fbpx

HAJDUKOVE NAVIJAČE SUSTIGLA TUŽNA VIJEST: Preminula je ikona navijačkog pokreta, njegovi transparenti bili su revolucionarni

Autor: Andrija Kačić Karlin

Tužna vijest proletjela je Splitom, mnogi su Hajdukovi navijači ostali bez daha. Umro je čuveni navijač Boris Jelović – Ušo. Jedan iz ekipe koja je reosnovala navijačku skupinu Torcida, inače osnovanu 1950. godine, potom i zabranjenu. S Hajdukom je prošao cijelu bivšu državu, imao je svoj neupitni autoritet i ugled.

Bio je navijač koji je mnogo držao do transparenata i na tom polju navijačke subkulture smatra ga se revolucionarom.

Autor je prvog udarnog transparenta grupe ‘Torcida – vaša vira, vaš spas’, napravljenog prije utakmice Hajduk – Stuttgart, koja se igrala na Poljudu 16. rujna 1981. godine. Naime, nedugo nakon obnove Torcide sašiven je transparent od zastava bivše Jugoslavije skinutih s koplja nedaleko stadiona Splita.


Torcida je osnovana 1950. godine, a Ušo je bio jedan iz tog društva koje se ohrabrilo opet dozvati ime Torcide i navijačima dati ime koje je bilo zabranjeno više od tri desetljeća.

Danas se na stadionu Poljudu i na gostovanjima splitske momčadi vidi uvijek transparent – „Hajduk živi vječno”. Replika je to starog transparenta kojeg je također osmislio Ušo. I danas neizbježan transparent nastao je 1982. godine. U istupima za medije rekao je kako je došao do ideje za slogan – „Hajduk živi vječno”:

„Bilo je neko europsko prvenstvo u Splitu, pa su na Gripama na onim stupovima visjele velike zastave u bojama. Nas šest-sedam smo se penjali i skidali ih. Od njih i od jugoslavenskih zastava što bi ih krali, skrojio sam crveno-plave rige. I onda je bilo pitanje koju ćemo parolu staviti. Ne znam kako, meni je palo na pamet – Hajduk živi vječno”.

Taj je transparent osvanuo na utakmici Hajduk – Bordeaux (4-1) 20. listopada 1982. godine. Bordeaux je u Split stigao s velikim Aimeom Jacquetom na klupi. Pred više od 45 tisuća gledatelja, „bjieli” su razbili jednu od najboljih francuskih momčadi tada. Transparent „Hajduk živi vječno” na sjevernoj tribini, precizno i lijepo napravljen od tada je na svim utakmicama Hajduka.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.