fbpx
Guliver Image/ilustracija

KAD SE NAKON JEDNE NEBITNE UTAKMICE OVO SVE DOGODI! A da se slučajno jedna stvar zakuhala, pa to bi bio bratoubilački rat

Autor: Andrija Kačić Karlin

Apsurd u cijeloj mučnoj priči oko devijantnog ponašanja navijača nakon utakmice Dinama i Hajduka leži u jednoj jedinoj činjenici. Ova utakmica za oba kluba bila je bitna kao lanjski snijeg. Pa se, svejedno, dogodio ovakav nered, skandal, takvo nasilje koje ne pamtimo. Iako nam je povijest navijačkih nerede duboka i teška.

Što, naime, želimo reći. Dinamo i Hajduk igrali su doslovce revijalnu utakmicu, Dinamo je još prošlo kolo postao prvak, Hajduk se s time pomirio i fokusiran je na dvoboj finala Kupa u četvrtak protiv Rijeke. Ma, baš je bilo svejedno tko će pobijediti.

Dakle, što bismo imali po pitanju navijačkog ponašanja i s jedne i s druge strane da je utakmica zadnjeg kola Dinama i Hajduka bila odlučujuća za naslov prvaka. Kada bi strasti, emocije i na koncu konca i živci – bili stotinu puta jači.


Da je utakmica odlučivala o prvaku

Ne bi li to sve skupa nalikovalo na pravi bratoubilački rat? Eto, te se činjenice bojimo i o tome moramo razmišljati. Kada se nakon jedne doslovce nebitne utakmice dogodi ovakav val nasilja s pravom se mora postaviti pitanje kako bi izgledala subota u Zagrebu i okolici, da se na Maksimiru moralo odlučivati o prvaku.

Em, i na terenu bi bilo nervoznije i žešće, a navijači bi bili napumpani poput „cepelina”. Policija bi još strože provodila ovlasti, bila bi to triangulacija koja bi se mogla izroditi u „majku svih bitaka”.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Zar zaista moramo biti presretni što zadnje kolo nije odlučivalo o prvaku? Zar smo doista došli u situaciju kada sve moralne norme, vrijednosti, obziri i sportske fernese – padaju u vodu? Izgleda da jesmo.

Kada smo to sada, eto, shvatili, ne možemo se ne zapitati kome odgovara takva podjela hrvatskog nacionalnog bića na „sjevernjake” i „južnjake” po nogometnom modelu?

Jesu li to one stare političke strukture koje tako često spominjemo, je li u tome involvirana i današnja vlast, jer s ovakvim ružnim vijestima skreću se teme s naše bijede, oskudice, nesreće, patnje i besperspektivnosti?

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Zar su Dinamo i Hajduk najbitnije teme našeg društva, svakodnevice, preživljavanja i djelovanja? Zar ništa drugo bitno u ovome društvu ne postoji? Pitanja je bezbroj.
A sami sebi smo odgovorili dopustivši da imamo ovakve scene kao što su to ove recentne s benzinske crpke kod Desinca, na pola puta od Zagreba do Karlovca.

Ljudi se iz straha za egzistenciju iseljavaju, gube stanove jer ne mogu vraćati kredite,  gube stanove,  mnogi su i gladni, tako je to žalosno reći. A mi „brijemo” na Dinamo ili Hajduk i spremni smo jedni drugima zavrnuti vratove. Pa i policiji koja stane između nas.

Bože, pomozi nam!
Foto: Vojko Basic / CROPIX/Ilustracija

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.