Foto: Jure Miskovic / CROPIX

Drma hrvatskim nogometom, a ovaj potez jasno pokazuje tko je kralj nakon Mamića

Autor: Andrija Kačić Karlin

Vlasnik Rijeke, Damir Mišković, najviše je problema s navijačima istog kluba imao zbog – Kantride. Taj nesumnjivo kultni stadion, jedan od nainteresantnijih na svijetu s obzirom na lokaciju, uz more ispod strmih stijenja, nije domaćin utakmicama Rijeke već nekoliko godina. Pri preuzimanju vlasništva Mišković je glasno obećao “novu Kantridu”, dočim je momčad i pogon kluba premjestio u novi, mali stadion na Rujevici…

Od Miškovića se očekivalo da će “riješiti” Kantridu, no godine su prolazile, Kantrida je ostajala netaknuta. Još uvijek je netaknuta, a sudeći prema svježim informcijama tako to više uskoro ne bi trebalo biti. Makar, u nas, na sve takve vijesti treba biti podozriv. Napose, kada je riječ o gradnji stadiona i kampova. Barem smo se tu naslušali lažnih obećanja.

Dakle, predsjednik Rijeke Damir Mišković, u ime nove tvrtke Stadion Kantrida, potpisao je sporazum s kineskim investitorskim gigantom, tvrtkom Top International Engineering Corporation, o gradnji stadiona na Kantridi.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Spasio klub, a sad najavljuje novu Kantridu

Prilikom potpisivanja istaknuto je kako sporazum uključuje ulaganje u novi stadion te popratne hotelske i prateće sadržaje na istoj lokaciji. Tvrdi se da će novi stadion imati nešto više od 14 tisuća natkrivenih sjedećih mjesta i najmodernija tehnička rješenja, uz popratni kamp.

Ajmo malo u povijest. Damir Mišković ušao je u klub podno Kantride još 2012. godine. Mišković je iz dugova i prijeteće propasti spasio Rijeku, postavši vlasnik i predsjednik kluba. Kao svoj glavni motiv naveo je „kako je veliki navijač kluba„.

Nakon dolaska Damira Miškovića i tvrtke Social sporta koja je usko bila vezana s talijanskim kapitalom, riješeni su mnogi problemi s kojima se klub suočavao godinama – sanirane su financije, posložena je struktura kluba i izgrađen je nogometni kamp, kasnije i stadion na Rujevici.

Foto:Facebookscreensht

Uslijedilo je za Rijeku uspješno sportsko razdoblje, no cijelo vrijeme pojačana napetost između Miškovića i navijača bilo je pitanje Kantride. No, rezultati su znali pokriti tu boljku. Procjenjuje se da je tijekom zadnjih desetak godina Mišković u klub i prateću infrastrukturu uložio oko 50 milijuna eura, uključujući izgradnju novog trening kampa i stadiona Rujevica.
No, kako je Miškovič spretan poslovan čovjek isti tvrde da je sigurno pritom znao i zaraditi. Rijeka je postala relevantan faktor na nogometnom tržištu. Damir Mišković usput je postao i bitan čimbenik zbivanja u cijelom hrvatskom nogometu. A neki klupski rezultati su bili izvanredni, napose prvi naslov prvaka 2017. godine. Kada je prekinut niz od 11 zaredom osvojenih naslova zagrebačkog Dinama.

K tome, Rijeka je osvojila pet kupova otkako ju je preuzeo Mišković. A tri puta je igrala i skupine Europske lige. A danas u hrvatskom prvenstvu također ide jako!

Facebook/HNK Rijeka

Damir Mišković, rođen 20. ožujka 1965. godine u Rijeci, zarana je uplovio u poslovne vode. Njegova obitelj, inače, porijeklom je iz sela Miškovići na otoku Pagu iz kojeg je njegov djed nakon Drugog svjetskog rata otišao u Rijeku, gdje je bio zaposlen u luci. Damirov otac Šime odrastao je u starom dijelu Rijeke gdje je upoznao njegovu majku koja je radila u trgovini obućom Beograd.
Mladi Damir Mišković je, također, bio nogometni vratar, igrao je za mnoge lokalne klubove kao što su Krasica, Orijent 1919, Pomorac 1921 i Grobničan.

Nakon završene pomorske škole, Mišković je otišao raditi u Norvešku gdje je radio u luci, zadužen za kontrolu utovara i istovara robe. Nastavio je svoju brzorastuću karijeru u zapadnoj Africi, gdje je isprva radio u lučkom gradu Warri za vodeću logističku korporaciju posvećenu industriji nafte i plina Orlean Invest Holding.

Hrvatski James Bond izveo je tajnu operaciju u Beogradu: Podvalio je Srbima nemoguću priču

Iako su uvjeti rada bili vrlo teški, ubrzo postaje najmlađi generalni direktor, a kroz godine postaje izvršni direktor iste tvrtke. Spomenuta tvrtka ima koncesije za četiri luke u kojima je dostupna sva potrebna logistika za naftne i plinske tvrtke koje se bave kopnenim i obalnim bušenjem. Tu je stekao brojne relacije koje su mu pomogle, eto, da se ostvaruje i u nogometnom biznisu.

Radeći u Nigeriji Mišković se upoznao s talijanskim biznismenom Gabrijelle Volpijem. Baš u suradnji s Volpijem došao je Mišković s kapitalom u Rijeku, nakon što je Volpi već ulagao u riječki sport, konkretno u vaterpolski klub Primorje.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.