HAJDUKOVA LEGENDA O BUDUĆNOSTI HAJDUKA: Znam recept, to je uvijek uspijevalo

Autor: Andrija Kačić Karlin

“Pustimo ovu utakmicu protiv Istre, unatoč pobjedi, ona neće determinirati budućnost Hajduka. Ja razmišljam o kompletnoj budućnosti Hajduka, ne o pojedinačnim utakmicama”; dočekao nas je Ivan Gudelj, proslavljeni Hajdukov nogometaš, jedan od najvećih koje je Hajduk ikada dao, a koji je morao prekinuti karijeru u  uzletu prije transfera u madridski Real zbog teške bolesti. Infektivne mononukleoze.

Hajduk je jedva pobijedio Istru, ali napravio je važan posao i prekinuo niz od dva poraza u nizu. Unatoč tome, legendarni Gudelj zna da jedna utakmica ništa ne odlučuje kada si u Hajduku.

Ivan Gudelj posvetio se trenerskom pozivu, bio je i on Hajdukov trener, sagorio je kao i mnogi prije i poslije njega, radio je u Hrvatskom nogometnom savezu kao izbornik mlađih kategorija. A u sjećanju navijača je još uvijek kao najborbeniji igrač hajduka svih vremena.

Dugoročna strategija i odgovornost

“Ne pada mi napamet prodavati pamet jer Hajduk se voli srcem, pa se i u radu ponekad tako razmišlja. No, ne smije se ni tako sve gledati. Hajduku treba dugoročna strategija i odgovornost.  Kriza rezultata predugo traje. Treba sjesti i  vidjeti gdje se griješilo.  A da ne govorim koliko je  Hajduku potrebno oslanjanje na svoje mlade snage. Treba kupovati samo provjerene  igračke vrijednosti koja su istinska pojačanja. Ovo dosad, krpanje igračkih rupa s igračima upitne vrijednosti ne donosi rezultata. Pa ni kratkoročne rezultate to nosi, vidimo to iz priloženog.”

Jeste vi iznenađeni ovakvim raspletom situacije, ovakvim padom kvalitete?

“Pa i nisam jer tako vam se uvijek dogodi kad nema dugoročne strategije. Evo, vi ste mi rekli da je Hajduk u 20 godina promijenio skoro 50 trenera. Pa, ne mogu treneri biti krivi za sve, postoji sportska politika kluba, a i treneru treba dati šansu, ne može se ništa promijeniti za noć.  Hajduku treba vremena za oporavak, ali treba mu i  sportska politika, oslonac na mlade. Čak i borben igrač mora imati kvalitetu da bi se ta borbenost uopće vidjela”.




Spomenuli ste i odgovornost?

“To je možda i najvažnija stvar. odgovornost u smislu kreiranja klupske politike,  uspona kluba, postavljanje igračkih limita kvalitete. Mora se znati koji je donji limit za igrača Hajduka, donji limit kvalitete.”

Jeste li optimist glede oporavka Hajduka?




“Ma jesam.  Sada navijači nisu zadovoljni, no to se sve da promijeniti. Uvijek vjerujem ljudima koji rade, treba im dati priliku. Ne na koji dan ili mjesec, nego na duže staze.”

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.