Screenshot: X, Hamburger Abendblatt

Hrvat se potpuno slomio, potekle su suze: ‘Nisam prevarant, ne bih ovo poželio ni neprijatelju’

Autor: K.I.

Na Međunarodnom sportskom sudu u Lausannei (CAS) završeno je dvodnevno saslušanje bivšeg nogometaša Hajduka, a aktualnog člana HSV-a Marija Vuškovića kojeg se tereti za uzimanje zabranjenog EPO-a, zbog čega mu je u ožujku prošle godine izrečena dvogodišnja suspenzija od strane Njemačkog nogometnog saveza. Zasad nije poznato kada će biti donesena konačna odluka u cijelom slučaju, ali Jonas Boldt, sportski direktor HSV-a, vjeruje najkasnije do početka kolovoza.

Od samog početka cijelog slučaja Vušković tvrdi da je nevin i žalio se na presudu, kao i Svjetska antidopinška agencija (WADA) i Nacionalna antidopinška agencija (NADA) koje pak traže povećanje kazne s dvije na četiri godine suspenzije. Takav scenarij zasigurno bi značio i prekid karijere ovog bivšeg stopera Hajduka.

Iako saslušanje nije bilo otvoreno za javnost Bild je došao do zapisa desetominutne Vuškovićeve izjave. Govorio je Hrvat o danu na kojem je bio pozitivan na dopinškom testu.

Emotivno izlaganje

“Bio je to običan trening prije utakmice. Imali smo sastanak i vrlo jak trening, nakon čega obično idem u teretanu, ali sam pozvan na doping kontrolu. Pet minuta nakon treninga dao sam polovicu uzorka urina nakon čega smo čavrljali i pili vodu, a otprilike 15 minuta kasnije dao sam potrebnu količinu”, rekao je Vušković.
Potom je njegov odvjetnik Tomislav Kasalo upitao Vuškovića što se potom dogodilo, na što je hrvatski nogometaš krenuo odgovarati, kako Bild navodi, drhtavim glasom: “Nakon toga sam trenirao i igrao utakmice, i to je to. U to sam vrijeme dvaput testiran i oba puta je bilo negativno.”

Njemački list navodi i kako se nakon spomenute izjave Vušković rasplakao i da nije mogao doći sebi. Kada se smirio, nastavio je s davanjem izjave i objasnio kako je dobio poziv da dođe u klub, a pritom je mislio da će sa sportskim direktorom razgovarati o situaciji i mogućem potpisivanju novog ugovora.

Šokantna spoznaja

“Zvali su me da hitno dođem i mislio sam da su postigli dogovor, ali su mi rekli da sam pozitivan. Prvo sam se šalio i rekao: ‘Nadam se da nije korona, to sam već imao‘, ali su mi rekli da sam pozitivan na doping. Rekao sam: ‘To ne može biti istina, nikad nisam uzeo ništa zabranjeno u životu.’ Rekli su mi da sam pozitivan na EPO, a nisam ni što je to. Tad sam to prvi put čuo.”

Bild tvrdi kako je Vušković u tom trenutku opet sjeo i briznuo u plač. Nakon što se sabrao, izlaganje je nastavilo. “Nitko u prostoriji nije znao što je EPO. Zvali smo doktora, koji nam je sve potvrdio. Sišao sam i odradio trening, ali u glavi sam bio negdje sasvim drugdje. Kada smo se vratili, u svlačionici me čekala policija. Rekli su mi: ‘Moraš doći sam, ostali neka čekaju vani.’ Svi su me gledali kao da sam napravio nešto loše. Ali ništa nisam napravio i nisam znao što se događa. Uzeli su mi mobitel i ostale stvari iz svlačionice. Bili su i u mojoj kući, gdje je moja djevojka bila sama. Zvala me da su nam tri stranca ušla u stan i tražila dokaze. Ne znam ni što su tražili. Sve su poslikali, prostorije i moju djevojku”, objasnio je Vušković.

“Htio sam nakon ispitivanja otići kući i razgovarati s obitelji, ali policija mi je rekla da moram s njima u stanicu. Čekao sam nekoliko sati, liječnik mi je izvadio krv i uzeo uzorak urina, sve je bilo negativno. Otišao sam kući i razgovarao s obitelji, i dalje nisam znao što se dogodilo.”

Noćna mora

Potom ga je njegov odvjetnik upitao kako mu se nakon svega što je prošao život promijenio? “Bila je to apsolutna noćna mora. Kao što sam rekao i ranije, ni najgorem neprijatelju ne bih poželio da proživi ono što moja obitelj i ja prolazimo godinu i pol. Znam igrati nogomet, a sada su mi to oduzeli.”

Uslijedio je i jasan upit njegovog odvjetnika: “Jeste li prevarant?” “Ne, nikad ne bih učinio ono za što me optužuju”, zaključio je Vušković kojeg sada čeka duga neizvjesnost.

Prema ranijoj izjavi CAS-ovog stručnjaka Horsta Kletkea ovaj slučaj može završiti na dva načina, ili oslobađaujućom presudom ili četverogodišnjom suspenzijom. Isto tako je Kletke u razgovoru za Hamburger Abendblatt rekao da očekuje da će CAS imati drugačiju presudu od one koju je donio sud pri Njemačkom nogometnom savezu.

Evo što je Dinamo ponudio Mamićevoj ‘tajnici’, procurila cifra s kojom je pokušavaju ‘slomiti’

Autor:K.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.