Guliver Image/ilustracija

‘JUGOSLAVENSKI MILICAJCI NISU PUCALI U HRVATE’ Majka mladog navijača potresena, ‘hrvatska policija pucala je na splitske momke’

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Rasprave o sukobu Torcide s policijom na autocesti A1 u blizini odmorišta Desinec idu dalje. Policija je u javnim istupima približila zbog čega je došlo do reakcije u kojoj je bilo i pucnjave, a po povratku iz Zagreba, stigle su javne reakcije Hajduka i njegovih navijača.

Jedan pogled, koji se bavi i tim dijelom priče, prenijela je stranica Dnevnik nervoznog Hajdukovca od rođenja na Facebooku, objavljujući da su u ‘inbox’ dobili pismo dr. sc. Zrinke Perković, majke jednog navijača koji je išao na subotnji derbi, a s njega se, na majčinu sreću, vratio neozlijeđen.

U svojem istupu koji donosi Hajdukova navijačka stranica, majka navijača stala je u zaštitu Torcide, uz riječi da se radi o navijačima koji su prvi išli pomagati trudnicama u Petrovoj nakon potresa u Zagrebu i ljudima u Petrinji nakon što je potres pogodio taj kraj.

Izrazila razočaranje reakcijama

U pismu koje je na Facebooku objavila Hajdukova navijačka stranica, tu je i razočaranje koje je majka navijača imala zbog policijskih riječi na konferenciji za novinare. Istaknula se na riječi da je policija asistent organizatora utakmice, dodajući da je sretna što se Torcida na to osvrnula u svojem priopćenju – uz riječi da je ‘hrvatska policija dužna osiguravati nogometne utakmice, a ne ‘asistirati njihovim organizatorima’ u provođenju nezakonitih, samovoljnih i apsurdnih ograničenja prilikom ulaska navijača na stadion’.

Reagirao je i Hajduk, a priopćenje kluba, smatra majka navijača čije je pismo prenijela navijačka stranica, nije bilo dovoljno snažno. ‘Istovremeno sam bila žalosna mlakim Hajdukovim priopćenjem koji ni slovom nije zaštitio svoju mladost. A bez te mladosti Hajduk bi bio – ništa!’, stoji u pismu.

‘Gorjela jugoslavenska zastava pa nisu pucali…’

‘Svi se sjećamo utakmice Hajduka i Partizana na Poljudu 26. 9. 1990. Gorjela je jugoslavenska zastava. Jugoslavenski milicajci nisu pucali u Hrvate. Jučer – hrvatski policajci pucaju na splitske momke!’, piše majka navijača koji je bio na derbiju u Zagrebu, dodajući što ju je pogodilo kada je vidjela snimke sukoba. ‘Vrtjela se više puta ista snimka: mladić mirno prilazi autu, policajac ga udara pendrekom po leđima, a kad je momak sjeo, dodatno ga, hrvatski interventni policajac, nogama udara! To nikom nije palo na pamet komentirati!’, stoji u pismu.

‘Podvlači hrvatska policija i kako je Torcida upalila bengalke na benzinskoj stanici. Samo je njima, valjda, bengalka opasnija od hitca iz vatrenoga oružja – u kombinaciji s gorivom. Duboko vjerujem da će svi momci izaći bez težih posljedica’, dodaje majka Hajdukovog navijača, uz stav da policija nije reagirala srazmjerno.




‘Da sam na mjestu onih koji su se bojali pisme i ljubavi 2000 ljudi, prema više od 20 000 onih koji su smjeli unijeti i transparente, i baklje, bilo bi me sram!’, napisala je majka navijača, smatrajući da bi priopćenje kakvo je objavio Hajduk trebalo poljuljati navijačku ljubav prema klubu čije su javne riječi, kako je opisala, bile – mlitave.

 




Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.