HRVATI SU SA SOBOM IZ AZIJE DONIJELI ŠAH U EUROPU: Šahovnica je neosporan dokaz

Autor: Dnevno

Šah je kao igra imao svoj razvojni slijed. Prva je igra na dasci sa šahovskim elementima čaturanga, koja se u Indiji oko 600. razvila iz aštapade, igre na ploči s 8 × 8 polja. Svrha igre bila je uništiti sve protivničke figure. Iz te igre u Perziji je nastao čatrang, koji igraju 2 protivnika. Glavnu figuru nazivali su šah (kralj), a uveli su i novu figuru pod imenom farzin (savjetnik). Svrha je igre matiranje protivničkoga kralja.

Neki izvori navode da je šah nastao oko 2000 godina prije Krista na području današnjeg Uzbekistana, a u Perziji, današnjem Iranu, prvi puta se spominje u 5. stoljeću naše ere. Jedna od teorija drži da je upravo Iran pradomovina Hrvata, što i ne zvuči toliko nemoguće ako se zna da su Hrvati bili nomadski, ali i ratnički narod.

Hrvati su stoljeće nakon što se šah prvi puta spomenuo u njihovoj “pradomovini”, već bili iza Karpata, što navodi na zaključak da su šah poznavali i prije njegovog dolaska u Perziju, osim ako se šah na taj teritorij nije proširio i ranije, što je vrlo izgledno. Hrvatska je jedina zemlja na čitavom svijetu koja se preko šahovnice može povezati s ovom igrom, a i prve šahovske figure poput bojnih kola i oružja, sugeriraju ono što već svi znamo – da su Hrvati bili ratnički narod. Moguće je da su Hrvati putujući i vojujući, preuzeli igru i simboliku na koju su naišli a s kojom su se snažno poistovijetili, pa su ju uvrstili u svoja obilježja koja prepoznajemo i danas u šahovnici i “ratničkom” mentalitetu, najvidljivijem na sportskim terenima.

 

Pitanje za Vas glasi:

 

ODAKLE POTJEĆU HRVATI

S PODRUČJA IRANA, ŠAH JE DOKAZ ZA TO
PODRUČJE UKRAJINE JE NAŠA PRADOMOVINA
HRVATI SU OD UVIJEK TU GDJE JESU

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.