sceenshot

Kinezi grade najveći nogometni stadion na svijetu

Autor: dnevno.hr

Dok se mjere zbog korone polako ublažavaju, kineski nogometni klub povratak igri planira u velikom stilu. Guangzhou Evergrande objavio je da su počeli gradnju stadiona koji bi trebao primati 100.000 gledatelja. Trebali bi ga sagraditi do početka 2023. godine i tada bi postao najveći nogometni stadion na svijetu. Stadion u Guangzhouu izgledat će u obliku lotosova cvijeta, a stajat će 1,7 milijardi dolara.

Trebao bi biti gotov do Azijskog kupa.

Dizajnirao ga je Hasan Syed.

“Nadamo se da će stadion postati znamenita svjetska atrakija u rangu s Burj Khalifom u Dubaiju ili operom u Sydneyju. Bit će to znak da kineski nogomet izlazi na svjetsku pozornicu”, rekao je Xia Haijun, predsjednik grupacije Evergrande. Sadašnji rekorder po kapacitetu je Barcelonin stadion Camp Nou s 99.354 sjedeća mjesta. Najveći sportski stadion i dalje će biti stadion u Sjevernoj Koreji koji prima 114.000 gledatelja.

NOGOMET SE MORA IGRATI: Oni su prvi dozvolili igranje profesionalnog nogometa

Evergrande je vlasnik kluba iz Guangzhoua koji je osam puta bio kineski prvak. Trener je Talijan Fabio Cannavaro, a najveće zvijezde Brazilci Paulinho i Talisca.




Novi stadion u Guangzhouu trebao bi imati 152 VIP lože, a iz Evergrandea su otkrili da planiraju graditi još tri do pet stadona kapaciteta 80.000 do 100.000 gledatelja u nekoliko gradova u Kini.

Nadaju se da će Kina jednog dana biti domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.