Vukovic Stipanicev / CROPIX

EUFORIJA NA POLJUDU: Lisičja lukavost Livaje spasila Leku a Hajduka izbacila u orbitu, sad ozbiljno prijeti Dinamu

Autor: Andrija Kačić Karlin

Koliko god ti momčad bila bolja, a Hajduk jest bio bolji od Šibenika, te kada pobjedonosni pogodak postigneš koju minutu prije kraja, može se reći da si imao sreće. Upravo se to dogodilo u prvenstvenom debiju novog Hajdukovog trenera Ivana Leke. Da, Hajduk je pobijedio Šibenik s 2-1, nakon preokreta. Jer, gosti su poveli zarana, Japanac Arai bio je strijelac, a Hajduk nije izgubio na moralu.

Pogladilo ga je u zadnjim sekundama prvog dijela, izjednačio je Kalik, ali silne su zasluge Marka Livaje bile za taj izjednačujući pogodak. Bio je to pogodak u pravo vrijeme. Lekinoj momčadi preostalo je još cijelo poluvrijeme za traženje pobjede. Unatoč posvemašnjoj dominaciji, evidentno superiornom posjedu lopte, kombinatorici i na teškom raskvašenom terenu, do šansi se nije dolazilo lako. A šibenski vratar Rogić sve druge pokušaje lako je hvatao.

U igri Hajduka osjetila se trenerska ruka, kombinatorika, a  maštovitost se tražila unatoč teškog terena. Za razliku od prethodnih trenera očito jest da Ivan Leko forsira igru preko bokova. Koja u ovoj utakmici možda nije bila svrsishodna, a i bila je primjetna.

Čak i taj pobjedonosni pogodak Marka Livaje nije bio plod neke akcije ili imaginacije. Bio je plod lisičje lukavosti i usredotočenosti Livaje, koji je oduzeo loptu zadnjem redu Šibenčana. I to pet minuta prije kraja. Sam se sjurio prema vratima Rogića i elegantno ga prevario. Pokazavši da je za našu prvoligašku scenu ipak sjajna klasa.

Pa se shodno tome  može reći. Marko Livaja je spasio Ivana Leku. No, odavno je znano da je Livaja najjači Hajdukov „forte”. Unatoč činjenici da ga svi suparnici pozorno prate, markiraju i čuvaju. Sada je to uvidio i Ivan Leko.

No, Hajduku treba iskorak u igri. Ovo protiv Šibenika nije bilo naročito, ali je bilo bolje nego prije nekoliko mjeseci. Postoji pritom i opravdanje, teren je zbog obilne kiše bio praktički nemoguć za razvoj igre. I Hajduk se unatoč bolje partije i naživcirao i namučio. Naposljetku i zasluženo pobijedio.

Sada nam je prvenstvo opet zanimljivo. Tek je počeo drugi dio, a Hajduk je smanjio prednost Dinama na samo četiri boda. A za negdje mjesec dana imamo derbi Dinama i Hajduka na Maksimiru. Bude li ovakva mala bodovna razlike biti će to nakon dugo vremena derbi koji će odlučivati. Možda i o naslovu prvaka.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.