profimedia

FIFA POTVRDILA REVOLUCIONARNU PROMJENU! Nakon ovoga ništa više neće biti isto

Autor: Gordan Šojat

Svjetska nogometna federacija FIFA, potvrdila je odluku da će nogometaši moći promijeniti reprezentaciju za koju nastupaju ako su zadovoljili niz kriterija. Odluka je izglasana sa 193 glasa za i jednim protiv dok je nevažećih bilo sedam glasova.

Prema novom pravilu, igračice i igrači moći će nastupiti za novu reprezentaciju ako zadovoljavaju sljedeće uvjete:

1. Za reprezentaciju koju sad zastupa nisu odigrali više od tri utakmice

2. U vrijeme nastupa u tim utakmicama nisu bili stariji od 21 godine

3. Nisu nastupili na Svjetskom prvenstvu ili na prvenstvu neke od konfederacija (Euro, Copa America, Afrički kup nacija, itd.)

4. Od zadnjeg nastupa za reprezentaciju prošle su najmanje tri godine

5. U vrijeme dok su nastupili za sadašnju reprezentaciju su imali državljanstvo i zemlje za koju sad žele nastupati




FIFA je također objavila da se igrač ponovno može vratiti svojoj originalnoj reprezentaciji ako za novu nije upisao niti jedan nastup.

FIFA je promijenila i kriterije prema kojima igrači mogu mijenjati državljanstvo ako nisu nikad zaigrali za matičnu zemlju. Ako se igrač preselio u drugu zemlju prije 10. godine života, onda mora imati prebivalište u novoj zemlji najmanje tri godine. Ako se preselio između 10. i 18. godine, onda mora u novoj zemlji živjeti najmanje pet godina.

Zadnje pravilo vrijedi i za igrače koji su se nakon 18. godine doselili novu zemlju i traže novo državljanstvo. To je slučaj s Brazilcem Elkesonom koji je dobio kinesko državljanstvo budući da je tamo živio više od pet godina i sad igra za reprezentaciju Kine.




Promjene pravila započele su nakon slučaja bivšeg Barceloninog igrača Munira El Haddadija koji je želio nastupiti za Maroko na Mundijalu u Rusiji, ali to nije mogao učiniti jer je jednom 2014. godine nastupio za Španjolsku, i to u kvalifikacijama za Euro 2016 u kojima je odigrao samo 13 minuta.

Slučaj završio je na CAS-u koji je presudio protiv njega, ali sada će moći igrati za Maroko pošto su prošle tri godine od njegovog zadnjeg nastupa za Španjolsku.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.