FOTO: Facebook

Genijalna ideja hrvatskih pikadista postala je svjetski hit: Osmislili način kako nastaviti s igrom u doba koronavirusa!

Autor:

Na udaru pandemije koronavirsa našla su se i sva sportska natjecanja, koja su zbog rapidnog širenja virusa COVID-19 naprasno prekinuta. Sukladno preporukama i mjerama koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite u Hrvatskoj, i Hrvatski pikado savez do daljnjega je prekinuo sva svoja ligaška natjecanja, koja su u ovoj fazi trebala ući u samu završnicu.

No, virus ne pita, a održavanje istih bio bi preveliki rizik po zdravlje, pa su hrvatski pikadisti, baš kao i mnogi drugi sportaši u hrvatskoj, bili prisiljeni pospremiti strelice u ladice i čekati neka bolja vremena.

Srećom, dobrih ideja u ovim teškim vremenima ne nedostaje, pa su se i pikadisti dosjetili kako da se igra i druženje nastavi, sukladno svim mjerama koje su na snazi. Tehnologija, barem u pikadu, može biti od velike pomoći, a upravo su to iskoristili momci iz Dalmacije, koji su osmislili natjecanje C.O.V.I.D. 2020.

Njih četvorica, Ivan Močić, Miro Buha, Vladimir Godinović i Ante Pešić, dosjetili su se načina kako da se nastavi s igrom, osmislivši pritom genijalno online natjecanja, koje se iz granica Lijepe naše brzinom munje proširilo na – cijeli svijet.

“Razmišljao sam kako da se nastavimo družiti i igrati unatoč činjenici što su natjecanja prekinuta, i sinula mi je ideja da bismo mogli organizirati online turnir. Nadali smo se da ćemo okupiti barem 50-ak igrača iz Hrvatske i uže okolice, no čim smo izašli s tim u javnost vidjeli smo da je ideja naišla na plodno tlo pa smo odlučili zavrnuti rukave i uhvatit se ozbiljnog posla. Rezultati našeg truda svakim danom su dolazili na vidjelo i spisak prijavljenih za prvi turnir, od četiri predviđena, iz dana u dan je strelovito rastao. Jako brzo smo shvatili da će to prijeći sva naša očekivanja i da se još ozbiljnije moramo uhvatiti toga.”, rekao je ‘mastermind ‘čitave ideje, Ivan Močić.

Na prvom turniru, bilo je prijavljeno nešto više od 300-tinjak igrača iz cijelog svijeta, a među njima se nalaze igrači amateri i početnici, ali i neka renomirana imena PDC-a, šta najviše razlikuje ovu priču od svih ostalih. Među svjetski poznatim imenima našli su se Danny van Trijp (NED), Michael Rasztovits (AUT), Nico Kurz (GER) te na poslijetku najveće ime ovoga turnira, Chris Dobey – Hollywood.

Natjecanje je zamišljeno kroz četiri turira, a trenutno traju prijave za drugi. Kako nam je Močić kazao, već sada imaju prijavljenih preko 370 igrača. Pošto prijave traju do kraja tjedna, vjerujemo da će ta brojka još i narasti.

Za sudjelovanje u turniru je dovoljno kontaktirati nekoga od organizatora te se prijaviti porukom, a od opreme su dovoljne strelice,  pikado ploča standarnih dimenzija (elektronska ili steel dart ploča) i mobitel. Igra se online putem web kamere ili video poziva (Messenger,  WhatsApp ili Viber) i aplikacija za računanje rezultata (nakka.com), koja je svima dostupna i jednostavna za korištenje. Više informacija o ovom jedinstvenom događaju može se pronaći u Facebook grupi turnira.

FOTO: Facebook

Oranizatori kroz cijelu priču apeliraju na ostanak kod kuće, kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, a njihov projekt doprinos je tome da, unatoč ovim teškim vremenima, ne klonemo duhom i ne prestanemo se družiti poštujući sve mjere koje su na snazi. Uostalom, kako i sam Ivan govori, na kraju se u toj cijeloj priči proširuje krug poznanika te će se, zasigurno, stvoriti i neka nova prijateljstva.

Jednog dana, kada se pandemija koronavirusa stiša, možda će se ti isti igrači naći negdje na crti, te svoju partiju pikada odigrati uživo, na prvoj liniji…

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.