Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

DALIĆU JE PRIJETIO OTKAZ DA OVO NIJE NAPRAVIO! Sve ih je iznenadio, to nitko nije očekivao!

Autor: Andrija Kačić Karlin

Budite sigurni, ma u tom zaključku nema nikakvih dvojbi. Da, kojim slučajem, Zlatko Dalić nije uspješno  odradio ovako mini-ciklus u samo tjedan dana od tri kvalifikacijske utakmice sigurno ne bi ostao izbornik. Unatoč glasnoj i deklariranoj podršci predsjednika HNS-a Marijana Kustića i članova nogometne vlade, izvršnog odbora Saveza.

Uostalom, svi dosad smijenjeni izbornici imali su navlas istu podršku sve do kapi koja je prelila čašu, do rezultata koji je kompromitirao odlazak na veliko natjecanje. Samo se sjetite kako su s klupe letili, bili lansirani Niko Kovač, Igor Štimac, Ante Ćaćić!


Da se osvojilo duplo manje bodova, da se nije pobijedilo, primjerice, Sloveniju – Dalić bi već bio bez posla, Ne vjerujete? Najprije, pritisak javnosti bio bi golem, strašan, a u Savezu bi zavladao strah da nacionalna momčad neće vidjeti svjetsku smotru. A to bi značilo samo jedno, nestao bi kisik za disanje, gubici bi se mjerili u desecima milijuna eura. Išlo bi se spašavati što se spasiti može. Ako bi se uopće moglo…

Kakvo maestralno doziranje igrača

Mislite li da to Zlatko Dalić nije znao? A bio je u situaciji da mora ostati na prvom mjestu skupine, nije smio izgubiti niti jednu utakmicu, morao je pobijediti barem Sloveniju. Makar bi i to bilo malo, da se nije tuklo i Slovačku u gostima.

Ovako, ispalo je sve savršeno, nisu prve dvije utakmice  bile besprijekorne partije, ali su se bodovi osvojili. Uslijedila je svojevrsna ekshibicija protiv Slovenije, oštrice kritika su se otupile, a jedna spoznaja je je bila sve jača.

Finim doziranjem nastupa svakog igrača Zlatko Dalić je u napornom ritmu, utakmica svakih 72 sata, održao svježinu momčadi i još, k tome, potvrdio da je reprezentativni kadar proširio. I to ne onaj široki, na kojem su oni koji ne igraju. Ne, on je proširio kadar  na način da svi igrači igraju i to mahom dobro.

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Neka otkrića su zapanjujuće kvalitativna, poput vratara Ivice Ivušića i braniča Borne Sose, makar ima tu još otkrića.

A Daliću nikako nije moglo biti lako, pitanje jest kako je zadržao usredotočenost kraj toliko i opravdanih, ali i još više neopravdanih kritika nakon Eura, pa poslije prve utakmice s Rusijom, a grmjelo je i nakon pobjede protiv Slovačke koju je spašavao vratar Ivušić. 

I utakmica protiv Slovenije je bila – biti ili ne biti. Da se tu slučajno kiksalo Zlatka Dalića  bi se otpustilo bez suvišnih zašto. Uz zahvalu, kolikogod ona patetična bila. I ušao je Dalić u dvoboj sa Slovencima s posve novom momčadi, pet svježih igrača dali su impuls kojeg smo dugo čekali. I konačno smo uživali u partiji „vatrenih„, ali zacijelo nitko nije uživao kao Zlatko Dalić. O olakšanju kojeg je osjetio da i ne govorimo.
I gdje je tajna revitalizacije „vatrenih„ i povratka Zlatka Dalića?

Osim napora igrača, discipline, jer nije lako biti stalno u nervozi da ćeš biti zamijenjen ili nećeš početi utakmicu, tajna je sigurno i u samom Daliću. Naime, iako on priča da ne čita medije i društvene mreže, a svi su ga dugo razapinjali, znamo da sve prati. Čovjek je koji sjajno koristi modernu tehnologiju, sve vidi i zna, pročita i kritike i pohvale.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

I nije to lako izdržati, sva imputiranja, prozivanja, gađenja, najlakše mu je s dobronamjernim kritikama… I od njih zna nešto naučiti, uzeti. Očito je zadržao koncentraciju i sve uvrede i prozivanja stoički je istrpio i ostao na svom putu. A da se dvojio, tresao, čak i loše spavao, sigurno jest. no, poentirao je u dvoboju protiv Slovenije. 

Bila je potrebna velika hrabrost uvesti pet noviih igrača za tu zadnju utakmicu ovoga ciklusa, Veliki je to bio rizik, nikad ne znaš kako će novi igrač reagirati. Moramo znati ca u ovih tjedan dana Zlatko Dalić nije mogao  pripraviti gotovo niti jedan pošteni trening, više je momčad provela u autobusu, avionu i hotelskim lobijima nego na travnjaku.

Jedini način priprema za pojedinačnu utakmicu su razgovori s igračima. To je uspješno apsolvirao, bezsvoje desne ruke, što i sam priznaje, Luke Modrića. I što je mođda najvažnije, jer nećemo Luku još dugo gledati i doživljavati, reprezentacija je već pripremljena za – postmodrićevu eru.
Da, ima života i nakon Luke Modrića!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.