Hobotnica Paul mogla bi završiti u salati ili ispod peke

Autor: Goran Roknić

Oberhausen, kao i svaki kutak Njemačke, prepun je vatrenih navijača svoje reprezentacije, pa bi sirotom Paulu bilo bolje da je još jednom krivo prognozirao. Statistiku bi time pokvario, ali barem se ne bi našao na nečijem stolu kao hladno predjelo. Sretno Paule!

Svjetsko nogometno prvenstvo jedinstveni je događaj u cijelom svijetu. Još od prvog Mundijala, održanog 1930. godine, u Urugvaju, svake se četiri godine željno iščekuje nadmetanje najboljih svjetskih nogometaša.

Kraj svih silnih sportaša, političara i posvuduša nedostajao je samo Silvio Berlusconi

Od Urugvaja do Južne Afrike održalo se 19 svjetskih prvenstava, a sa svakim slijedećim broj gledatelja, ljubitelja i ‘posvuduša’ samo se povećavao.

Tako nije neobično da zbog nogometa jedan predsjednik, nezadovoljan plasmanom svoje momčadi, suspendira reprezentaciju na dvije godine, ili da drugi ponudi suho zlato igračima ukoliko kući donesu trofej. Na stadionima Crnog kontinenta gledali smo razne sportske i ne sportske ličnosti, koje su došle bodriti svoje ljubimce. Od frontmena Rolling Stonesa Micka Jaggera, bivšeg predsjednika SAD-a Billa Clintona, pa sve do njemačke kancelarke Angele Merkel i holywoodske dive Charlize Theron.

Bili bi tamo, ako ne zbog nogometa a onda ono zbog ‘Merkelice’, i Silvio Berlusconi odnosno Nicolas Sarkozy, ali njihove reprezentacije nisu izdržale niti do drugog kruga. ‘Sarko’ je čak intervenirao u Domenechov tonući Titanic, pa je na razgovor pozvao Thierryja Henryja. Zbog tog je poteza dobio verbalnu ‘šamarčinu’ od prvog čovjeka FIFA-e, Seppa Blattera, pa se posramljen povukao. No, dosta o njemu. Niti on, a niti plaćenici koji su mu zemlju predstavljali ne zaslužuju dobiti redove novinarskog teksta.

Hoće li Nostradamus 21. stoljeća postati nečija hladna salata?

Ali zato postoji netko tko to doista zaslužuje. Ako već nije moguće napisati knjigu, a onda bi barem mogli spjevati kakvu pjesmu o Nostradamusu 21. stoljeća. Ne zvoni vam? Hm… Riječ je, naravno, o vidovitoj hobotnici Paulu, koja s 80 postotnom preciznošću, već dvije godine, pogađa ishode utakmice njemačke nogometne reprezentacije.




Vidoviti Paul, za one rijetke koji još ne znaju, je dvogodišnja hobotnica iz vodenog parka Sea Life u njemačkom Oberhausenu. Po izgledu nalik svim hobotnicama svijeta, Paul ima i specijalne moći.

Naime, zaposlenici vodenog parka prije svake utakmice Elfa u Paulov akvarij postave dvije posudice s identičnom hranom te na svaku postave po jednu zastavicu. Paul se nakon nekog vremena pokrene i odluči iz koje će jesti. Na taj način i prognozira pobjednika utakmice, a zaprepašćuje podatak da je samo u jednom slučaju Paul odabrao krivu posudu. Na žalost po Nijemce, to se dogodilo upravo u finalu prošlog EURA, kada je Paul krivo odabrao Njemačku (Španjolska slavila pogotkom Fernanda Torresa).

Na ovom Svjetskom prvenstvu Paul je točno prognozirao pobjede Elfa protiv Australije, Gane, Engleske i Argentine, a čak je i pogodio poraz od Srbije. Međutim, problem svih njemačkih navijača leži u činjenici da je Paul za današnji polufinalni dvoboj Njemačke i Španjolske odabrao jesti iz španjolske posudice. Zvuči nevjerojatno, ali Nijemci su zabrinuti. Toliko vjeruju malenoj hobotnici, a u tome nisu usamljeni.




Naime, koliko je Paul precizan u svojim prognozama, te koliki medijski prostor dobiva najbolje pokazuje primjer engleskih navijača koji su čuvši Paulovu presudu u korist Nijemaca, zaprijetili da će vidovitu hobotnicu i pojesti.

Na takvu vulgarnu, te tipično ‘huligansku’ reakciju, Engleza, njemačka se javnost zgrozila. Međutim, ukoliko Furija zaista i pobijedi danas, sigurni smo da će i među navijačima Elfa biti onih koji će htjeti Paula gurnuti pod peku s nekoliko svježih krumpirića, ili barem od njega napraviti hladnu i osvježavajuću salatu.

S obzirom da je i Oberhausen, kao i svaki kutak Njemačke, prepun vatrenih navijača svoje reprezentacije, od kojih mnogi i rade kao zaposlenici vodenog parka Sea Life, sirotom Paulu bilo bi bolje da je još jednom krivo prognozirao. Statistiku će time, doduše, pokvariti, ali barem se neće naći na nečijem stolu kao hladno predjelo. Sretno Paule!

Autor:Goran Roknić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.