Foto:youtubescreenshot

Dražen prelomio zbog srpske opsade Šibenika: Veza sa Srbinom pukla, ostao je čvrst i ponosan

Autor: Ivor Krapac

Dražen Petrović, nezaboravna legenda s košarkaškog parketa, danas bi proslavio 59. rođendan, a na dan njemu u počast, rodni Šibenik naklonio se polaganjem vijenaca i puštanjem 59 balona za isto toliko godina koliko bi napunio.

Napustio nas je u u lipnju 1993. pogibijom u automobilskoj nesreći u Njemačkoj, ranije ove godine obilježena je tužna 30. godišnjica otkako legende nema, a njegov Šibenik ga ne zaboravlja – s ljubavlju i poštovanjem koji traju.


Mnoge mlade, pa sad već i nešto zrelije generacije nisu nikad Dražena gledale uživo kako igra, no ostaju snimke, brojne uspomene i priče s parketa, ali i izvan njega, koje su uokvirile sliku posebnog karaktera.

Baklje i posvete

Dražena su se u Šibeniku sjetili na okupljanju na kojem su se u znak poštovanja palile i baklje. Njegov grad i dalje živi s legendom, s čvrstom vezom baš kako ju je Petrović imao i dok je bio daleko od domovine, igrajući u NBA ligi i prateći kako u ratnim vremenima živi Šibenik.

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/CROPIX

Jedna veza o kojoj se puno pričalo je tu i pukla. Odnosila se na Draženovo prijateljstvo s Vladom Divcem, nije bilo prelaska preko toga da je Šibenik patio pod pritiskom srpskog napada, a kako je to išlo i kako je puklo, pričao je Draženov brat Aco Petrović.

Aco je o tome bio otvoren za Net.hr.

“Njihovo prijateljstvo je puklo zbog opsade Šibenika. Dakle, tih dana kad je Šibenik bio pod opsadom, tog trenutka je Dražen odlučio prekinuti sve odnose s Divcem i rekao dosta”, rekao je Aco Petrović.

“Nisu oni prekinuli prijateljstvo zbog onog slučaja sa zastavom u Argentini, to nije bio razlog jer su oni nakon toga komunicirali. Praktički dok je Šibenik bio pod opsadom i dok su Draženovi ‘frendovi’ bili, što u vojsci, što po skloništima, tog trenutka Dražen prekida odnose”, dodao je Aco.
Veza sa Šibenikom bila je jaka i dok Dražena u njegovu gradu nije bilo, a ostaje jaka i nakon što je tragično preminuo, s novim iskazom poštovanja na dan na koji bi hrvatska legenda napunila 59 godina.

Što bi Dražen značio hrvatskoj košarci da je i dalje s nama?

Nakon tragedije u ljeto 1993. u Njemačkoj počeo je pad u kojem je reprezentacija dolazila i na jako niske grane, a više nema slavnih dana poput onih s puta do srebra 1992. na Olimpijskim igrama u Barceloni, s probojem do finala protiv originalnog i jedinog pravog američkog ‘Dream Teama’.

Posvećenost košarci i ljubav prema Hrvatskoj govore da bi Dražen pronašao način kako pomoći i nakon što je završio s igranjem. Mnogi iz njegove generacije su to pokušavali, u košarci je aktivan ostao i brat Aco, no osjeća se praznina koja je ostala otkako ga više nema.

Naletjeli na zlata vrijednu snimku Dražena Petrovića: Pogledajte što je radio s legendom
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.