Foto: Guliver Image

‘HRVATIMA PRIJETI SAMO JEDNA OPASNOST’: ‘To je naš najveći problem kad odemo u visine, a onda se zaboravi jedna bitna stvar’

Autor: Andrija Kačić Karlin

„Bojim se samo jedne stvari, samo jedne pojave. Ozbiljno vam kažem, bojim se našeg pretjeranog optimizma. Ne mislim tu na samopouzdanje, to je uvijek dobra pojava, pretjerani optimizam je opasnost. Pa, mi si utvaramo da nam baš nitko ne može ništa”, govori nam nekad pomoćnik izbornika Cice Kranjčara i trener brojnih klubova, a davno i sjajan vratar Dinama, Crvene zvezde, portugalskih klubova i jugoslavenske reprezentacije.

Da, Tomislav Ivković u nogometu je cijeli život, a svjetsku smotru u Kataru pratiti će kao komentator naše nacionalne televizije…

„Ma, ja vjerujem u našu reprezentaciju. Mi imamo izvrsne igrače, imamo iskusnog i dobrog trenera. Ali, unaprijed govoriti da bi trebali igrati u finalu ili ne znam već što, pa to je kontraproduktivno. Momčadi nabijamo hipoteku, podcjenjujemo druge, a i kao igrač znam što se događa u glavama kada tvoji navijači vide da si ti uvjerljivo najbolji i da drugi ne postoje”, objašnjava nam Ivković.

‘Dobro je vjerovati u sebe, ali…’

Osim bogate igračke karijere, još u Dinamu, Crvenoj zvezdi, Tirolu, Sportingu, Genku i Estorilu Tomislav Ivković i kao trener slovi kao prava ptica selica. Naime, od 2004. do 2006. godine bio je trener vratara u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. Potom je bio pomoćni trener u iranskom Persepolisu, a samostalno je u Prvoj HNL vodio čakovečko Međimurje (2010). Da bi od 2011. do 2015. vodio zagrebačku Lokomotivu. Pa se malo odmarao… Ivković se u srpnju 2016. godine vratio na klupi NK Lokomotive kao trener. U studenom 2016. godine je Ivković ponovno napustio klupu Lokomotive i preuzeo saudijski Al-Faisaly. Priča tu ne staje. U listopadu 2017. godine preuzeo je Slaven Belupo u kojem se zadržao do studenog 2018. Krajem prosinca 2018. preuzima zagrebački nogometni klub Rudeš. Da bi u lipnju 2021. godine preuzeo sarajevski Željezničar kojeg je trenirao kratko, pa podnio ostavku i osvanuo u Borcu iz Banja Luke.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

I on, Tomislav Ivković ima svoje mjesto u antologiji svjetskih nogometnih prvenstava. Obranio je jedanaesterac Diegu Maradoni u četvrtfinalu SP u Italiji 1990. godine, no ta njegova obrana nije pomogla reprezentaciji bivše države. Jugoslavija je eliminirana nakon izvođenja jedanaesteraca, kao i njegov Sporting nešto prije, kada je isto obranio jedanaesterac Maradoni. No, Sporting je, baš kao i Jugoslavija kasnije, ispao na jedanaesterce.

„Sada me i vi još pitajte jesmo li se kladili u sto dolara da ga neće zabiti. To je istina, nije izmišljotina”! Dodaje nam Ivković.

Kako je bio pomoćnik Zlatku Kranjčaru u pripremama i nastupu na svjetskoj smotri u Njemačkoj 2006. godine tako smo ga pitali za usporedbu iščekivanja natjecanja tada i sada, usred zime.




Pa nam Tomislav Ivković u dahu govori:

„Možda će netko reći da smo mi imali više dana za pripreme i druženje s igračima. Jest, to je tada bilo tako. No, tada su igrali došli nakon naporne sezone, odigrali su cijelu sezonu, odmarali su se možda tjedan dana i došli kod nas na prave, pa i bazične pripreme. I onda smo ih takve vodili na prvenstvo i tamo su igrali. Iscrpljeni, ali tko te pita… Danas? Da, zimski termin je teško shvatiti u našim glavama. Ali, igrači su u punoj, najjačoj, zreloj natjecateljskoj formi. Ne morate s njima imati osnovne pripreme kao na početku sezone, nakon odmora. Po meni to je čak i idealno. Ovo je prvenstvo spremnih igrača, u najboljoj formi, usred sezone. Vjerujem da bi se to moglo osjetiti i u kvaliteti cijelog natjecanja. Ovako nikad nije bilo”, kaže nam nekad proslavljeni vratar.

I dovršava svoje misli:




„Mi smo takvi, toliko smo uvjereni da pripadamo baš svjetskom vrhu da nam je to najveća opasnost. Kod nas su sve krajnosti. Kad smo izgubili u Ligi nacija od Austrije bio je to potop. Onda smo sve ispobjeđivali, osvojili skupinu i nitko nam nije ravan. A sjetimo se Austrije u Osijeku, nitko tada nije valjao, ni trener, ni igrači, ni Savez… Eto, toga se bojim, takvog stava”!

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Na koncu zamolili smo Ivkovića da nam se prisjeti najemotivnijeg trenutka dok je bio uz Zlatka Kranjčara, izbornika koji je vodio našu reprezentaciju na SP u Njemačkoj 2006. godine.

„Da, baš cijeli život ću pamtiti trenutak na Svjetskom prvenstvu u Berlinu, pred početak utakmice Hrvatska – Brazil kad se okrenuo prema meni i rekao: ‘Čuj, poslije ovog mogu umrijeti’. Atmosfera je bilo nedoživljena, obojica smo igrali dugo nogomet, ono što smo osjećali u datom trenutku bila je neka čudesna kemija i poseban osjećaj. Taj ću trenutak pamtiti cijeli život”!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.