Instagram

KAD MLADA SPORTAŠICA (22) OVAKO IZGUBI ŽIVOT: ‘Plačemo za tobom, ali još je gore dočekati sutra bez tebe’

Autor: Dnevno.hr/P.V.

Jedan grozan trend postao je tema s “onu stranu oceana”, jedan niz događaja koji su poput domino efekta zaredali, pa i zabrinuli tamošnju javnost.

Rasprava oko mentalnog zdravlja postala je sve prisutnija na fakultetskim kampusima u SAD-u, a nakon što su tri popularne sportašice studentice – iznenada umrle. I to zato jer su počinile samoubojstvo.

Tako je 1. ožujka umrla Katie Meyer, kapetanica Stanford nogometne ekipe, bila je to vijest koja je šokirala njezinu obitelj, prijatelje, javnost. Imala je samo 22 godine, a njezini roditelji su se ubrzo oglasili na temu “nevjerojatnog pritiska koji je nosila u sebi”.

Zabrinjavajući niz

Onda, mjesec dana kasnije, također šokantna vijest. Na gotovo isti način umrla je Sarah Shulze, popularna mlada atletičarka.

Samo 13 dana kasnije na gotovo identičan način svoj je život okončala i 21-godišnja Lauren Bernett, igračica softballa.

“Plačemo za tobom. Još gore je dočekati sutra bez tebe”, samo su neke od poruka koje su se pojavile od njezinih prijatelja na društvenim mrežama.




“Njihova smrt potaknula je studente i sportaše diljem zemlje da se jave psiholozima i podijele svoje vlastite borbe s mentalnim zdravljem”, donosi reportažu o tim slučajevima NBC.

Na tu temu oglasila se i Tessa Magnanimo.

“Kao studenti sportaši, mi smo pod velikim pritiskom. Bilo da se radi o balansiranju naših napornih rasporeda s akademicima ili jednostavno stalnom načinu rada. Uz nedavne tragedije u našoj sportskoj zajednici osjećam da bi moja priča mogla pomoći mojim kolegama da uklone stigmu s te neprestalne borbe”, izjavila je sportašica.

I dok drugi sportaši studenti iznose svoje priče, UNCUT Madison, neprofitna organizacija, poziva studente na otvorene rasprave o mentalnom zdravlju.

“Ako ne budem bio dovoljno dobar u svojem sportu, pomišljam da me ljudi neće voljeti. Što uopće nije istina, ali vam um navodi na to, rekla je Tessa.

U svakom slučaju, ovi posljednji slučajevi promijenili su neke stvari na pozitivno, više se razgovara na tu temu, održavaju se tribine i svi se nadaju da je jednom crnom nizu konačno došao kraj…

*Savjetodavnu pomoć suicidalne i depresivne osobe mogu dobiti na više mjesta. U Republici Hrvatskoj postoji nekoliko brojeva telefona za psihološku pomoć:

*Centar za krizna stanja i prevenciju suicida KBC Zagreb (radi od 0 do 24 sata): 01 2376 335

*Plavi telefon: 01 4833 888

*Psihološki centar TESA: 01 4828 888

Autor:Dnevno.hr/P.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.