Foto: Josko Supic/CROPIX

HNS UZVRAĆA NA UDAR S JUGA! ‘Nismo nikog favorizirali, nepotrebne su optužbe i uvrede’

Autor: Ivor Krapac

Po završetku sezone, dio borbe s nogometnih terena u Hrvatskoj prebacuje se na borbu u uredima ili u javnim istupima, a danas je tako bilo s oštrom reakcijom koju je imala Zagora iz Unešića nakon što klub nije dobio licencu za viši rang natjecanja, za SuperSport 2. NL, čime bi Zagora igrala u hrvatskoj trećeligaškoj konkurenciji.

U priopćenju za javnost koje je potpisala Uprava kluba, Zagora se ne štedeći riječi pobunila zbog toga što nije bilo licence za nastup u višem rangu. U reakciji objavljenoj na stranici Hrvatskog nogometnog saveza, stigao je i odgovor na prozivanja kluba koji je proteklu sezonu proveo u 3. NL Jug, sa završetkom na prvom mjestu u tom rangu natjecanja.

Natjecateljska komisija HNS-a objavila je da Zagora nije ispunila sve kriterije za igranje u hrvatskoj trećeligaškoj konkurenciji, a pojasnila je i zbog čega.

“Komisija je utvrdila kako NK Zagora ne ispunjava jedan od sportskih kriterija – da u prethodnom prvenstvu ima u natjecanju najmanje pet momčadi mlađih uzrasta: početnici, mlađi pioniri, pioniri, kadeti i juniori. Zagora nije imala momčad početnika, što klub i sam potvrđuje u svom priopćenju”, stoji u objavi na stranici HNS-a.

“Ostale momčadi ne mogu zamijeniti momčad koja je uvjet. Kriterij od najmanje 100 igrača u mlađim uzrastima je kumulativni kriterij i nije zamjena za nepostojanje određene momčadi. Drugim riječima, oba uvjeta moraju biti ispunjena – uz sve ostale – kako bi klub zadovoljio uvjete za igranje u 2. NL”, dodaje se.

“Nadalje, Odluka o uvjetima za 2023/24. koja je donesena 2. 8. 2022. u dijelu koji se odnosi na broj momčadi mlađih uzrasta identična je s ranijom odlukom o uvjetima donesenom 2021. godine (Glasnici HNS-a 34 i 40/2021), s iznimkom da je tada peta momčad mogla biti uvjetna odnosno oformljena kao škola nogometa domicilne općine ili grada. Stoga je Zagora, kao i svi ostali klubovi, znala ili trebala znati još od 2021. godine da je pet navedenih momčadi uvjet za natjecanje u Drugoj NL”, ističe HNS-ova komisija.

Foto: Niksa Stipanicev/CROPIX

“Od kada je uveden postupak ispunjenja kriterija za nastupanje u trećem rangu natjecanja (2020. godina), a godinu poslije i u četvrtom stupnju, dogodilo se nekoliko puta da klubovi radi neispunjenja kriterija nisu napredovali u viši stupanj ili nisu mogli igrati kvalifikacije za viši stupanj. Komisija za natjecanje, kao i HNS, drže se propisanih kriterija, što će nastaviti činiti i dalje, uz prihvaćanje činjenice da će u određenim situacijama biti i nezadovoljnih klubova”, nastavlja se.




“U priopćenju NK Zagore navodi se i netočna informacija da je jedan od kriterija za nastup u Drugoj NL taj da klub treba biti član ŽNS-a i HNS-a najmanje tri godine. Taj je kriterij propisan samo u postupku licenciranja za HNL i Prvu NL. Za Drugu NL potrebno je samo da je klub član ŽNS-a i HNS-a. Za Drugu NL do sada nije niti bilo postupka licenciranja, koje će započeti tek za natjecateljsku godinu 2024./25.”, dodaje se u objavi na stranici HNS-a.

“U zaključku, Natjecateljska komisija odbacuje optužbe o bilo kakvom obliku favoriziranja bilo kojega kluba iz bilo kojeg razloga. Štoviše, smatramo da je samo dosljedno provođenje propisa ispravan i pravedan način odnosa prema svim klubovima u nogometnoj obitelji”, naglasila je HNS-ova komisija za natjecanje.

“Neistine koje je klub naveo u svom priopćenju, a koje sadrži i sasvim nepotrebne optužbe i uvrede, ne mogu zamijeniti savršeno jasne i dobro poznate činjenice, a prema kojima NK Zagora Unešić nije ispunila kriterije za igranje u kvalifikacijama za plasman u 2. NL”, zaključuje se u objavi na stranici HNS-a.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.