Foto: Ranko Suvar/CROPIX

EVO ŠTO PRIJETI PRIVEDENIMA U HULIGANSKOM NAPADU: Odluka uzdrmala torcidaše, otkriveno što je presudilo

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Nakon što su u ponedjeljak na Županijskom sudu u Velikoj Gorici provedena ispitivanja navijača zbog sudjelovanja u Torcidinom sukobu s policijom na autocesti A1 u subotu navečer, nakon derbija Dinama i Hajduka na Maksimiru, donesena je odluka da će 42 privedenih biti zadržani u mjesec dana dugom istražnom zatvoru.

Novinarima je informaciju o odluci suda donijela glasnogovornica Kornelija Kallay Blažeković, čime je bio prihvaćen zahtjev Državnog odvjetništva RH o zadržavanju privedenih u istražnom zatvoru. Stigli je i informacija što je presudilo u takvoj sudskoj odluci.

Kako je pojasnila glasnogovornica velikogoričkog suda, privedenima je zadržavanje određeno zbog opasnosti da bi mogli ponoviti kazneno djelo koje im se stavlja na teret, u njihovom slučaju, izazivanje nereda. Podsjetimo, među 42 privedenih su 31 odraslih i 11 mlađih punoljetnih, a odluka o zadržavanju u istražnom zatvoru objavljena je u večernjim satima, nakon cjelodnevnog posla u Velikoj Gorici. Kako javlja N1, privedeni su jučer navečer otpraćeni u Remetinec, a obrana od optužbi se u puno slučajeva podudarala, s tvrdnjom uhićenih da su se našli na krivom mjestu u krivo vrijeme u večeri sukoba na autocesti.

Tri sutkinje odlučivale

Zbog velikog broja privedenih koji su došli na sud, saslušanje je bilo obavljeno u četiri skupine, kazala je glasnogovornica Kallay Blažeković, a o istražnom zatvoru odlučivale su tri sutkinje. Odvjetnici dijela osumnjičenika najavili su žalbe na odluku o zadržavanju.




Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Moguće kazne

Poslije zadržavanja u istražnom zatvoru, postupak protiv privedenih navijača ide dalje. S obzirom na to da im se na teret stavlja kazneno djelo izazivanja nereda, poznato je i kakve bi kazne mogli dobiti ako im se na sudu utvrdi krivnja. U slučaju tog kaznenog djela, kazne se kreću u rasponu od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Na kraju dana koji je u Velikoj Gorici bio obilježen saslušanjima navijača u društvu njihovih odvjetnika, a potom i odlukom o zadržavanju u istražnom zatvoru, trajale su rasprave o tome što se dogodilo i kako krenuti dalje. Emisija Otvoreno na HRT-u približila je poglede iz različitih kuteva, a u središtu rasprave Dinamovog člana Uprave Krešimira Antolića i novinara Damira Petranovića bio je Zdravko Mamić, s pričom o njegovom utjecaju na stvaranje klime u hrvatskom nogometu.




Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.