Foto: Tom Dubravec / CROPIX

KOD PROTIVNIKA HRVATSKE JE RASULO, ALI TO JE ‘BOMBA’: Podsjećaju na Jugoslaviju i nepravdu na štetu Hrvata, no Vatreni ne smiju nasjesti na priče o tučnjavi…

Autor: Andrija Kačić Karlin

Kako drugačije shvatiti našu, hrvatsku, posljednju utakmicu u skupini nego kao priču o ranjenoj zvijeri. Posvemašnje razočaranje koje je svijetu pružila belgijska nogometna vrsta još uvijek se može pretvoriti u solidnu priču. I tu leži najveća opasnost po hrvatske nogometaše. Koji su za taj odlučujući u dvoboj ipak u prednosti po dvije točke prosudbe.

Hrvatska je ipak pružala kud i kamo bolje partije i u toj utakmici kontra Belgijanaca dosta joj je i bod.

Ono što je kod Belgijanaca čudno, ma i zapanjuje, jest činjenica da je ta reprezentacija bila na prvome mjestu Fifinog renkinga uoči svjetske smotre. Momčad je to sastavljena od odličnih nogometaša, sve su to marke od igrača koji se na ovome natjecanju očito nisu našli. Nogomet je ipak momčadski sport u kojem pojedinac dolazi do izražaja samo ako je podređen kolektivu. I tu su dosad Belgijanci padali.

Nikako se ne opustiti

Ne skromne, nego očajne utakmice protiv Kanade i Maroka razbjesnile su javnost u Belgiji, a ono što ipak nudi neku nadu jest što ova momčad još uvijek ima šansu otići dalje. Samo zbog kanadske nespretnosti, smotanosti i nesreće jer su ih nogometaši iz Sjeverne Amerike mogli uništiti, a pritom su Belgijanci imali i naklonost sudaca. Samo zato Belgija ima još jednu šansu, u četvrtak protiv Hrvatske.

Iz belgijskog tabora, inače, stižu grozne vijesti, spominju se i tučnjava među igračima, navodi se da mnogi igrači ne razgovaraju međusobno, a izbornik je izgleda izgubio sve konce i malo tko ga shvaća ozbiljno. Opet, to ne mora ništa značiti, u panici i strahu koji su preplavili belgijske igrače može se roditi inat koji će nama zakomplicirati namjere.

Guliver image

Ovo što se Belgiji događa nije slučajno. Već je poraz u zadnjoj pripremnoj utakmici protiv Egipta (1-2) pokazao da to nije Belgija od prije koju godinu. Unatoč impresivnih imena u postavi. Poslije utakmice s Kanadom i presretne pobjede protiv Kanade očekivale su se promjene u momčadi. Do njih nije došlo, izbornik Roberto Martinez vjerovao je „senatorima„ i dobio nezapamćenu pljusku.

Tako su, naime, belgijski mediji nazvali debakl protiv Maroka. Pa se spominju čak i politički razlozi. Ova zemlja rastrgana između političkih ambicija dvaju naroda, Flamanaca i Valonaca možda nema potreban nacionalni identitet u svojoj nogometnoj reprezentaciji. Pa se unatoč odličnih igračkih imena koprca na velikim natjecanjima. Zapravo, Belgija je podsjetila na nastupe Jugoslavije na svjetskim smotrama 1974. i 1982. godine. Na ta natjecanja je došla sa spektakularnim igrama, a završila je jadno i bijedno. Uostalom, stariji to pamte. Navlas je zasad tako i s belgijskom reprezentacijom.




Belgijski novinari sada kopaju po toj užasnoj priči, spočitavaju čak igračima da ne pjevaju himnu. Kada se počinje razglabati o takvim stvarima onda je jasno da je mnogo toga otišlo u krivu stranu. Opet, teško je vjerovati da sami igrači nemaju ambiciju na najvećem nogometnom natjecanju. Samo da im se sada ne probudi!

Guliver image

Eden Hazard kao da nije došao u Katar. Nadalje, tijekom utakmica moglo se primijetiti kako belgijski igrači urlaju jedni na druge. Pritom kola priča da je bilo i šaketanja na treningu između De Bruynea i Alderweirelda.

Kada sve ovo vidimo, a teško nam je to shvatiti, možemo samo pretpostaviti da je u belgijskim redovima proglašena opća mobilizacija. Sve što su propustili mogu nadoknaditi u samo jednoj utakmici. A igrača imaju, da se ne zavaravamo. Sada im je dogorjelo do noktiju i fakat naši nogometaši moraju biti na najvišoj razini. Nisu ni Hrvati u veličanstvenoj situaciji, oni u jednoj utakmici mogu upropastiti sve što su dosad dobro napravili.




Biti će zanimljivo hoće li izbornik Roberto Martinez posegnuti za promjenama u momčadi. Ili će s istim sustavom i igračima na Hrvatsku? Sigurni smo da sami Belgijanci znaju da bi njihovo ispadanje bilo jedno od najvećih neugodnih iznenađenje Mundijala, ravno možebitnoj eliminaciji Argentine ili Njemačke koje prolaze sličnu golgotu. Svaki belgijski igrač vrijedi na nogometnom tržištu kao suho zlato, a u Katarcu zveckaju kao najsitnije kovanice.

I zato znamo da će u zadnjoj utakmici skupine Belgijanci pošto-poto spašavati obraz i ugled. Poput ranjene zvijeri. Nitko se ne želi vratiti kući znajući da ga čekaju pogrde. Belgija je sad u takvoj situaciji u uopće nije bezopasna. Uvjereni smo da u našim redovima sve ovo znaju.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.