fbpx
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

HAJDUČE, BUDI PAMETAN OVAJ PUT! Tri klinca će Hajduku donijeti možda i 200 milijuna kuna, ali postoji jedan problem

Autor: Andrija Kačić Karlin

Suditi samo po ostanku Livaje u Hajduku, na temu posvemašnjeg oporavka Hajduka, ne samo da je pogrešno nego je i prebrzo.
Ipak, u žestokoj natjecateljskoj konkurenciji oko Marka Livaje Hajduk je pronašao način da zadrži tog izvanserijskog igrača. Koji je katkad znan po iščašenom ponašanju, ali da zna igrati nogomet to je posve jasno.

No, Hajduk u želji da konačno i rezultatski i financijski stane na noge mora svoj fokus okrenuti na drugu stranu. Na svoj podmladak, od kojeg će najprije živjeti rezultatski, potom i financijski. Jasno je, dobar igrač u klubu podiže pravim partijama i sebi cijenu, a i klubu odštetu. Na koncu kada ta „igra„ uspije svi su na dobitku. I klub i igrač i menedžer!

Dinamo to godinama čini, veže mlade igrače dobrim ugovorima, tu je silno bitna točna procjena. Mladi igrač se dokaže i u domaćoj i u europskoj konkurenciji, cijena mu skoči. Počinje licitiranje, cijena se od brojnih ponuda sama diže i u klubu zadovoljno trljaju ruke, a blagajnik pjeva.

‘Ovakav Hajduk me ne zanima’

Hajduk bi upravo trebao činiti takve stvari. Tri mlada dragulja, Biuk, Vušković i Ljubičić koji su opčinili navijače splitskog kluba, pritom pokazujući da su višestruko bolji od glupo skupih stranih nogometaša, svojih suigrača, moraju biti temelj novog Hajduka.
Jednom je današnji izbornik Hrvatske, Zlatko Dalić, koji je nekad i nastupao za Hajduk rekao:

„Ovakav Hajduk me ne zanima. Hajduk bi trebao imati model iz sedamdesetih godina, kostur momčadi od nekih sedam-osam igrača mora biti iz vlastitog podmlatka, a onda se kupi tri pojačanja, prava igrača i složi momčad koja dugo može biti konkurentna. Eh, takav bi ja Hajduk želio voditi”.

Luka Stanzl/PIXSELL

Zaista, Hajduk kada se proslavio imao je većinu igrača iz svoje škole, pa bi kupio, recimo, Meškovića, Holcera, Oblaka, Sliškovića… Koji bi tu Hajdukovu mladost poveli prema onome što i navijači žele. Prema trofejima i stabilnosti kluba.

Biuk, Vušković i Ljubičić već sada vrijede milijune. Na nogometnom tržištu nema šale, svi vole kupiti jeftino a prodati skupo. Nerijetko Hajduk zbog financijske krhkosti rano proda svog mladog igrača, pokrpa financijske rupe, no to nije prava unosna zarad od koje bi klub oživio. A na njima kasnije zarađuje netko drugi.

Zato se samo po sebi nudi samo jedno rješenje. Pošto-poto zadržati i Biuka i Ljubičića što duže, oformiti im momčad u kojoj će sjajiti i boriti se za trofeje. Samo po sebi to znači privlačenje zanimanja bogatih klubova koji traže prave igrača. Samo jedno se mora znati.
Što će duže ti momci u Hajduku sjajiti to će im cijena biti veća. I kada će se već prodavati onda to neće biti za svote koma će se krpati rupe, nego će to biti pravi novac od kojeg klub može živnuti.
Izgleda jednostavno, ali nije to baš tako. U Dinamu su to doveli do savršenstva, sjetimo se samo Modrića, Kovačića, Lovrena, Badelja, da ostale i ne nabrajamo. Svi su oni kao mladići dobili fine ugovore na duže staze kako bi se u slučaju zanimanja inozemnih klubova mogao postaviti visoki odštetni zahtjev. Pritom se od njih očekivalo da igraju dobro, i bilo je tako. Sve ostalo je povijest milijuna.

Zašto od mulaca ne uzeti i pet puta više?

Svi su oni blistali u Dinamu, a posao se zakotrljao poput sniježne lavine. Za takvu poslovnost valja biti i strpljiv i smiren, te je tu velika odgovornost na Hajdukovom predsjedniku Lukši Jakobušiću.

Za ovakav model poslovanja svi znaju a rijetki ga dosegnu. Tu se i stvara razlika između uspješnih i neuspješnih. Na koncu konca i bogatih i siromašnih.

Hajduk sad ima finu zgodu, ima konačno mlade igrače koji zapanjuju, na njima može temeljiti i svoju budućnost i stabilnost. Samo, ima li strpljenja i financijskog zaleđa da ih se klub ne riješi skoro, za puno manje novce nego što bi to bilo ako bi se ti momci pravo dokazali u svom Hajduku?
Ti su mulci već sada vrijedni milijune, ali zašto od njih ne uzeti pet puta više ako si siguran da su kvalitetni i perspektivni?
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.