Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

JOŠ JEDAN UGLEDNIK ODGOVORIO DINAMOVOM SKUPŠTINARU: Cicin Dinamo je bio gospodski, vaš je provincijski

Autor: H.V.

Još jedan član akademske zajednice odgovorio je Dinamovom skupštinaru Juri Zovku koji je svojom objavom o Cici Kranjčaru izazvao burne reakcije.

Zovko je napisao kako mu nije jasno zašto se Cicu toliko cijenilo, a također je dodao da je Ferenščica selo pored Zagreba.

Prvo mu je odgovorio sveučilišni profesor Nenad Pokos, a sada se javio još jedan ugledan profesor, Goran Šantek.

Njegovu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti.

“Cicin Dinamo je gospodski”

“Poštovani prof. dr. sc. Jure Zovko,

Kako ste se i sami u vezi važnosti Zlatka Kranjčara za Dinamo i Zagreb obratili javnosti u kraćoj formi na Facebooku neću niti ja previše duljiti, a srećom ne moram ništa pisati o razlici nogometa i transfera u 1980-ima i danas, pa niti o tome zašto neki igrači mogu biti veliki za Dinamo iako poslije nisu otišli niti u jedan značajniji klub, a kao da takav za nas Dinamovce i postoji?!, tu ste u javnosti već dobili mnoge komentare.




Ukratko, žao mi je što u medijskom naglašavanju „Kranjčareve purgerske prošlosti i purgerske životne forme“ vidite potvrdu „agramerskog provincijalizma“. U stvari se radi o svemu samo ne o tome. Mi Purgeri, kad veličamo „životnu formu“ Cice Kranjčara, zapravo veličamo duh našega grada za koji nam se čini da nestaje, a čiji je i Cico bio jedan od simbola. Vidimo u njemu jednoga dečka s Ferenščice, radničkoga kvarta kakvi su u njegovom djetinjstvu skoro svi u Zagrebu i bili, našu najdražu „plavu devetku“, ali i pravoga gospodina po svemu, načinu oblačenja, manirima, odnošenju spram drugih, „šprehi“, gospodina kojega su i u Beču, pa preko njega i Agram, prepoznali takvim, što zapravo sve govori. Isticanje purgerskoga duha i njegovog izražavanja u Zlatku Kranjčaru tako ne samo da nije oznaka provincijalizacije o kojoj vi govorite, već je, suprotno, iskaz ponosa pa možda i borbe za očuvanje građanske kulture u jednomu gradu čiji se urbanitet već dugo nastoji kompromitirati, pa tako i on sam provincijalizirati.

Žao mi je da to kao stanovnik Zagreba od 1990-ih niste stigli uočiti. Još mi je više žao da tako istupate a član ste skupštine udruge građana GNK Dinamo, koju mnogi kritiziraju upravo zbog toga što ne omogućuje članovima da biraju svoje predstavnike u skupštini. Zato se ovo čini dobrom prilikom da se javno više progovori o jednoj drugoj provincijalizaciji koja se zbiva u našemu gradu, onoj u klubu za koji je Cico uvijek govorio da mu je dao sve. Cicu Kranjčara se, pak, trebalo sačuvati od otvaranja ovakvih rasprava, zavrijedio je, a i u duhu bi to bilo njegovog Zagreba, nadam se još i našega.”




Autor:H.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.