FIFA SPAŠAVA NOGOMET: Nogometnim klubovima stiže milijunska infuzija?

Autor: J.V.H.

Pandemija koja je izbila u Kini početkom godine polagano dobija epske razmjere. Ne samo da predstavlja opasnost direktno na čovjeka, nego i na ekonomiju koja praktički pokreće svijet čovjeka – i svijet zabave.

Nogometni trustovi bave se projekcijama o tome kako će izgledati budućnost nogometa, poslije izlaska iz krize, ukoliko takve u opće bude pošto se ekonomski defetisti najavljuju stanje “trajne recesije”, odnosno stanje “održivih ekonomskih uvjeta” u kojima praktički inflacija nije moguća, kao ni bakrot.

Neki stručnjaci vjeruju da će kriza u nogometu nastupiti ( već jest, pad vrijednosti igrača op.a) kao i u većem dijelu ekonomskih aktivnosti, drugi  zazivaju scenarij po kojem će klubovi, sportske zajednice naći neki način da se prebrodi period neigranja uzrokovan pandemijskom pošasti.

Američki “New York Times” objavio je tekst o tome da će krovna svjetska nogometna federacija (FIFA) iz svog “fonda za crne dane” povući 2,7 milijardi dolara kojima će globalno pomoći klubovima u krizi. Okidač za to je bio prekjučerašnji bankrot bivšeg slovačkog prvaka Žiline odakle su poručili da su pokrenuli stečajni postupak.

Ukoliko rezultat vijećanja nogometnih čelnika uistinu bude afirmativan, bit će to najveća financijska injekcija koju je neki centralni sportski savez dao svojim dionicima. Uz Žilinu koja odlazi u stečaj, brojni nogometni klubovi poput Barcelone ili Juventusa smanjili su plaće svojim članovima i igračima kako bi uz što manju štetu prebrodili krizu.

“FIFA je u jako dobroj financijskoj” situaciji i naša je dužnost pomoći svima onima kojima će pomoć trebati. Možemo potvrditi da se radi na načinima na koje će se pomoći klubovima pogođenima ovom krizom”, izvijestili su danas iz krovne nogometne federacije.

Iz te su institucije prema Europskom udruženju klubova (ECA) poslali prijedloge pomoći, a to je potvrdio i predsjednik Andrea Agnelli.

“Nitko nije imun na sadašnju situaciju koja će nekim klubovima ugroziti i samu egzistenciju”, kaže Angelli.

Nogomet će izvan svake sumnje “preživjeti”, no isto tako, gotovo je sigurno da upravljačka struktura promijeniti svoj oblik.

PANDEMIJA SRUŠILA VRIJEDNOST KLUBOVIMA: Evo koji je nogometaš prošao najgore

Autor:J.V.H.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.