‘IZDAO’ RUSIJU, AMERIKA MU PRUŽILA DOM: Ovo je zviždač koji će Putina koštati milijarde: ‘Sve je znao’

Autor: Dnevno

Bivši direktor ruskog antiodopinškog laboratorija Grigorij Rodčenkov, koji je otkrio veliku aferu o sustavnom dopingiranju ruskih sportaša, smatrao je kako bi Rusiji trebalo zabraniti nastup na olimpijskim igrama, što se nekoliko godina nakon njegovo “prebjegstva” – i dogodilo.

Rodčenkov je zviždač koji je razotkrio Rusiju u najvećem dopinškom skandalu na svijetu. Preko noći je postao državni neprijatelj broj 1 u Rusiji, ali i heroj Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) te Svjetske Anti-Doping Agencije (WADA). Zbog svojih otkrića pobjegao je u SAD gdje je ušao u program zaštite svjedoka.

“Pobjegao sam u SAD nakon što su mi prijatelji ‘šapnuli’ kako Rusija planira moje samoubojstvo,” kazao je tada.

Da njegove tvrdnje nisu pretjerane potvrđuje i činjenica da su u samo desetak dana poslije izbijanja skandala umrli bivši direktor RUSADA Vjačeslav Sinev i tada izvršni direktor državne anti-doping agencije Nikita Kamajev.

Bivši službenik anti-doping agencije Rusije (RUSADA) koji se od 2015. godine nalazi u Americi, zbog intervjua kojeg je dao promijenio je osobni izgled. Iz sigurnosnih razloga obrijao je brkove, obojao kosu i navukao pancir.
Rodčenkov je smatrao kako bi se Rusiji trebao zabraniti nastup na OI, ali nije vjerovao kako MOO ima hrabrosti povući takav potez.

“Kao bivši ravnatelj ruskog anti-doping centra, objavio sam nesumnjive dokaze o širokom, državnom varanju moje zemlje, nadajući se da će to dovesti do promjena. Očekivao sam reformu sustava, međutim posljednjih tjedana dolaze vijesti kako WADA pokušava pronaći način da se udalji od nalaza vlastitog neovisnog istražitelja.”

Rodčenkov smatra kako je nedopustivo da svega nekoliko mjeseci prije početka ZOI situacija nije jasna.
“Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji su u veljači, a WADA još nije zaključila istragu,” kazao je Rodčenkov koji je još jednom istaknuo kako je bivši ruski ministar sporta, te aktualni predsjednik Ruskog nogometnog saveza Vitalij Mutko sve znao.

“Moj bivši šef, Mutko (nomen est omen op.a.) više puta je zanijekao znanje o mojim aktivnostima. Međutim, želim još jednom naglasiti Mutko je sve znao i bio je presudan za uspjeh ruskog doping programa.”

Rodčenkov je rekao da vjeruje da je predsjednik Rusije Vladmir Putin bio upoznat sa doping programom usprkos negiranju Kremlja.

“Nisam lažov. U Rusiji nisam govorio istinu, ali od kako sam došao u Sjedinjene Američke Države, govorim istinu – rekao je Rodčenkov osvrćući se na tvrdnje ruskog predsjednika da sve optužbe iznosi u dogovoru sa američkim službama.

Nakon što su ispitane tvrdnje koje je iznio, ruskim sportašima zabranjeno je sudjelovanje na Zimskim Olimpijskim igrama u Pyongyangu. Zbog toga je 168 natjecatelja iz Rusije promarširalo olimpijskom stadionom pod neutralnom zastavom, a kojima je Međunarodni olimpijski odbor uputio poziv da sudjeluju nakon što je dokazano da su “čisti”.

Grigori Rodčenkov, kako piše Telegraf.rs je iskusni kemičar i bivši direktor RUSADA, na čijem čelu je bio od 2005. do 2015. godine. Prije nego što je postao direktor državne anti-doping agencije, radio je u petrokemijskoj industriji.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.