fbpx
Photo by Speed Media/Icon Sportswire/Guliver Image

KAKO SU HRVATI SVE ŠOKIRALI U TUĐOJ DRŽAVI: Njihovi roditelji i djedovi pomagali su tijekom agresije na Hrvatsku, a oni su danas njihov ponos

Autor: Andrija Kačić Karlin

Sydney United 58, nekadašnja Croatia Sydney, inače član drugog razreda australskog nogometa, poražena je s 0-2 u finalu australskoga kupa protiv kluba iz elitne divizije australskog nogometa, Macarthura.

No, uspjeh kluba kojeg su osnovali Hrvati, a i danas se smatra hrvatskim ponosom u Australiji, svojevrsna je sportska senzacija godine na južnoj hemisferi. Sydney United 58 je postao prvi drugoligaš u povijesti koji je dogurao do završnice kupa u toj državi. Hrvatski klub poražen je nakon dva jedanaesterca kojeg su realizirali suparnici.

Prvog je, u 32. minuti za 1-0 pogodio Al Hassan Toure, da bi Ulises Dávila u 90. minuti postavio konačni rezultat. Ovaj klub hrvatskih iseljenika je osnovan 1958. godine pod imenom Sydney Croatia, ali početkom devedesetih godina promijenio je ime jer Australija više nije dopuštala nacionalni predznak u nazivima klubova. Klub su utemeljili hrvatski doseljenici koji i danas čine velik dio uprave i igračkoga kadra. Bilo je to nastojanje Hrvata da održe svoj nacionalni identitet, a bio je i platforma za političko djelovanje u Australiji. Što se vlastima u Jugoslaviji nikad nije sviđalo, naprotiv…


Za Sydney United je kroz povijest igralo puno poznatih igrača: Mark Bosnich, Tim Cahill, Željko Kalac, Ned Zelić, Vedran Rožić, Ante Šrić, Jason Čolina, pa čak i Aljoša Asanović koji se u crveno-bijelo-plavoj kombinaciji ovoga kluba oprostio od aktivnog igranja nogometa…

Odmah po osnivanju kluba od strane hrvatske i političke i ekonomske emigracije ovaj klub je osvojio naslov u sydneyskoj Metropolitan ligi. Još 1960. igra u Trećoj skupini Savezne nogometne lige u New South Wallesu (NSW), u kojoj osvaja prvo mjesto i prelazi u Drugu skupinu iste lige. Četiri godine nakon utemeljenja igra u Prvoj ligi NSW-a, a 1974. postiže velik uspjeh osvajanjem Rothmans kupa. U godinama 1977., 1978., 1982. i 1986. Croatia Sydney je prvak je državne lige NSW-a, 1986. osvaja i Ampol kup.

Klub zajedno s društvom »Kralj Tomislav« ima prekrasan stadion na kojemu se zna okupiti i po deset tisuća navijača.

U ranim devedesetim godinama prošlog stoljeća dolazi do mnogo promjena u Australskoj nogometnoj federaciji koje su pokrenute pojačanom potražnjom za dobrim igračima te visokim isplatama koje su lokalni klubovi dobivali od velikih europskih nogometnih klubova. Ova nogometna “zlatna groznica” dovela je do toga da se na čelo federacije preko raznih lobističkih grupa dovede David Hill inače karijerni državni poslovni menadžer.

Plan David Hilla bio je istjerati sve etničke klubove, pod parolom da se nogomet približi “cijelom australskom puku”. Inače u Australiji postoje tri popularna športa što se tiče medija i financiranja: ragbi, australski nogomet, te kriket. Ova tri športa ukupno godišnje dobivaju preko milijardu dolara samo od medijskih prava, dok nogomet nije dobivao ni 5 posto te svote. Nogomet je bio tek najpopularniji amaterski šport, no ova popularnost nije pretvorena u profesionalnoj sferi jer je popularnost ragbija i kriketa uvriježena u anglosaksonkoj većini u Australiji.
Mišljenje koje je bilo uvriježeno u medijima, preko niza lobističkih grupa da nogomet nije popularan u Australiji zbog etničke obojenosti sporta te da su uzrok tome zajednice te etnički klubovi koče razvoj nogometa u Australiji, bilo je presudno i za sudbinu Croatije iz Sydneya.
David Hill je za svog mandata vršio pritisak na sve etničke klubove preko nogometnog saveza i raznih medijskih kuća. Među prvim potezima bilo je mijenjanje imena klubova. Bilo je mnogih prosvjeda od strane klubova, no one nisu urodile nikakvim plodom, a mediji su imali izgovor za pojačati svoj pritisak na neposlušne došljake.

Croatia Sydney je prvo promijenila ime u “Sydney Croatian Soccer Club” (skraćeno Sydney CSC) 1992. godine, pritom zadržavajući hrvatski grb na dresovima. Godinu dana poslije, David Hill je naredio skidanje svih etničkih simbola tako da je Sydney CSC promijenila ime u “Sydney United” 1993. godine te su se riješili hrvatskog grba i inih hrvatskih oznaka s dresa.
Ohrabreni ovim uspjesima, nogometna federacije Australije nameće nova pravila i odredbe koja financijski sve više počinju pritiskati klub i zajednicu. Klub je prisiljen na građenje većeg stadiona, a nakon završetka novog stadiona i tribina, zbog izgreda navijača na jednoj od utakmica slijedi zabrana igranja na domaćem terenu u sezoni 1996/97. Klub i dalje nastavlja rad bez obzira na pritiske medija i federacije. Svaki mali ispad navijača napuhuje se preko svih medija, isto tako zbog medijskih pritisaka mnogi navijači gube volju dolaziti na domaće utakmice, gubitku mnogih igrača te nezavidnoj financijskoj situaciji Sydney United ulazi u silaznu putanju.

Velika promjena došla je 2004. godine kada je raspušta nogometna federacija NSL zbog dugova, loših ugovora koje je sklopio bivši čelnih David Hill. Stvara se nova A-liga pod okriljem australskog multimilijardera Franka Lowyja. Ovim potezom Sydney United je izbačen zauvijek iz Prve lige jer nova A-liga je uređena po sustavu franšize koja ima određena pravila; a jedno od pravila “da klubovi nisu u zdrugu s etničkim klubom”. Australija i Kanada su jedine dvije zemlje na svijetu koje imaju franšizni sustav natjecanja, momčadi uopće ne ispadaju, postoje mnoge regulacije koje klubovi moraju ispunjati prema Savezu. Novi klubovi se mogu dodati u natjecanju uz plaćanje franšizne licence. Sydney United 58 se nalazi u NPL NSW ligi, odakle je i započela svoj put daleke 1958. godine.

Dakle, Australci su odlučili ukinuti klupska nazivlja s etničkim predznakom. Preko noći su razni snažni antinogometni lobiji naprosto uništili sport koji se u Australiji naziva soccer. Osnovana je jedinstvena A liga u kojoj je osam klubova koji su umjetno stvoreni kako bi se u drugi plan bacili i zatrli stari klubovi “sagrađeni” na entuzijazmu etničkih skupina,m Hrvata, Grka, Talijana, Srba, Iraca…

Kad se u obzir uzme da je Croatia, ali ona iz Melbournea dva puta – 1995. i 1996. osvojila naslov prvaka Australije u tadašnjoj National Soccer League, takva “diskriminacija” dodatno dobiva na težini. Kao i sydneyska Croatia tako ni ona iz Melbournea, danas Melbourne Knights nikad nisu bili samo nogometni klubovi.

Tijekom agresije na Hrvatsku, klubovi su okupljali hrvatsku zajednicu koja je kroz podršku klubu izražavala podršku i hrvatskoj borbi za nezavisnost. Svoju privrženost Hrvatskoj izražavaju i danas, gdje god to mogu.

No, do tada hrvatski su klubovi slovili kao najuspješniji i najveći rasadnici izvrsnih australskih nogometaša.

Danas je na grbu Melbourne Knightsa (Croatia Melbourne) vitez sa štitom u bojama hrvatskog grba. U ovom je klubu svoju profesionalnu karijeru započeo jedan legendarni hrvatski reprezentativac. U “vitezovima” je svoju karijeru započeo Josip Šimunić, bivši hrvatski reprezentativac, a trenutno član stručnog stožera hrvatske nogometne reprezentacije. On je već u prvoj sezoni igranja za klub proglašen najboljim mladim igračem lige, nakon čega je prodan u Hamburg.

U Melbourne Knightsima svoj nogometni put započeo je još jedan poznati australski Hrvat; sjajni, robusni napadač Mark Viduka. Osim zavidne međunarodne karijere u Hrvatskoj, Škotskoj i Engleskoj, Viduka je za Australiju nastupio 43 puta i zabio 11 golova. U karijeri je u više od 400 utakmica zabio više od 200 golova, od čega četiri u Ligi prvaka, po čemu drži rekord među australskim igračima. Knightsi su toliko voljeli Viduku da su 1995. godine, nakon njegovog transfera u zagrebački Dinamo, preimenovali glavnu tribinu u Mark Viduka Stand.

Mora se i ovo znati, a znaju to Australci, ali skrivaju. Hrvatski iseljenici nevjerojatno mnogo su učinili za razvoj i promociju australskog klupskog i reprezentativnog nogometa. Dva hrvatska kluba, sidnejska i melburnška Croatija bili su svojevremeno najbolji australski klubovi, s brojnim izvrsnim igračima koji su dolazili i do australske ili hrvatske reprezentacije.

Dokaz je to da su Hrvati i dalje nositelji kvalitete australskog nogometa, unatoč zabrani etničkih klubova što je najviše pogodilo baš hrvatsku iseljeničku zajednicu…

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.