Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

Hrvati, ne nasjedajte na bajke o novim stadionima: A ova nemoguća fantazija posebno je sumnjiva

Autor: Andrija Kačić Karlin

Pa to je prava poplava, bujica, graniči s elementarnom nepogodom. Država koja nema stadione i koja vapi za objektima na kojima se pristojno može igrati nogomet, sa sramotnom infrastrukturom iako joj je reprezentacija druga i treća na svijetu, odjednom se pretvara u golemo gradilište. Čega? Stadiona…

Dakle, kao po dogovoru, istovremeno smo zatrpani promocijama, maketama, nacrtima, tlocrtima i bokocrtima, kao i izjavama o građenju stadiona, kampova, dvorana. Da ne živimo u društvu u kojem već živimo čak bismo i poskočili od sreće. Međutim, iskustvo nam govori drugačije. Nagledali smo se mi već planova, ali i načekali.

Najprije je bljesnuo riječki projekt, nove Kantride, zatvorene, s hotelima, resortima, s tri gorostana nebodera odmah pokraj stadiona. S kineskim investitorom. Nakon svega mnogi su zaključili da se stadion gradi kao popratni objekt tri „njujorška„ nebodera, pa je čovjek koji je obećavao novu Kantridu, vlasnik Rijeke Damir Mišković izustio:

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

U nekoliko dana brojni projekti

“Projekt bi bio neisplativ bez nebodera”.

Kao da nije rekao istinu. Mnogi su je i sami shvatili. Vidjeti ćemo kako će se uopće sve realizirati, nije ovo prvi puta da gledamo skice nove Kantride koja je obećana davno. No, što je vrijeme za nas? Bezvremenska imenica.

Nije se vijest iz Rijeke još ni provarila kad evo senzacija iz Splita. Da će se u Brodarici, nedaleko od skromnog stadiona Splita, graditi novi stadion s 30 tisuća mjesta, s hotelima i kongresnim centrom. Ali i stambenim kvadratima, a već taj podatak izaziva sumnju kao i u riječkom slučaju.

Foto: Tea Cimas / CROPIX

Spaladium Arena propala, a sad će kao netko graditi stadion?

I ovdje bi stadion mogao biti sporedni objekt, tek mamac za nešto drugo. Vlasnička i financijska konstrukcija novog kompleksa na Brodarici tek se treba razraditi kroz predinvesticijsku i studiju isplativosti, no ni u splitskoj gradskoj upravi ni u Hajduku ne sumnjaju da će on biti privlačan i privatnim investitorima. Ma da? Sve trče…




Iako još baš ništa nije definirano iz izvora bliskima gradske vlasti govori se da će stadion koristiti Hajduk, a da će se Poljud renovirati i služiti će kao objekt za manifestacije i koncerte.

Kako ne biti iznenađen? U krizi koju proživljavamo graditi u Splitu još jedan stadion, kapaciteta baš kao i Poljud, zvuči barem blago čudno. Kao da u Splitu nisu svjesni što se dogodilo s velikom sportskom dvoranom, Spaladium Arenom. Mnogi su joj i predskazivali takvu sudbinu već kod gradnje za potrebe rukometnog Eura 2009. godine. Naglašavali su da Split ima dvije dvorane na Gripama, a da će treće biti teški balast. Kao što je i bila. Danas je Spaladium Arena sinonim za propast.

Foto:Facebookscreensht

I Zagreb svašta obećava

Najmanje sumnje, iako se nje teško odreći, izazivaju makete i modeli novog kampa hrvatske nogometne reprezentacije. Vjerujemo i silno želimo da se taj projekt ostvari, nedaleko zagrebačkog aerodroma, pokraj Velike Gorice koja je nesebično dala ruke (zemlju) Hrvatskom nogometnom savezu.




Sjetimo se polaganja kamena temeljaca baš od bivših šefova Saveza, po Tuheljskim toplicama, Sveticama, pa na sve gledamo kroz mutnije naočale. Tko više u išta može vjerovati?

A Zagreb, glavni grad države koji ne da treba stadion nego ga je trebao – prije 30 godina? Ah, tu se samo priča, mantra se obnavljanju Kranjčevićeve dok će se Maksimir graditi.

Od zvijezde u Hrvatskoj, do ratnika na prvoj liniji: ‘Prijatelji mi umiru, a ovaj rat je nemoguće dobiti’

A kada će se, kako i kakav Maksimir graditi nemamo pojma. Ajde, i to je saznanje. Zadnja vijest oko stadiona? Premijer Plenković rekao je da se država dogovorila s Crkvom koja neće raditi problema oko zemljišta na Maksimiru, a zauzvrat će dobiti parcele na drugih deset lokacija.

U to vjerujemo. Ali, ne vjerujemo da ćemo do stadiona u Zagrebu u skoro vrijeme. Grad koji ne može zbrinuti svoj otpad teško će biti sposoban sudjelovati u ozbiljnom projektu kao što je gradnja stadiona. A državi koja se nije pobrinula za stadion još 1998. godine kada je Hrvatska zamalo postala prvak svijeta, baš kao i na dvije zadnje svjetske smotre, nije baš za vjerovati.

Eto, zato sumnja u sve!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.