Screenshot: YouTube/HNK Hajduk

GDJE JE NOVAC? Hrvatski prvoligaši čekaju, neki su već i zabrinuti…

Autor: I.K.

Hrvatski prvoligaški nogomet trenutno je u zimskoj stanci na terenima, a dok su momčadi na pripremama za nastavak sezone, traje priča koja će biti u fokusu u razdoblju koje dolazi. Povezana je s televizijskim pravima za prijenos utakmica 1. HNL od sljedeće sezone, s partnerom koji je dogovoren, ali prvi dio ugovorenog novca se još čeka.

U igri za televizijska prava, pobjedu je odnijela britanska tvrtka Endorphin Magine LTD, djelomično u švedskom vlasništvu. Na kraju pregovora, ugovor koji je bio potpisan u ljeto 2020. govorio je i o financijskim garancijama za provođenje ovog posla, no taj dio priče još uvijek čeka realizaciju.

Priču koja opterećuje hrvatske prvoligaše prije nego se stvar razriješi približile su Sportske novosti. Nova televizijska prava ugovorena u ljeto 2020. trebala bi početi vrijediti 1. srpnja ove godine, a za sada još nema financijskih garancija niti drugih detalja, poput televizijskih postaja koje će prenositi hrvatske prvoligaške utakmice i novog glavnog sponzora lige. Informaciju o tome je sa SN podijelio Tomislav Svetina, izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza, dodajući i da ne vidi razlog za puno brige.

‘U kontaktu smo s njima’

‘Nema potrebe da radite bilo kakva čuda oko toga. Ugovor je potpisan za TV prava koja počinju s 1. srpnjem 2022. godine, očekujemo da će ispuniti sve što u ugovoru stoji. Apsolutno ništa nije sporno. Predsjednik Marijan Kustić i ja kontaktirali smo s tom firmom i nadam se da će postupiti u skladu s potpisanim’, bile su Svetinine riječi za SN.

Screenshot: TV Arena Sport

Hrvatski prvoligaši još čekaju, treba se dogovoriti i raspodjela novca od televizijskih prava, a to čekanje neke opterećuje. Kako su približile SN, to se najviše odnosi na klubove koji se ne bore za vrh ljestvice, kojima puno znači četiri do pet milijuna kuna iz raspodjele tog financijskog ‘kolača’. No, priča opterećuje i sve ostale, pa i one iz vrha, s nadom da će se slučaj riješiti kako u vrhu HNS-a i najavljuju.

Hajduk dignuo glas protiv

Odabir tvrtke Endorphin Magine LTD za televizijska prava utakmica hrvatskog prvenstva u ljeto 2020. nije imao samo pobornike. Svoj glas koji se protivio tada su izrazili predstavnici Hajduka, uz riječi da ne može biti posla bez bankovnih garancija i da se radi o poslu koji im ne djeluje dovoljno transparentno.

Marijan Kustić, tada na dužnosti izvršnog direktora u HNS-u, imao je odgovor da ne može biti potpisa  ugovora bez bankovnog jamstva, no realizacija tog dijela ugovora se i dalje čeka. Svetina, današnji izvršni direktor, smatra da još nema razloga za veliku zabrinutost, a slične riječi je u razgovoru za SN imao i Damir Mišković, prvi čovjek Rijeke, koji stoji iza dovođenja britanske tvrtke u hrvatski prvoligaški nogomet.




Miškovićev odgovor bio je da treba pričekati dogovorenu bankovnu garanciju koja stoji u ugovoru, a za sada nema informaciju da je nešto zapelo u ovom poslu.

Screenshot: Instagram/HNK Rijeka (nk_rijeka)

Autor:I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.