HOĆE LI SE DAVOR ŠUKER ISPRIČATI SPLITU ZA SREDNJI PRST NA POLJUDU: ‘Ne tražimo revanšizam nego poštovanje!’

Autor: J.V.H.

Junak i idol mog sportskog i nogometnog odrastanja od desete godine nadalje, nogometaš a danas predsjednik HNS-a, čovjek kojega sam tražio autogram pri pripremnom posjetu reprezentacije Hrvatske otoku Braču pred svjetsko prvenstvo u Francuskoj  – Davor Šuker, duboko je urezan u memoriju hrvatskog sporta u kojoj je voljeli ga ili ne, ostavio neizbrisiv trag.

“Ulovio” sam ga pred trajektom, ja mali pišulinac od dvanaest godina stojim pred legendom kojoj se spremam uzeti autogram kao  da se radi o Torinskom platnu. Doimao se poput gorostosa mjesečaste brade, svojstvenog cufa od frizure i sa šmekerskim osmjehom i opuštenim stavom, istim onim kojim je lakoćom zabijao golove. Čovjek koji zna za vic u igri, geg, trik, šalu…

Isti taj čovjek nosi teški krimen krivice prema Torcidi, Poljudu, Splitu i Dalmaciji. Split iz memorije nije izbrisao utakmicu protiv Danske odigranu 10.2.1999. godine, na kojoj je zlatna kopačka tribinama pokazao svoj brendirani srednji prst. Pokazat će vrijeme – bio je to autogol, jer željezna zavjesa koja se spustila između sjevera i juga postala je hladnija nego ikada.

Nije zbog tog poniženja teško samo Splitu, nego je vjerujte mi na riječ, teško i Šukeru, jer je duboko u sebi svjestan da je reagirao nekorektno i nesportski. Split kao grad u “kojem se ne pušeš” nema ništa protiv Zagreba, a kao čovjek koji pripada najmanje dvjema stvarnostima, znam da ni sportski Zagreb nema ništa protiv Splita. U to sam se uvjerio bezbroj puta, i “gore” i “dole”.

U Splitu sam razgovaro s poznatim profesorom koji je želio ostati anoniman, njegovo ime poznato je redakciji:

“Spličani su ponosni ljudi, ali da ti izlaziš vani i pokazuješ srednji prst publici, toga nema nigdje. Split nije zaboravio, ali nitko to ovdje ne spominje. Ti si ovdje diskreditirao sve što Dalmacija predstavlja. Ovo govorim ne zato što sam Dalmatinac, ne zato što bi htio revalorizirati neke stvari nego zato što nikada nisam mrzio”, detektirao je kamen spoticanja.

“Štujem i navijače Dinama. Neki govore u Splitu se “kmeći” ali ne pitaju se zbog čega – pa upravo zbog ovoga što sam vam rekao. Ispriku nikada nismo doživjeli, a to bi apsolutno bilo potrebno, i kao melem na dušu mojim sjedim vlasima. Ne tražimo revanšizam nego poštovanje!”, završio je profesor svoje kratko ali poučno izlaganje.

Nadamo se da će poruka pasti na plodno tlo. Na kraju krajeva – “Na kamenu tvrdom o tom slova pišu,’Od stoljeća sedmog tu Hrvati dišu'”.

Autor:J.V.H.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.