. Ovaj potonji, međutim, neće Celticsima biti na raspolaganju u uvodnih deset utakmica sezone, jer odrađuje kaznu zbog ilegalnog nošenja oružja.

Na Zapadu ništa novo

Zapadna konferencija tradicionalno će biti izjednačena, a bezpoštedna borba za doigravanje voditi će se do zadnje utakmice regularnog dijela sezone. Ovo se, dakako, ne odnosi na Los Angeles Lakerse koji su, bez premca, glavni favoriti za osvajanje prvog mjesta konferencije.

Lakersima za vrat trebali bi puhati Phoenix Sunsi, predvođeni veteranom Steveom Nashom. Međutim, ostaje vidjeti koliko će Sunsima faliti Amare Stoudamire koji je užareni Phoenix zamijenio nešto hladnijim New Yorkom, odnosno koliko će im dobro donijeti Hedo Turkoglu, koji iza sebe ima jednu ‘promašenu’ sezonu u Torontu.




Na mjestu u play-offu gotovo sigurno računaju i slijedeće momčadi. Oklahoma City Thunder predvođena najkorisnijim igračem lige prošle godine Kevinom Durantom, potajno se nada važnijoj roli u ovogodišnjem raspletu prvenstva. Dallas Mavericksi računaju da će ih Dirk Nowitzki, motiviran novim unosnim ugovorom, još jednu sezonu na svojim leđima nositi u doigravanje. Istome se nadaju i San Antonio Spursi, koji s iskusnom trojkom Ginobili, Duncan, Parker ne bi trebali strahovati za mjesto u play-offu.

Istok nikad opasniji

Na Istoku nas očekuje duga i mukotrpna borba za mjesta u doigravanju, s obzirom da barem desetak momčadi sebe vidi u najboljih osam. Prvi favoriti su, dakako, Orlando Magic, Boston Celtics i Miami Heat.




Međutim, račune ‘velikoj trojci’ mogli bi pomrsiti favoriti iz prikrajka. To se u prvom redu odnosi na Chicago Bullse koji su ove sezone sjajnom Derricku Roseu pridružili Carlosa Boozera iz Utah Jazza. U svakom slučaju, ovaj dvojac bi trebao ‘Bikovima’ osigurati doigravanje. Nakon desetak sušnih godina košarka bi se opet trebala igrati u New Yorku. Naime, Knicksi su tijekom ljeta u svoje redove doveli sada već bivše krilo Phoenix Sunsa, Amarea Stoudamirea od kojeg se u ‘Velikoj Jabuci’ očekuju velike stvari.

Autor:G.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.