Foto: GNK Dinamo

‘DINAMO ĆE SAM SRUŠITI I SAGRADITI NOVI STADION!’ ‘Pustimo Mamiće, oni nisu Dinamo, u ovoj priči nema mjesta za njih’

Autor: Andrija Kačić Karlin

Razgovarali smo s Vesnom Barišić, glasnogovornicom i jednom od osnivačice nezavisne građanske udruge „Dinamo je Maksimir”. Udruga je registrirana je 11. siječnja 2022. godine. Sve troškove snosili su članovi Udruge, koja nastala iz nekadašnje nezavisne građanske inicijative „Dinamo je Maksimir“

Na frekventna gradska mjesta postavljeno je oko 30 jumbo plakata. Novac potreban za takve aktivnosti su dali članovi užeg stožera Udruge. Sve što Udruga čini je iz čiste ljubavi prema Gradu Zagrebu i GNK Dinamu..

Kako bi potaknuli što veći broj članova koji će biti dijelom Udruge, aktivno vode FB stranicu “Dinamo je Maksimir”. Otvorili su i web stranicu na kojoj objavlju aktualnosti vezane uz GNK Dinamo te usput pružaju i edukativno štivo u svrhu upoznavanja Dinamove povijesti i nogometa općenito kao svojevrsnog društvenog fenomena.

‘Pustimo Mamiće’

Udruga je odlično prihvaćena od strane onih koji vole Dinamo. U skorije vrijeme većina sličnih akcija, u svrhu promidžbe GNK Dinama i izgradnje novog stadiona, moći će se plaćati od članarina Udruge.

Cilj i jedina misija novoosnovane Udruge “Dinamo je Maksimir” je potaknuti gradnju novog stadiona na Maksimiru. Smatraju da se već desetljećima prema Dinamu Grad ponaša maćehinski.

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Vesna Barišić spremno kaže:

„Kada je situacija već takva da će Dinamo sam graditi stadion koji će udovoljavati svim europskim standardima, Udruga staje uz Dinamo. Vrijeme je da maksimirski stadion postane ugodan dom naših nogometaša te stadion koji će biti na ponos Gradu. Kako se od Grada ne traži novac već samo potpis za pravo građenja, ne vidimo u čemu je problem. Gradu ostaju novci potrebni za druge krucijalne probleme Grada. Ne bismo tražili ništa kada ne bismo imali novac za gradnju. Uz to, novi stadion će imati prateće sadržaje od kojih Grad može imati koristi“, kaže Vesna Barišić, PR Udruge „Dinamo je Maksimir“




Po njenom mišljenju nikako nije u redu da se preko dvadeset godina poteže jedno te isto pitanje vezano uz Dinamov stadion.

Tvrdi:

“Nismo tražili vraćanje posjeda maksimirskog kompleksa. Premda, kakvo god rješenje Grad ponudi, a to omogući početak radova, bili bismo zadovoljni. U ovom je trenutku najizvjesnija opcija dobivanja prava na gradnju. Zemlje u našem okruženju grade grandiozne stadione, pojačavaju sportsku infrastrukturu. Što je s nama?“




Nastavlja:

„Prilično je teško stupiti u kontak s gradskim vlastima, i prije i danas (što razumijemo). Predstavnici GNK Dinama uspjeli su ostvariti pozitivan kontakt i nadamo se da će razgovori voditi u željenom smjeru“, izjavljuje naša sugovornica.

Iz Udruge poručuju da Grad uistinu ne treba sudjelovati u novčanom smislu niti u rušenju, niti u izgradnji novog stadiona. „Razumijemo zašto je to gradonačelnik rekao da Grad neće ništa platiti. Ipak je pred njim hrpa nagomilanih gradskih problema koji traže hitne intervencije. U takvoj situaciji je njegov odgovor logičan“, izjavljuje gđa Barišić.

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Na pitanje kako bi trebao izgledati novi stadion, je li to ono što je predstavio Otto Barić, kaže:

„Postoji vizual koji je napravio g. Oto Barić, međutim to ne mora biti krajnje rješenje“.

Za vrijeme radova u Maksimiru Dinamo bi mogao koristiti stadion u Sesvetama. Mali je, ali udovoljava svim europskim standardima. Naravno, u njega treba uložiti još nešto novca kako bi se i ta gradnja privela kraju. Ostat će nam još jedan uređeni stadion što gledano kroz prizmu sporta nosi mnoge dobrobiti. Taj bi stadion služio za nacionalne utakmice, doznajemo iz Udruge.

Koliko će to sve financijski stajati, nije jasno.

Vesna nam je odgovorila:

“Kako nisam financijski stručnjak, ne bih se upuštala u procjenu rušenja i gradnje i iznosa koje isto iziskuje. Kako god, Dinamo će to učiniti bez da traži financijsku pomoć Grada“.

Nezavisna građanska inicijativa “Dinamo je Maksimir” ima preko pet tisuća članova. Kako želimo biti konstruktivni, učinkoviti i baviti se samo temom stadiona, članove koji se u tom kontekstu nisu snalazili kulturno smo udaljili iz inicijative.

Kako smo saznali, Udruga će se zalagati za kulturu navijanja.

„Višak testosterona pojačan alkoholom nije dobitna kombinacija ni na kojoj tribini. Sasvim je normalno željeti pun stadion bez uzvikivanja riječi iz kojih se isčitava mržnja po bilo kojoj osnovi. Mi smo uz naše navijače i želimo što brojniji povratak na tribine, ali jednako tako želimo i ugodan osjećaj na stadionu i oko njega. Atmosferu bez ikakvih bojazni za građane koji bi s djecom dolazili na utakmice“, kazala je naša sugovornica.

Mnoge zanima način na koji je ustrojena Skupština Dinama. Iz Udruge poručuju:

„U ovom trenutku to nam nije u fokusu zanimanja. Zanima nas samo gradnja novog stadiona u Maksimiru. Skupšine se mijenjaju, Dinamo je odavno tu i ostat će zauvijek„, završila je Vesna Barišić.

Nekako nas je zanimalo imaju li braća Mamić ikakve veze s osnivanjem Udruge. Stekli smo dojam da su ljudi koji tvrde novom stadionu mišljenja koji se daju sažeti  u sljedeći rakurs…

„Braća Mamić su braća Mamić. Dinamo je građanski nogometni klub. Vrijeme je da se skine stigma “Mamić” s Dinama. Mislim da u našim nastojanjima da izborimo potpis za gradnju novog stadiona nema mjesta pitanju o braći Mamić. Sasvim jasno možemo reći – nema nikakvih uplitanja od strane braće Mamić.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.