Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Drama koju je prošao Perišić s vlastitim ocem jako je utjecala na njega, a jedna stvar je slabo poznata

Autor: Dnevno GIŠ

Nogomet je već odavno postao jako unosan biznis, ali kao u svaki posao čovjek prvo treba uložiti, da bi mu se, ako ima sreće i znanja, kroz godine njegov kapital mogao umnožiti.

Tako mnogi roditelji, naravno ne samo u nogometu, već i u drugim sportovima, ulažu velike novce u razvoj svoje djece, ne bi li ona ostvarila uspješnu profesionalnu karijeru i time riješila obitelj životnih briga.


Takav put imao je i junak Poljudskih tribina, iako nije odigrao niti minute za seniore, Ivan Perišić, kojeg Torcida već godinama zove da se vrati u Split, odakle je naprasno otišao još kao maloljetnik.

Očev dug

Ivan je, svi se stručnjaci u tome slažu, bio izuzetno talentirani mladić, kojeg je Hajduk želio potpisati s nepunih 17. godina, ali u glavi njegovog oca Ante rodio se drugi plan, odlazak u Francusku u Sochaux.

Bio je to veliki šok i za mladog Ivana, koji je preko noći morao napustiti rodni grad i odseliti u Francusku, srećom s njim su bile tada njegova majka i sestra, pa nije bio baš ‘Pale sam na svijetu’.

Perišić godinama nije znao razlog svojeg iznenadnog odlaska iz Hajduka, da bi na kraju otplatio očeve dugove, koji su bili glavni razlog ne prihvaćanja ponude splitskih bilih.

“Htio sam Ivana maknuti iz takvog okružja, poslao sam ga u Francusku. Nije mu bilo lako, ali osamostalio se, izdržao je što nitko nije. Sve to što se događalo bilo je i zbog mojih propusta. Ušao sam u loše poslovne odnose, bio sam u krizi, dugovima. Ivan mi je kasnije puno pomogao. Na kraju je sve dobro ispalo. I još nešto moram reći. Ivan će, prije ili kasnije, sigurno odigrati sezonu ili dvije u Hajduku. To smo Hajduku dužni zbog našeg naprasnog odlaska”, rekao je u jednom intervjuu Ante Perišić.

Zalog u karijeru

Ante Perišić bavio se peradarstvom, ima je farmu kokoši, na kojoj mu je mali Ivan rado pomagao, a kako je pokazivao veliku strast prema sportu, posebice nogometu, put ga je odveo u Hajduk pa je otac Ante odlučio sve baciti na njegovu karijeru.

Ivanu je išlo sjajno, Vulić ga je s 16. godina pozvao na pripreme s prvom momčadi, ali je otac Ante krenuo dizati kredite i ulaziti u loše poslovne odnose, koji su ga na kraju koštali i odnosa sa sinom.
“Nisam znao zašto idem u Francusku, a imao sam tek 17 godina. Ali poslije nekoliko godina sam napokon saznao. Ne volim govoriti o tome, ali proveo sam dvije i pol godine u Francuskoj, naučio sam jezik”, izjavio je jednom Ivan, ali na kraju se zna da je to zbog loših poslovnih poteza oca Ante.

Foto: Boris Kovacev/CROPIX

Ivan je na kraju uspio kao nogometaš, a otplatio je i očeve dugove, no cijela ta situacija, koja je trajala godinama, na kraju je uništila obitelj Ante Perišića, koji je najviše izgubio zbog svojih krivih ulaganja.

“Hajduk ga je prepoznao, a naš, zapravo njegov odlazak iz Hajduka bio je malo i, ono što se kaže, ne baš fair postupak. Ja sam tako odlučio. Puno sam ulagao u Ivanovu karijeru i činio sam neke loše poslovne poteze. I bio sam u dugovima”, iskreno je o tom ružnom periodu govorio Ante Perišić.

Daliću su trebale dvije medalje na svjetskim prvenstvima da pokaže svoje drugo lice

Autor:Dnevno GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.